O nama Marketing   |   Kontakt   |   English

20 najzanimljivijih građevina u obliku broda

Postoje građevine diljem svijeta koje zadivljuju svojim izgledom. Zgrade s tematikom broda fascinantna su djela arhitekture bilo da se radi o obiteljskim kućama, restoranima ili muzejima. Umjetnici koji su osmislili takva zdanja najvjerojatnije su i sami na neki način povezani s morem ili pomorskom strukom. Oblik broda na kopnu u njima budi osjećaj nostalgije ili pripadnosti njihovoj profesiji. Pomorci, barem dio njih, vole da su njihove kuće osmišljene i uređene kao i brodovi na kojima rade. Ako već ne posjeduju takvu kuću, zasigurno vole posjetiti mjesta na kojima se nalaze takve kreacije arhitekture. Ona ih povezuju s njihovim poslom i dive se umješnosti dizajnera koji su ih uspjeli „prenijeti” na kopno.

Za ljubitelje ovakve arhitekture ili onima koji su samo znatiželjni kako izgledaju brodovi „na suhom” pružamo priliku pogledati neke od njih. Ako se pak odlučite uživo vidjeti ova remek djela, za neke ne morate ići daleko…

1. Klimahaus Bremerhaven 8° Ost ili „Kuća klime”

Klimahaus Bremerhaven 8° Ost ili „Kuća klime” u centru Bremerhavena u Njemačkoj je znanstveni izložbeni centar u obliku broda koji svojim posjetiteljima pruža mogućnost virtualnog putovanja oko svijeta sa 8° istočne zemljopisne dužine.

2. Zgrada Coca-Cole u Los Angelesu u Kaliforniji

2 brodPunionicu ovog globalno popularnog pića osmislio je arhitekt Roberta V. Derrah. Duž cijele zgrade nalaze se prozorska okna nalik onima na brodu zahvaljujući kojima podsjeća na veliki brod.

3. Safety first Shiphaus, Batuan, Bohol, Filipini

3 brodJedinstven i spektakularni hotel i simulacija broda, a neki je nazivaju i Noina arka nove generacije. Posebno je dizajnirana od strane svog vlasnika koji je i sam kapetan. Gaudencio T. Dumapias započeo je gradnju 2006. godine, a „brod” je dovršen i blagoslovljen 16. travnja 2011. godine. Hotel ima gostoljubivu posadu u uniformama, 8 kabina koje se sastoje od 5 klimatiziranih soba i 3 standardne sobe, dok kapetanova kabina ima i jacuzzi.

4. Zgrada Ministarstva obrane u gradu Abuja u Nigeriji

4 brodOva najvažnija arhitektonski kontroverzna zgrada poznata je i pod nazivom „Ship House” zbog svog dizajna. Nekima je to „lijepo i funkcionalno”, dok je drugima modernistička monstruoznost koja nameće status vojne moći u zemlji. Međutim, vjerojatno se svi slažu u jednom – doista privlači pažnju!

5. Kuća pet kontinenata, Antwerpen, Belgija

5 brodJedan od najzanimljivijih stambenih kompleksa u Antwerpenu je kuća „Pet kontinenata” koja se sastoji od četiri kuće u stilu secesije. Jedna od kuća, kao i mnoge i gradu, je srušena i zamijenjena početkom sedamdesetih godina. Kompleks je naručio brodograditelj P. Rouis koji je izvornom dizajnu arhitekta Frans Smet-Verhas dodao pramac broda. Upravo radi ovog dodatka zgrada je dobila nadimak „mali brod”. Zgrada „Pet kontinenata” sagrađena je 1901., a tri preživjele zgrade su 1976. proglašene zaštićenim spomenikom.

6. Brod-kuća u Cisti Velikoj, Hrvatska

6 brodU mjestu Cista Velika, na pola puta od Sinja do Imotskog, nalazi se ova jedinstvena kamena brod-kuća. Nekada je to bio restoran pod nazivom „Mirko Jelin”, u kojem se, pamte gosti, servirala vrhunska hrana, a bilo je to i popularno mjesto za izlaske. Brod-kuću sagradili su članovi obitelji Vučak prema vlastitoj ideji. Do prije dvije, tri godine brod-kuća je bila u ruševnom stanju, no obnovljena je i, nadajmo se, čeka nove goste.

