O nama Marketing   |   Kontakt   |   English

Veliki vodič za putovanja u doba covida: pravila se razlikuju od države do države

Počelo je razdoblje godišnjih odmora, putovanja, a i lani (zbog pandemije koronavirusa) odgođenog Eura 2020. – Europskog nogometnog prvenstva u trajanju od točno mjesec dana. Putnici širom zemaljske kugle, malaksali od “novog normalnog” željni su povratka na “staro normalno”, koje zbog stavljanja COVID-a pod kontrolu zahtijeva iznimne mjere opreza i neizbježne dodatne evidencije pri svakoj pomisli napuštanja vlastite zemlje i ulaska u druge države, te kretanja po njima; piše Slobodna Dalmacija

Sigurno kretanje

Za digitalnim COVID certifikatom Europske unije, koji bi građanima trebao olakšati sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije, već je počela jagma, iako takva potvrda nije preduvjet za odlazak na put. Riječ je o digitalnom dokazu da je osoba cijepljena protiv bolesti COVID-19, da ju je preboljela ili da ima negativan rezultat testa.

Mnogi u Hrvatskoj posljednjih su dana već došli do toliko željenog certifikata i već ga mogu koristiti, a od 1. srpnja, pred početak glavne turističke sezone, bit će dostupan u svim državama članicama EU-a i vrijedit će 12 mjeseci.

Uoči uvođenja spomenutog jedinstvenog “travel passa”, posljednje sugestije iz Bruxellesa kažu kako bi putnici, koji su u potpunosti cijepljeni ili su se oporavili od virusa, trebali biti potpuno izuzeti od bilo kakvih ograničenja (poput testiranja i karantene) prilikom putovanja po Europskoj uniji. No, otvorenom ostaje mogućnost uvođenja dodatnih mjera u slučaju pogoršanja zdravstvene situacije ili otkrivanja novih varijanti virusa. Ujedno se ne govori što će biti s onim Europljanima koji nisu dobili certifikat, ali namjeravaju putovati, a državama članicama EU-a ostavljena je i mogućnost samostalnog odlučivanja hoće li prihvatiti potvrdu o cijepljenju nakon primljene jedne doze ili završetka cijelog ciklusa cijepljenja.

Svjesna potencijalne podjele među putnicima i njihove neizvjesnosti uoči putovanja, Europska komisija donijela je nekoliko preporuka za nacionalne vlade, prema kojima će, ako budu usvojene, svi potpuno cijepljeni (koji su primili drugu dozu u posljednjih 14 dana) biti izuzeti od testiranja i zahtjeva za karantenom tijekom putovanja po zemljama članicama Europske unije (predložena su dva standarda – 72 sata za PCR testove i 48 sati za brze antigenske testove). Isto pravilo važilo bi i za one koji su se oporavili od koronavirusa u posljednjih 180 dana.

COVID certifikat

Preporuka Europske komisije je i da djeca koja putuju s roditeljima trebaju biti izuzeta iz karantene ako su i roditelji oslobođeni, te da djecu mlađu od šest godina uopće ne bi trebalo podvrgavati testiranju. Bruxelles ujedno teži usuglašavanju oko jedinstvene “kolorne sheme” Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prema kojoj putnici iz zelenih područja ne bi trebali imati ograničenja, dok bi se od putnika iz narančastih područja i dalje moglo tražiti predočenje PCR testa pred polazak. Oni koji pak dolaze iz crvenih područja, smatraju u sjedištu EU-a, mogli bi biti primorani na karantenu ako ne budu imali negativan PCR test.

No, sve su to preporuke, koje bi, čak i ako službeno stupe na snagu, nacionalne vlade mogle ignorirati i dalje nametati vlastita ograničenja putovanja, onima koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus, a sve ujedno i ne priznaju sva cjepiva. Slučaj Hrvatice iz Irske koja je nedavno na aerodromu zaradila kaznu od 2000 eura, jer nije, kao trenutna stanovnica Smaragdnog otoka, imala potrebnu dokumentaciju o opravdanim razlozima za odlazak u domovinu (kazna će joj biti poništena ako predoči adekvatne dokaze koji opravdavaju nužnost putovanja) svjedoči da se neinformiranost i nepripremljenost uoči odlaska na put u doba pandemije koronavirusa skupo plaća.

