Kapetan Hansen Crockett Gregory (1832. – 1921.) ostvario je pomorsku karijeru, ali je u povijest ušao ne kao pomorac, nego kao čovjek koji je napravio rupu u krafni, piše Otvoreno more.
Oily Cakes, kako su se tada plosnate grudve tijesta koje su se pržile u ulju nazivale, najčešće su ostajale sirove u svojoj sredini.
Jedan od načina da se tom problemu doskoči bio je i umetanje oraha ili lješnjaka u sredinu.
Odatle potječe i kasnije ime uljanog kolača: dough-nut.
Hansen je, tada još šesnaestogodišnjak, smislio kako bi se taj problem mogao riješiti bez umetanja koštunjavog voća: u brodskoj je kuhinji uzeo poklopac s posude za papar i izbušio rupu u sredini tijesta.
Kada je došao kući, to je pokazao svojoj majci. Njene su ravnomjerno ispržene krafne oduševile svakog kome ih je ponudila i krafna s rupom je vrlo brzo je osvojila svijet.