7. Muzej pomorskih znanosti, Tokyo, Japan

7 brodMuzej pomorske znanosti (na japanskom: Fune – no –Kagakukan) ima šest prostorija i podrum, a izgrađen je u obliku prekooceanskog broda (u stvarnoj veličini) i u posvećen je brodovima. Datira iz 1974. i ima pet područja i javnosti pruža informacije o razvoju oceana (istraživanje mora), povijesti i mehanizmima brodova, njihovom upravljanju, ribarskim brodovima i lukama, pomorskom prometu i japanskim brodovima. Posjetitelji mogu uživati u simulaciji upravljanja brodom i pogledati film „Ocean, brodovi, ljudi” u kino dvorani smještenoj u podrumu. Uz modele civilnih, vojnih, hidroaviona i podmornica ovdje se nalazi i model Yamata – najvećeg bojnog broda na svijetu. Knjižnica muzeja prikuplja knjige vezane uz pomorstvo, a sa zapovjedničkog mosta puca pogled na tokijski zaljev.

8. Wanlihao Ship Building, Chengdu, Kina

8 brodNalazi se u gradu Chengdu, a u njegovoj unutrašnjosti nalazi se velik broj renomiranih ureda, klub i riblji restoran.

9. Sun Cruise Resort & Yachts, Južna Koreja

9 brodPrvi kruzer na suhom nalazi se na vrhu litice iznad plaže Jeongdongjin, koja ima najbolji izlazak sunca u cijeloj zemlji. Na prvi pogled, čini se da se brod nasukao na stijenama tijekom morske oluje, ali to je samo bila zamisao arhitekta da privuče pažnju. U ovom neobičnom hotelu gosti mogu uživati kao na pravom kruzeru, ali bez bojazni da će dobiti morsku bolest. Brod je dugačak 165 metara, visok 45 metara, a teži 30.000 tona. Turističko naselje otvoreno je 2002. godine, a želja je bila da gostima koji nemaju dovoljno novaca za odlazak na krstarenje pruže mogućnost tog jedinstvenog doživljaja. Kako bi „putnicima” dočarali pravo krstarenje na brodu se čuje zapljuskivanje valova i pjev morskih ptica. Hotel uz 211 soba, nekoliko restorana (europskih i korejskih), Sky Lounge, teretane, igralište za golf, bazena s morskom vodom te golf.

10. Boat House, Silver Lake, Los Angeles, SAD

10Prilično je teško proći avenijom Hyperion u Los Angelesu, odnosno njegovim dijelom Silver Lakeom, a ne naići na „parobrod”. Iako je Silver Lake daleko od mora to nije spriječilo evangeličkog propovjednika Paula Meyersa („First Mate Bob”) i njegovu posadu radio postaje s pomorskom tematikom da 1941. sagrade „The Good Ship Grace”. Desetljećima je to bio studio za snimanje Haven of Rest Ministries i kršćanskog kvarteta „Crew of the Good Ship Grace”. Pjevači su nosili kapetanske kape i pomorske uniforme. Godine 1988. glazbeni producenti Mike Simpson i John King kupili su ovu dvokatnicu i modernizirali studio. I hip-hop glazbenici prošli su kroz taj studio 2010. i privukli glazbenike poput grupe Garbage, Tenacious D i Marilyn Manson. Zbog svog dizajna i zanimljive povijesti „The Good Ship Grace” je 2007. proglašen povijesnim spomenikom kulture. Danas je u vlasništvu Michaela Balzaryja, poznatijeg kao Flea, basista rock sastava Red Hot Chilli Peppers koji u njoj živi.

11. The S.S. Encinitas i S.S Miin Light, Encinitas, Kalifornija, SAD

11Ove replike brodova izgradio je umirovljeni inženjer Miles Kellogg 1928. godine od otpadnog materijala. Kako bi spasio drvo srušenog kupališta na plaži Moonlight iz 1916. godine, odlučio je dva bloka dalje od obale sagraditi brod-kuću, koja je primjer kasnije poznate „dvorišne arhitekture” u Kaliforniji. Svaka od ovih brod-kuća dugačka je šest i visoka 4,5 metara, a stambena površina je 102 kvadratna metra.