Ako ste među onima koji uskoro planiraju prelazak granice, imajte na umu da se pravila razlikuju od države do države, pa čak i unutar EU-a (bez obzira na aktualno uvođenje digitalnog COVID certifikata) i dobro ih proučite, jer bi vaš novčanik mogao gadno nastradati.

AUSTRIJA: Test i karantena

Od 19. svibnja 2021. osobe koje su cijepljene ili su preboljele COVID-19 mogu ući u Austriju bez obvezujuće karantene. Potvrde o cijepljenju ili izliječenoj bolesti moraju biti na njemačkom ili engleskom jeziku.

Kod osoba koje su cijepljene, od prve doze cjepiva ili jednokratnog cjepiva mora proći najmanje 22 dana do najviše tri mjeseca, a nakon druge doze maksimalno devet mjeseci. Ako se prva doza primila 21. dan nakon preboljenja, moguće je odmah putovati nakon prve doze.

Kod oporavljenih je potreban dokaz da se infekcija preboljela u posljednjih šest mjeseci ili nalaz antitijela ne stariji od tri mjeseca. Za ostale putnike vrijedi obveza karantene, koja se može prekinuti negativnim testom petog dana nakon ulaska u Austriju, a za ulazak u susjednu državu potreban je i PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski brzi test (ne stariji od 48 sati).

Ako se prilikom ulaska ne može predočiti test, potrebno je testirati se u Austriji u roku od 24 sata. Negativan test ni u ovom slučaju ne oslobađa od obveze karantene u trajanju od 10 dana, a koja se može prekinuti novim negativnim testom petog dana od dana ulaska (dan ulaska vrijedi kao nulti dan). I dalje je ulazak u Austriju u pravilu moguć samo uz prethodnu online registraciju ili, ako registracija elektroničkim putem nije moguća, preko obrasca koji je potrebno imati sa sobom prilikom ulaska u Austriju.

BOSNA I HERCEGOVINA: Preporučuje se oprez i detaljnije informiranje prije putovanja

Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom), Republike Srbije i Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 ako u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja. BH granice su otvorene za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.

U BiH je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, uz održavanje razmaka od dva metra između osoba, kao i na otvorenom prostoru.
U Federaciji BiH na snazi je zabrana kretanja (policijski sat) od 23 do 5 sati sljedećeg dana.

FRANCUSKA: Necijepljeni se moraju testirati

Svi državljani Republike Hrvatske, kao i ostalih zemalja tzv. “zelene zone”, a koji su primili jedno od cjepiva protiv koronavirusa odobrenih od Europske agencije za lijekove – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson – od 9. lipnja mogu bez ograničenja putovati u Francusku, i to dva tjedna nakon primitka druge doze cjepiva za cjepiva koja su dvofazna (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), četiri tjedna nakon primitka jednofaznog cjepiva (Johnson&Johnson) te dva tjedna nakon primitka jedne doze cjepiva za osobe koje su razvile antitijela i potrebna im je samo jedna doza cjepiva, a uz predočenje odgovarajuće potvrde o cijepljenju.

Za osobe koje nisu cijepljene, ostaje na snazi obveza negativnog rezultata PCR testa ili antigenskog testiranja, ne starijeg od 72 sata.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je i na otvorenom i u svim javnim zatvorenim prostorima, te u cjelokupnom javnom gradskom i međugradskom prijevozu. Kazne za kršenje propisanih mjera zaštite od širenja zarazne bolesti COVID-19 iznose od 135 eura do 3750 eura u slučajevima ponavljanja.

ITALIJA: Samoizolacija u trajanju od deset dana

Na cijelom teritoriju Italije produljeno je izvanredno krizno stanje do 31. srpnja, iako se trenutno u narančastoj i crvenoj zoni (srednjeg i visokog epidemiološkog rizika) ne nalazi ni jedna talijanska regija. Uredbom ministarstva zdravstva u razdoblju od 16. svibnja do 30. srpnja ukinuta je odredba o petodnevnoj samoizolaciji za sve putnike koji dolaze u Italiju iz zemalja EU-a, pa tako i iz RH.

