O nama Marketing   |   Kontakt   |   English

Neobičan projekt: Majstori gusarske kužine

Ulcinjski gusari su u svoj vakat bili, kažu, strah i trepet u ovom dijelu Sredozemlja, ali ih je vrijeme predalo povijesti. Iz neposrednog susjedstva drevnog Dolcinijuma, na pomolu su nove gusarske aspiracije – tako se posebna sorta pirata učestalo na pučinu otiskuje iz Bara, na gusarskom brodu „Predator“.

Naoružani mačetama, kukama i golemim udicama, u potragu za avanturom ne idu bez egzotičnih začina, unikatnih umaka, neizostavne tegle usoljenih inćuna i plinske boce s plamenikom, s namjerom da naprave revoluciju u kužini.

Ideja Ko je vidio prve snimke odnosno klipove koje objavljuju na You Tube kanalu „Fishing Kitchen“, mogao je prepoznati da iza interesantnog scenarija, koji na originalan način promovira kuhanje na pučini, stoje vlasnik i idejni tvorac regionalno poznate produkcije „Hrana i vino“ Vojo Živojnović i ribolovac iz Bara Dejan Nikić.

Iako nije stvar gusarske tradicije da na brod stupi neznanac, a da taj ne završi plešući na dasci, pristali su da o svom projektu progovore za Pobjedu, uz uvjet da tijek razgovora traje na moru, gdje su svoji na svome, uz tešku artiljeriju za lov tune i pendulu živim šarunima…

Na pitanje zašto se odlučio na projekt i gdje je kopča sa 15 godina trajanja produkcije „Hrana i vino“, koja je u video i printanom formatu gledateljima i čitateljima donijela oko 8.500 recepata, Živojnović kaže da je sve za sada stvar igre, dobrog druženja.

Na ribarski – Neopterećeni rezultatom odlučili smo napraviti eksperiment i vidimo kako ljudi širom svijeta reagiraju na ove naše izlaske u ribolov začinjene kulinarskim elementima. U kuhanju se teško može izmisliti nešto novo, ali se stvari mogu prezentirati na nov način. Ideju smo pretočili u Fishing Kitchen kanal na You Tube, dakle minutažom i formatom snimke smo prilagodili popularnom internet kanalu koji daje mogućnost analitike, pokazuje kakav je interes i na što ljudi najbolje reagiraju – priča Živojnović.

Prema njegovim riječima, koncept ove „gusarske kužine“ prilagođen je ribolovcima. – Ne mislim, pritom, samo na riblje specijalitete. Pripremamo i recepte i od mesa, povrća, ali i koktele… Kada kažem prilagođeni ribolovcima, to znači da sve što kuhamo može napraviti netko tko ima barku od makar šest metara, odnosno dovoljno prostora za plinsku bocu na koju staje wok. Kako naši recepti kažu, ukusan obrok može se napraviti i od škampa koje ste kupili za mamac, pa riba nije radila, ili lignji ulovljenih noć ranije, koje su preživjele pendulu. Uz dodatak riže, pravih začina dođete do jela koje pohvale i veliki umjetnici u ovoj vrsti prezentacije kuhinje, poput Almazankitchen ekipe iz Srbije – kaže Živojnović.

Esperanto Drugi gusar na brodu je Dejo Nikić. Osim što ima gusarskorokerski styling, piratski vješto barata i specijalnim nožem za sjeckanje ribe, mesa i povrća… Nije profesionalni kuhar, ali kada je u pitanju priprema ribe i morskih plodova, tu se „ne miče ni jednom piratu“. – Suradnja sa Vojom traje odavno. Kroz ovu priču i njegovo montažersko i produkcijsko znanje nastojimo da na štosan način približimo ljudima neke kulinarske cake, sugestije i naš doživljaj uživanja u moru, hrani i ribolovu – kaže Nikić.

Kako pojašnjava, njihove klipove ne opterećuje prateća priča.

– Na engleskom jeziku dodano je par pisanih napomena na pravim mjestima tijekom prikazivanja pripreme recepta. U pratećem opisu videa mogu se naći detaljne upute o potrebnoj količini sastojaka. Ostalo što vidite na snimcima, gafovi, stil, scenarij, je stvar našeg osjećaja – zaključuje Nikić. Prvi koji su se navukli na njihov koncept i doživljaj kuhinje bili su ribolovci s ovog podneblja uključeni u neke od društvenih grupa i foruma. Univerzalni jezik dobrog zalogaja, kulinarski esperanto, otvara im mnogo šira vrata sa svakim novim receptom i izlaskom na more.