12. Brod-kuća, Borovoy, Rusija

12Ovo što izgleda kao Noina arka zapravo je brod-kuća u gradu Borovoy u Rusiji. Izgrađena je bez nacrta i arhitektonskih crteža. Njezin vlasnik Nikolaj kaže da je sve imao u glavi. Kuća je visoka devet, a dugačka četrnaest metara. Na prvom katu „galije” nalaze se kupelj, bazen i toalet, u pramčanom dijelu je kuhinja, a veliki salon, dvije spavaće i dječja soba smješteni su na drugom katu. Na trećem je katu Nikolaj napravio staklenik. Gradnja kuće počela je „čarobnog” datuma 7.7.2007. i vlasnikova prvotna zamisao je bila ta sagradi samo bazen, no na kraju se ipak odlučio za stambeni prostor.

13. Brod-kuća „Benson Ford”, Put-in-Bay, Ohio, SAD

13Brod je izgrađen 1924. godine za Ford Motor Company za prijevoz željezne rude i drugih materijala preko Velikih jezera gdje je služio pola stoljeća. Ime je dobio po unuku Fenryja Forda. Nakon prestanka rada u prosincu 1981. prodan je Franku J. Sullivanu. Pet godina kasnije uklonjeni su motori i prednja struktura broda te je pretvoren u ljetnikovac na litici otoka South Bass na jezeru Erie u gradiću Put-in-Bay u državi Ohio. Brod-kuća je i danas u istoj funkciji, a u vlasništvu je Bryana Kaspera.

14. “Pousada do Capitao”, Rio de Janeiro

14Ovaj brod-kuća pod nazivom “Pousada do Capitao” ili “Kapetanova kućica” u slikovitom zaljevu Cabo Rio de Janeira, zapravo je mali hotel. Kao što se vidi izvana hotel je tematski posvećen nautici, a vodila se briga i o detaljima kao što su plahte i ručnici za plažu.

15. Lebdjelica-kuća, Gifforg, Florida, SAD

15Na projekt za izradu lebdjelice-kuće, koji je započeo 1989. godine, njezin je vlasnik Dennis Schaller potrošio 20 godina. Bivši inženjer osmislio je ovu kuću, dužine 17 metara, i sagradio je od otpada. Naravno, kako bi svoj limeni dom osigurao od gromova, ova lebdjelica-kuća ima i uzemljenje. Na gornjem kat je i zapovjednički most.

16. Kameni brod, Čista Velika, Hrvatska

16Brod izgrađen isključivo od kamena građen je punih petnaest godina od milijun sitnih kamenčića. Usidren je na suhom vezu u Čistoj Velikoj, u zaleđu grada Vodica, samo tisuću metara udaljenosti od čvorišta Pirovac u naselju Čista Velika. Kameni brod je ugostiteljski objekt, gdje nakon duge „plovidbe” do mora možete utažiti žeđ.

17. Brod-sklonište, Holy Island of Lindisfarne, Velika Britanija

17Koji je bolji način za reciklirati stari brod, nego od njega napraviti sklonište ili spremište za alat i opremu koja se trenutno ne koristi. Upravo to su napravili ribari na otoku Lindisfarne. Prepolovili su brod, okrenuli ih naopako, dodali prednji zid i stvorili savršeno odlagalište za stvari ili sklonište barem na jednu noć ako ih zatekne oluja. Mnogi od većih brodova bili su dio flote za lov haringi, koji su umirovljeni početkom 20. stoljeća. Ne samo da su praktični, nego ih je i lijepo vidjeti diljem obale Northumberland.

18. Brod-kuća Edmund B. Gustorf, Milwaukee, Wonsconsin, SAD

18Edmund B. Gustorf je bio trgovački putnik koji je sanjao da plovi morima. Imao je 52 godine kada je počeo gradnju „jahte-bungalova”, kako je piše i građevinskoj dozvoli. Drvo za trup i kabinu, navodno, je naručio iz brodogradilišta Green Bay. U toj je kući živio sa svojom suprugom Lottom do 1939., a umro je u svibnju iduće godine. Do 1950. brod-kuća je u vlasništvu Samuela Burnsa, do 1985. kada ju je kupila obitelj Kortsch. Unutar kabine je smješten dnevni boravak i kuhinja dok je u potpalublju spavaća soba, kupaonica i toalet. Cijela je brod-kuća zamišljena kao imitacija Great Lakes jahte iz 1920. godine. Kuća se nalazi na travnjaku s kojeg puca pogled na dolinu rijeke Milwaukee. Okolicu krase drvena vesla, koja služe kao potpornji za sadnju povrća, i zanimljivi 9-metarski svjetionik.

