O nama Marketing   |   Kontakt   |   English

Rupu u krafni izmislio pomorac

Kapetan Hansen Crockett Gregory (1832. – 1921.) iz Camdena u američkoj saveznoj državi Maine ostvario je pomorsku karijeru, ali je u povijest ušao ne kao pomorac, nego kao čovjek koji je napravio rupu u krafni.

Oily Cakes, kako su se tada plosnate grudve tijesta koje su se pržile u ulju nazivale, najčešće su ostajale sirove u svojoj sredini; piše Otvoreno more. Jedan od načina da se tom problemu doskoči bio je i umetanje oraha ili lješnjaka u sredinu. Odatle potječe i kasnije ime uljanog kolača: dough-nut.

Hansen je, tada još šesnaestogodišnjak, smislio kako bi se taj problem mogao riješiti bez umetanja koštunjavog voća: u brodskoj je kuhinji uzeo poklopac s posude za papar i izbušio rupu u sredini tijesta. Kada je došao kući, to je pokazao svojoj majci. Njene su ravnomjerno ispržene krafne oduševile svakog kome ih je ponudila pa je krafna s rupom vrlo brzo osvojila svijet.

 

 

Najvrjedniji brodolom na svijetu: Nuestra Senora de Atocha

Kapetan Hansen Crockett Gregory (1832. – 1921.) iz Camdena u američkoj saveznoj državi Maine ostvario je pomorsku karijeru, ali je u povijest ušao ne kao pomorac, nego kao čovjek koji je napravio rupu u krafni.

Oily Cakes, kako su se tada plosnate grudve tijesta koje su se pržile u ulju nazivale, najčešće su ostajale sirove u svojoj sredini; piše Otvoreno more. Jedan od načina da se tom problemu doskoči bio je i umetanje oraha ili lješnjaka u sredinu. Odatle potječe i kasnije ime uljanog kolača: dough-nut.

Hansen je, tada još šesnaestogodišnjak, smislio kako bi se taj problem mogao riješiti bez umetanja koštunjavog voća: u brodskoj je kuhinji uzeo poklopac s posude za papar i izbušio rupu u sredini tijesta. Kada je došao kući, to je pokazao svojoj majci. Njene su ravnomjerno ispržene krafne oduševile svakog kome ih je ponudila pa je krafna s rupom vrlo brzo osvojila svijet.

 

 

Najvrjedniji brodolom na svijetu: Nuestra Senora de Atocha