Uspješno okončana akcija vađenja potonulog Brodospasova broda Silni u luci Uljanik

1056

Pomorska akcija vađenja potonulog broda ‘Silni’, u vlasništvu tvrtke Brodospas d.o.o., uspješno je okončana jučer, 19. prosinca u 14.00 sati.

Motorni brod ‘Silni’ u potpunosti je potonuo 13. studenog nakon što je u pomorskoj nesreći pretrpio strukturna oštećenja uslijed udara novogradnje naftne platforme, dok je ista nekontrolirano plutala lukom tijekom trajanja izrazito jakog nevremena.

Akcija vađenja broda započela jučer u 08.00 sati u organizaciji Lučke kapetanije Pula te u koordinaciji s Obalnom stražom RH, Lučkom upravom Pula, Pomorskom policijom Pula, Javnom vatrogasnom postrojbom Pula, Jadranskim pomorskom servisom Rijeka, Uljanik brodogradilištem Pula, tvrtkom Marina Nerezine d.o.o., specijaliziranom i ovlaštenom za komercijalna vađenja plovila te tvrtkom Dezinsekcija d.o.o. iz Pule.

Potonuli motorni brod ‘Silni’ izvađen je s dna luke pomoću dvije lučke plovne dizalice, na način da je jednom dizalicom brodski trup osiguran tzv. čelik-čelima s krmene strane, dok je druga plovna dizalica na isti način pristupila pramcu te je brod u 13.00 sati sinkroniziranim manevrom u potpunosti izvađen iz mora i odložen na maonu, odakle je potom otegljen u brodogradilište Uljanik, na obalu Galeb, gdje je osiguran u 14.00 sati i čime je ova akcija uspješno okončana.

Prilikom vađenja potonulog motornog broda dogodilo se u kontroliranim uvjetima onečišćenje mora manjeg intenziteta, koje je odmah i sanirano, budući da je brod bio opasan plutajućim branama.