19. Brod-kuća Derrynane Bay, Irska

19Ova zanimljiva kuća na obali u zaljevu Derrynane u Irskoj sagrađena je 1950. godine. Brežuljci iza nje nazivaju se Glave janjaca pa izgleda kao da izlazi iz nje. Postoji čak i bajka o kamenom brodu. Naime, prije mnogo godina kada je otok Scariff odvojen od ostalih otoka, na njemu su ostale Derrie vile. Kako njihov opstanak ovisi o šumama, vile su morale natrag na kopno. Nažalost bile su premalene da preplivaju more. Jedini materijal koje su našle bile su školjke, a od toga nisu mogle napraviti brod. Nedaleko je bio otok gdje su živjeli redovnici u kamenim kolibama te su odlučile sagraditi brod od kamena. Brod su izgradile, ali je putovanje morem bilo teško zbog velikih valova i oluja te je do dolaska na kopno mnogo vila stradalo. Vile su napustile otok, ali su ostavile brod u naslijeđe. Taj se brod i danas može vidjeti na obali Derrynane.

20. SkyPark u Marina Bay Sands, Singapur

20Marina Bay Sands najveći je hotel u Singapuru, 6. po veličini u Aziji i 34. po veličini u svijetu. Tri kultna tornja ubrajaju se među najsloženije građevine ikad sagrađene. Svaki od njih nagnut je 26° i ima 55 katova. Hotel ima 2.561 sobu, a na vrhu se nalazi predivan „nebeski park” osmišljen kao brod. S njega se pruža predivan pogled na čitav zaljev i grad. Uz bujne vrtove, restorane i klubove SkyPark ima „beskonačni” bazen dugačak 150 metara u koji stane 376.000 galona vode – gotovo 1,5 milijun litara vode! Na ovom „brodu” od kojeg zastaje dah mogla bi se parkirati četiri i pol A380 jumbo jeta jer je njegova površina 12.400 m2 što je više od Eiffelovog tornja.

Postoje građevine diljem svijeta koje zadivljuju svojim izgledom. Zgrade s tematikom broda fascinantna su djela arhitekture bilo da se radi o obiteljskim kućama, restoranima ili muzejima. Umjetnici koji su osmislili takva zdanja najvjerojatnije su i sami na neki način povezani s morem ili pomorskom strukom. Oblik broda na kopnu u njima budi osjećaj nostalgije ili pripadnosti njihovoj profesiji. Pomorci, barem dio njih, vole da su njihove kuće osmišljene i uređene kao i brodovi na kojima rade. Ako već ne posjeduju takvu kuću, zasigurno vole posjetiti mjesta na kojima se nalaze takve kreacije arhitekture. Ona ih povezuju s njihovim poslom i dive se umješnosti dizajnera koji su ih uspjeli „prenijeti” na kopno.

Za ljubitelje ovakve arhitekture ili onima koji su samo znatiželjni kako izgledaju brodovi „na suhom” pružamo priliku pogledati neke od njih. Ako se pak odlučite uživo vidjeti ova remek djela, za neke ne morate ići daleko…

1. Klimahaus Bremerhaven 8° Ost ili „Kuća klime”

Klimahaus Bremerhaven 8° Ost ili „Kuća klime” u centru Bremerhavena u Njemačkoj je znanstveni izložbeni centar u obliku broda koji svojim posjetiteljima pruža mogućnost virtualnog putovanja oko svijeta sa 8° istočne zemljopisne dužine.

2. Zgrada Coca-Cole u Los Angelesu u Kaliforniji

2 brodPunionicu ovog globalno popularnog pića osmislio je arhitekt Roberta V. Derrah. Duž cijele zgrade nalaze se prozorska okna nalik onima na brodu zahvaljujući kojima podsjeća na veliki brod.

3. Safety first Shiphaus, Batuan, Bohol, Filipini

3 brodJedinstven i spektakularni hotel i simulacija broda, a neki je nazivaju i Noina arka nove generacije. Posebno je dizajnirana od strane svog vlasnika koji je i sam kapetan. Gaudencio T. Dumapias započeo je gradnju 2006. godine, a „brod” je dovršen i blagoslovljen 16. travnja 2011. godine. Hotel ima gostoljubivu posadu u uniformama, 8 kabina koje se sastoje od 5 klimatiziranih soba i 3 standardne sobe, dok kapetanova kabina ima i jacuzzi.

