U Hrvatskoj se proizvode veoma dobri sirevi, koji često dobivaju najviša priznanja na važnim međunarodnim natjecanjima, poput londonskog World Cheese Awards.
Međutim, hrvatska gastronomska a osobito šta javnost, nije još svjesna stvarne vrijednosti najboljih domaćih sireva. Za ovu smo listu izdvojili šest zaista izvrsnih sireva, koji su bar donekle šire dostupni; piše Kult plave kamenice
1. Kumparička, polutvrdi kozji sir, Istra
Sirevi Aleša Winklera predstavljaju kategoriju za sebe. Oni su primjer beskompromisnog artizanskog pristupa koji stvara potpuno nove okuse. Polutvrdi Kumparičkin kozji sir, koji može biti star više od godinu dana, prodaje se u nekoliko zagrebačkih delikatesnih trgovina. Ovaj je sir žestok, opor, opak, doslovno pali nepce i predstavlja jedinstveno gastronomsko iskustvo.
2. Moravec, meki kozji sir u žutom vosku, Varaždin
Obitelj Moravec proizvodi široku paletu kozjih sireva, a njihov se mladi, posve meki, gotovo kremasti, kiselkasto-slani sir može uspoređivati s vrhunskim chevreom.
3. Latus, Orbani, Istra
Orbani je star tri godine, iznimno je snažan, lagano opor i prilično impresivan. Radi se o možda najoriginalnijem kravljem siru koji se proizvodi u Hrvatskoj.
4. Gligora, ekstra stari Paški sir, Pag
Gligora proizvodi četiri ili pet Paških sireva uključujući jedan od nepasteriziranog mlijeka. No, ekstra stara verzija koja odležava do dvije godine, čini nam se najzanimljivijom.
5. Sir iz terana, Špin ( Laguna), Istra
Na Stanciji Špin proizvodi se oko 350 tona sira godišnje. Ovčji, od mlijeka iz vlastitog stada, uvijek je izvanredan, dok je kravlji odležan u teranu originalan, bogat i vizualno atraktivan zbog ljubičaste kore.
6. Latus, Veli Jože, Istra
Veli Jože nametnuo se kao nacionalni gastronomski standard u kategoriji srednje odležanih kravljih sireva. Veli Jože nekoliko je puta proglašen najboljim hrvatskim sirom.