Ulcinjski gusari su u svoj vakat bili, kažu, strah i trepet u ovom dijelu Sredozemlja, ali ih je vrijeme predalo povijesti. Iz neposrednog susjedstva drevnog Dolcinijuma, na pomolu su nove gusarske aspiracije – tako se posebna sorta pirata učestalo na pučinu otiskuje iz Bara, na gusarskom brodu „Predator“.

Naoružani mačetama, kukama i golemim udicama, u potragu za avanturom ne idu bez egzotičnih začina, unikatnih umaka, neizostavne tegle usoljenih inćuna i plinske boce s plamenikom, s namjerom da naprave revoluciju u kužini.

Ideja Ko je vidio prve snimke odnosno klipove koje objavljuju na You Tube kanalu „Fishing Kitchen“, mogao je prepoznati da iza interesantnog scenarija, koji na originalan način promovira kuhanje na pučini, stoje vlasnik i idejni tvorac regionalno poznate produkcije „Hrana i vino“ Vojo Živojnović i ribolovac iz Bara Dejan Nikić.

Iako nije stvar gusarske tradicije da na brod stupi neznanac, a da taj ne završi plešući na dasci, pristali su da o svom projektu progovore za Pobjedu, uz uvjet da tijek razgovora traje na moru, gdje su svoji na svome, uz tešku artiljeriju za lov tune i pendulu živim šarunima…

Na pitanje zašto se odlučio na projekt i gdje je kopča sa 15 godina trajanja produkcije „Hrana i vino“, koja je u video i printanom formatu gledateljima i čitateljima donijela oko 8.500 recepata, Živojnović kaže da je sve za sada stvar igre, dobrog druženja.

Na ribarski – Neopterećeni rezultatom odlučili smo napraviti eksperiment i vidimo kako ljudi širom svijeta reagiraju na ove naše izlaske u ribolov začinjene kulinarskim elementima. U kuhanju se teško može izmisliti nešto novo, ali se stvari mogu prezentirati na nov način. Ideju smo pretočili u Fishing Kitchen kanal na You Tube, dakle minutažom i formatom snimke smo prilagodili popularnom internet kanalu koji daje mogućnost analitike, pokazuje kakav je interes i na što ljudi najbolje reagiraju – priča Živojnović.

Prema njegovim riječima, koncept ove „gusarske kužine“ prilagođen je ribolovcima. – Ne mislim, pritom, samo na riblje specijalitete. Pripremamo i recepte i od mesa, povrća, ali i koktele… Kada kažem prilagođeni ribolovcima, to znači da sve što kuhamo može napraviti netko tko ima barku od makar šest metara, odnosno dovoljno prostora za plinsku bocu na koju staje wok. Kako naši recepti kažu, ukusan obrok može se napraviti i od škampa koje ste kupili za mamac, pa riba nije radila, ili lignji ulovljenih noć ranije, koje su preživjele pendulu. Uz dodatak riže, pravih začina dođete do jela koje pohvale i veliki umjetnici u ovoj vrsti prezentacije kuhinje, poput Almazankitchen ekipe iz Srbije – kaže Živojnović.

Esperanto Drugi gusar na brodu je Dejo Nikić. Osim što ima gusarskorokerski styling, piratski vješto barata i specijalnim nožem za sjeckanje ribe, mesa i povrća… Nije profesionalni kuhar, ali kada je u pitanju priprema ribe i morskih plodova, tu se „ne miče ni jednom piratu“. – Suradnja sa Vojom traje odavno. Kroz ovu priču i njegovo montažersko i produkcijsko znanje nastojimo da na štosan način približimo ljudima neke kulinarske cake, sugestije i naš doživljaj uživanja u moru, hrani i ribolovu – kaže Nikić.

Kako pojašnjava, njihove klipove ne opterećuje prateća priča.

– Na engleskom jeziku dodano je par pisanih napomena na pravim mjestima tijekom prikazivanja pripreme recepta. U pratećem opisu videa mogu se naći detaljne upute o potrebnoj količini sastojaka. Ostalo što vidite na snimcima, gafovi, stil, scenarij, je stvar našeg osjećaja – zaključuje Nikić. Prvi koji su se navukli na njihov koncept i doživljaj kuhinje bili su ribolovci s ovog podneblja uključeni u neke od društvenih grupa i foruma. Univerzalni jezik dobrog zalogaja, kulinarski esperanto, otvara im mnogo šira vrata sa svakim novim receptom i izlaskom na more.

Intervju

Kolumna

Službene informacije

Foto / video