4. Zgrada Ministarstva obrane u gradu Abuja u Nigeriji

4 brodOva najvažnija arhitektonski kontroverzna zgrada poznata je i pod nazivom „Ship House” zbog svog dizajna. Nekima je to „lijepo i funkcionalno”, dok je drugima modernistička monstruoznost koja nameće status vojne moći u zemlji. Međutim, vjerojatno se svi slažu u jednom – doista privlači pažnju!

5. Kuća pet kontinenata, Antwerpen, Belgija

5 brodJedan od najzanimljivijih stambenih kompleksa u Antwerpenu je kuća „Pet kontinenata” koja se sastoji od četiri kuće u stilu secesije. Jedna od kuća, kao i mnoge i gradu, je srušena i zamijenjena početkom sedamdesetih godina. Kompleks je naručio brodograditelj P. Rouis koji je izvornom dizajnu arhitekta Frans Smet-Verhas dodao pramac broda. Upravo radi ovog dodatka zgrada je dobila nadimak „mali brod”. Zgrada „Pet kontinenata” sagrađena je 1901., a tri preživjele zgrade su 1976. proglašene zaštićenim spomenikom.

6. Brod-kuća u Cisti Velikoj, Hrvatska

6 brodU mjestu Cista Velika, na pola puta od Sinja do Imotskog, nalazi se ova jedinstvena kamena brod-kuća. Nekada je to bio restoran pod nazivom „Mirko Jelin”, u kojem se, pamte gosti, servirala vrhunska hrana, a bilo je to i popularno mjesto za izlaske. Brod-kuću sagradili su članovi obitelji Vučak prema vlastitoj ideji. Do prije dvije, tri godine brod-kuća je bila u ruševnom stanju, no obnovljena je i, nadajmo se, čeka nove goste.

7. Muzej pomorskih znanosti, Tokyo, Japan

7 brodMuzej pomorske znanosti (na japanskom: Fune – no –Kagakukan) ima šest prostorija i podrum, a izgrađen je u obliku prekooceanskog broda (u stvarnoj veličini) i u posvećen je brodovima. Datira iz 1974. i ima pet područja i javnosti pruža informacije o razvoju oceana (istraživanje mora), povijesti i mehanizmima brodova, njihovom upravljanju, ribarskim brodovima i lukama, pomorskom prometu i japanskim brodovima. Posjetitelji mogu uživati u simulaciji upravljanja brodom i pogledati film „Ocean, brodovi, ljudi” u kino dvorani smještenoj u podrumu. Uz modele civilnih, vojnih, hidroaviona i podmornica ovdje se nalazi i model Yamata – najvećeg bojnog broda na svijetu. Knjižnica muzeja prikuplja knjige vezane uz pomorstvo, a sa zapovjedničkog mosta puca pogled na tokijski zaljev.

8. Wanlihao Ship Building, Chengdu, Kina

8 brodNalazi se u gradu Chengdu, a u njegovoj unutrašnjosti nalazi se velik broj renomiranih ureda, klub i riblji restoran.

9. Sun Cruise Resort & Yachts, Južna Koreja

9 brodPrvi kruzer na suhom nalazi se na vrhu litice iznad plaže Jeongdongjin, koja ima najbolji izlazak sunca u cijeloj zemlji. Na prvi pogled, čini se da se brod nasukao na stijenama tijekom morske oluje, ali to je samo bila zamisao arhitekta da privuče pažnju. U ovom neobičnom hotelu gosti mogu uživati kao na pravom kruzeru, ali bez bojazni da će dobiti morsku bolest. Brod je dugačak 165 metara, visok 45 metara, a teži 30.000 tona. Turističko naselje otvoreno je 2002. godine, a želja je bila da gostima koji nemaju dovoljno novaca za odlazak na krstarenje pruže mogućnost tog jedinstvenog doživljaja. Kako bi „putnicima” dočarali pravo krstarenje na brodu se čuje zapljuskivanje valova i pjev morskih ptica. Hotel uz 211 soba, nekoliko restorana (europskih i korejskih), Sky Lounge, teretane, igralište za golf, bazena s morskom vodom te golf.

