Luksuzna jahta »Northern Star«, vrijedna oko 150 milijuna eura, u srijedu je ponovo stigla u riječku luku te je privezana uz Gat Karoline Riječke. Riječ je jahti koja je u riječkoj luci već boravila ovog ljeta, a sada će se zadržati nekoliko tjedana prije ponovnog krstarenja Jadranom, piše Novi list.
»Northern Star« je dug 74,5, širok 13,5 metara i ima gaz od 3,8 metara, a razvija maksimalnu brzinu od 18 čvorova. Jahta je izgrađena 2009. godine u njemačkom brodogradilištu Lurssen, jednom od najpoznatijih brodogradilišta na svijetu u gradnji luksuznih plovila. Broji ukupno 30 članova posade, može primiti 12 gostiju i plovi pod zastavom Kajmanskih Otoka. Ovoga puta »Northern Star« je stigao s Korzike i, kako pojašnjavaju u Agenciji Simmor Marine, posredstvom koje je jahta stigla u Rijeku, razlog dolaska je činjenica da je vlasnik, inače Kanađanin, koji se bavi ribolovom i preradom ribljih proizvoda, veliki zaljubljenik u Hrvatsku.
Upravo zbog još jednog krstarenja Jadranom »Northern Star« je oplovio Apeninski poluotok te postoji mogućnost da se tijekom jeseni još jednom vrati u riječku luku. Ipak, za trajni zimski vez u Rijeci mali su izgledi jer je »Northern Star« gotovo uvijek u pogonu te bi uskoro brod trebao napustiti Mediteran i otploviti prema Kanadi, nakon čega se narednih nekoliko godina vjerojatno ne bi vraćao u Europu.
»Northern Star« pokreću dva Caterpillar motora od 2.000 kW svaki i ima spremnik za 240.000 litara goriva, što omogućava maksimalni doseg od 7.000 nautičkih milja. Riječ je o drugoj po veličini jahti koja je bila u Rijeci, odmah poslije »Royal Romancea«, jahte koja se još uvijek nalazi na vezu Putničkog terminala, ali se njezino isplovljavanje očekuje za nekoliko dana.
U Agenciji Simmor Marine za kraj rujna najavljuju i dolazak luksuzne jahte »Tsumat«, čija se vrijednost procjenjuje na oko 50 milijuna dolara. Duga je 50 metara, ima 14 članova posade i kapacitet za 12 gostiju te razvija maksimalnu brzinu od 22,5 čvorova. »Tsumat« bi se u Rijeci također trebao zadržati do početka iduće godine.
Foto: Marko Gracin