10. Boat House, Silver Lake, Los Angeles, SAD

10Prilično je teško proći avenijom Hyperion u Los Angelesu, odnosno njegovim dijelom Silver Lakeom, a ne naići na „parobrod”. Iako je Silver Lake daleko od mora to nije spriječilo evangeličkog propovjednika Paula Meyersa („First Mate Bob”) i njegovu posadu radio postaje s pomorskom tematikom da 1941. sagrade „The Good Ship Grace”. Desetljećima je to bio studio za snimanje Haven of Rest Ministries i kršćanskog kvarteta „Crew of the Good Ship Grace”. Pjevači su nosili kapetanske kape i pomorske uniforme. Godine 1988. glazbeni producenti Mike Simpson i John King kupili su ovu dvokatnicu i modernizirali studio. I hip-hop glazbenici prošli su kroz taj studio 2010. i privukli glazbenike poput grupe Garbage, Tenacious D i Marilyn Manson. Zbog svog dizajna i zanimljive povijesti „The Good Ship Grace” je 2007. proglašen povijesnim spomenikom kulture. Danas je u vlasništvu Michaela Balzaryja, poznatijeg kao Flea, basista rock sastava Red Hot Chilli Peppers koji u njoj živi.

11. The S.S. Encinitas i S.S Miin Light, Encinitas, Kalifornija, SAD

11Ove replike brodova izgradio je umirovljeni inženjer Miles Kellogg 1928. godine od otpadnog materijala. Kako bi spasio drvo srušenog kupališta na plaži Moonlight iz 1916. godine, odlučio je dva bloka dalje od obale sagraditi brod-kuću, koja je primjer kasnije poznate „dvorišne arhitekture” u Kaliforniji. Svaka od ovih brod-kuća dugačka je šest i visoka 4,5 metara, a stambena površina je 102 kvadratna metra.

12. Brod-kuća, Borovoy, Rusija

12Ovo što izgleda kao Noina arka zapravo je brod-kuća u gradu Borovoy u Rusiji. Izgrađena je bez nacrta i arhitektonskih crteža. Njezin vlasnik Nikolaj kaže da je sve imao u glavi. Kuća je visoka devet, a dugačka četrnaest metara. Na prvom katu „galije” nalaze se kupelj, bazen i toalet, u pramčanom dijelu je kuhinja, a veliki salon, dvije spavaće i dječja soba smješteni su na drugom katu. Na trećem je katu Nikolaj napravio staklenik. Gradnja kuće počela je „čarobnog” datuma 7.7.2007. i vlasnikova prvotna zamisao je bila ta sagradi samo bazen, no na kraju se ipak odlučio za stambeni prostor.

13. Brod-kuća „Benson Ford”, Put-in-Bay, Ohio, SAD

13Brod je izgrađen 1924. godine za Ford Motor Company za prijevoz željezne rude i drugih materijala preko Velikih jezera gdje je služio pola stoljeća. Ime je dobio po unuku Fenryja Forda. Nakon prestanka rada u prosincu 1981. prodan je Franku J. Sullivanu. Pet godina kasnije uklonjeni su motori i prednja struktura broda te je pretvoren u ljetnikovac na litici otoka South Bass na jezeru Erie u gradiću Put-in-Bay u državi Ohio. Brod-kuća je i danas u istoj funkciji, a u vlasništvu je Bryana Kaspera.

14. “Pousada do Capitao”, Rio de Janeiro

14Ovaj brod-kuća pod nazivom “Pousada do Capitao” ili “Kapetanova kućica” u slikovitom zaljevu Cabo Rio de Janeira, zapravo je mali hotel. Kao što se vidi izvana hotel je tematski posvećen nautici, a vodila se briga i o detaljima kao što su plahte i ručnici za plažu.

15. Lebdjelica-kuća, Gifforg, Florida, SAD

15Na projekt za izradu lebdjelice-kuće, koji je započeo 1989. godine, njezin je vlasnik Dennis Schaller potrošio 20 godina. Bivši inženjer osmislio je ovu kuću, dužine 17 metara, i sagradio je od otpada. Naravno, kako bi svoj limeni dom osigurao od gromova, ova lebdjelica-kuća ima i uzemljenje. Na gornjem kat je i zapovjednički most.

16. Kameni brod, Čista Velika, Hrvatska

16Brod izgrađen isključivo od kamena građen je punih petnaest godina od milijun sitnih kamenčića. Usidren je na suhom vezu u Čistoj Velikoj, u zaleđu grada Vodica, samo tisuću metara udaljenosti od čvorišta Pirovac u naselju Čista Velika. Kameni brod je ugostiteljski objekt, gdje nakon duge „plovidbe” do mora možete utažiti žeđ.

17. Brod-sklonište, Holy Island of Lindisfarne, Velika Britanija

17Koji je bolji način za reciklirati stari brod, nego od njega napraviti sklonište ili spremište za alat i opremu koja se trenutno ne koristi. Upravo to su napravili ribari na otoku Lindisfarne. Prepolovili su brod, okrenuli ih naopako, dodali prednji zid i stvorili savršeno odlagalište za stvari ili sklonište barem na jednu noć ako ih zatekne oluja. Mnogi od većih brodova bili su dio flote za lov haringi, koji su umirovljeni početkom 20. stoljeća. Ne samo da su praktični, nego ih je i lijepo vidjeti diljem obale Northumberland.

18. Brod-kuća Edmund B. Gustorf, Milwaukee, Wonsconsin, SAD

18Edmund B. Gustorf je bio trgovački putnik koji je sanjao da plovi morima. Imao je 52 godine kada je počeo gradnju „jahte-bungalova”, kako je piše i građevinskoj dozvoli. Drvo za trup i kabinu, navodno, je naručio iz brodogradilišta Green Bay. U toj je kući živio sa svojom suprugom Lottom do 1939., a umro je u svibnju iduće godine. Do 1950. brod-kuća je u vlasništvu Samuela Burnsa, do 1985. kada ju je kupila obitelj Kortsch. Unutar kabine je smješten dnevni boravak i kuhinja dok je u potpalublju spavaća soba, kupaonica i toalet. Cijela je brod-kuća zamišljena kao imitacija Great Lakes jahte iz 1920. godine. Kuća se nalazi na travnjaku s kojeg puca pogled na dolinu rijeke Milwaukee. Okolicu krase drvena vesla, koja služe kao potpornji za sadnju povrća, i zanimljivi 9-metarski svjetionik.

19. Brod-kuća Derrynane Bay, Irska

19Ova zanimljiva kuća na obali u zaljevu Derrynane u Irskoj sagrađena je 1950. godine. Brežuljci iza nje nazivaju se Glave janjaca pa izgleda kao da izlazi iz nje. Postoji čak i bajka o kamenom brodu. Naime, prije mnogo godina kada je otok Scariff odvojen od ostalih otoka, na njemu su ostale Derrie vile. Kako njihov opstanak ovisi o šumama, vile su morale natrag na kopno. Nažalost bile su premalene da preplivaju more. Jedini materijal koje su našle bile su školjke, a od toga nisu mogle napraviti brod. Nedaleko je bio otok gdje su živjeli redovnici u kamenim kolibama te su odlučile sagraditi brod od kamena. Brod su izgradile, ali je putovanje morem bilo teško zbog velikih valova i oluja te je do dolaska na kopno mnogo vila stradalo. Vile su napustile otok, ali su ostavile brod u naslijeđe. Taj se brod i danas može vidjeti na obali Derrynane.

20. SkyPark u Marina Bay Sands, Singapur

20Marina Bay Sands najveći je hotel u Singapuru, 6. po veličini u Aziji i 34. po veličini u svijetu. Tri kultna tornja ubrajaju se među najsloženije građevine ikad sagrađene. Svaki od njih nagnut je 26° i ima 55 katova. Hotel ima 2.561 sobu, a na vrhu se nalazi predivan „nebeski park” osmišljen kao brod. S njega se pruža predivan pogled na čitav zaljev i grad. Uz bujne vrtove, restorane i klubove SkyPark ima „beskonačni” bazen dugačak 150 metara u koji stane 376.000 galona vode – gotovo 1,5 milijun litara vode! Na ovom „brodu” od kojeg zastaje dah mogla bi se parkirati četiri i pol A380 jumbo jeta jer je njegova površina 12.400 m2 što je više od Eiffelovog tornja.

Intervju

Kolumna

Službene informacije

Foto / video