Ostaje i dalje važeća odredba prema kojoj za ulazak u Italiju svi putnici moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati. Ako putnik nema navedeno, mora se podvrgnuti samoizolaciji u trajanju od 10 dana uz nadzor sanitarnih službi. Nakon proteka 10 dana samoizolacije osoba je dužna obaviti antigenski ili PCR test, te se nakon negativnog rezultata obveza samoizolacije ukida.

Od 24. svibnja je svatko tko ulazi u Italiju na bilo koje razdoblje, bilo kojim prijevoznim sredstvom, prije nego što uđe na njezin teritorij, dužan ispuniti digitalni obrazac za lociranje putnika.

MAĐARSKA: Vrijede potvrde o cijepljenju

I dalje je na snazi Uredba vlade Mađarske od 1. rujna 2020. o zabrani ulaska u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani, pa tako i državljani RH, koji imaju reguliran boravak u Mađarskoj, pri povratku iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana, osim u slučaju da posjeduju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati. Za prvi test priznaju se i PCR testovi iz Republike Hrvatske. Od te su odluke izuzeti putnici koji pri prijelazu granice pruže vjerodostojan dokaz da su bili zaraženi infekcijom virusa COVID-19 u vremenu od šest mjeseci prije ulaska.

Temeljem odluke o uzajamnom priznavanju i prihvaćanju potvrda o cijepljenju protiv COVID-19, državljani RH uz potvrdu o cijepljenju izdanu od ovdašnjih nadležnih tijela mogu ući u Mađarsku bez ograničenja i bez obavezne samoizolacije te imaju ista prava, izuzeća i pristup uslugama koje Mađarska priznaje svojim građanima koji posjeduju nacionalnu potvrdu o cijepljenju, u skladu s primjenjivim nacionalnim propisima.

Strani državljani, pa tako i državljani RH, mogu ući u Mađarsku bez ograničenja ako je riječ o putovanju radi obavljanja poslovne ili gospodarske aktivnosti, što se potvrđuje vjerodostojnim dokazom. Osim toga, mađarska policija može izdati odobrenje za ulazak stranih državljana, pa tako i državljana RH, ako dokažu da je svrha njihova putovanja: sudjelovanje u sudskom ili drugom službenom postupku, korištenje zdravstvene usluge, sudjelovanje na obiteljskim događajima (vjenčanje, krštenje, sprovod)…

NJEMAČKA: PCR test ne stariji od 72 sata

Ulazak u Njemačku u osnovi je moguć svim državljanima Europske unije uz propisanu obvezu digitalne najave ulaska u zemlju, predočenja negativnog testa (potvrde o cijepljenju ili izlječenju) i karantene. Njemačka kategorizira područja na rizična, visoko rizična i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19 (odluku o kategorizaciji područja donosi Robert Koch Institut).

U Hrvatskoj su od jučer samo dvije županije u unutrašnjosti (Međimurska i Varaždinska) na listi rizičnih područja njemačke vlade, a sve destinacije za odmor na jadranskoj obali smatraju se područjima bez rizika. Putnici koji dolaze iz nerizičnih dijelova RH mogu ući u Njemačku bez obveze najave ulaska, testa, potvrda i karantene.

Putnici koji dolaze iz rizičnih područja RH mogu ući u Njemačku bez obveze karantene ako uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska (elektronički ili u printanom obliku) posjeduju negativni PCR test ne stariji od 72 sata (računajući od trenutka uzimanja brisa) ili antigenski test za izravno dokazivanje virusa korona SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa), napravljen u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisan na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku ili potvrdu o potpunom cijepljenju.

To vrijedi za osobe koje su cijepljene s dvije doze cjepiva uz napomenu da je od drugog cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta) ili potvrdu o cijepljenju jednom dozom cjepiva ako je riječ o onom koje se prima u samo jednoj dozi. U karantenu ne moraju ni osobe koje su preboljele bolest COVID-19, za što moraju imati valjanu liječničku potvrdu kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci. Od ove obveze su izuzeta djeca do šest godina starosti.

SLOVENIJA: Ne putujte ako nije nužno

Odlukom slovenske vlade od 12. lipnja na crvenom popisu više nisu Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Ličko-senjska županija, Zadarska županija, Šibensko-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija i Dubrovačko-neretvanska županija.

Putnici koji ulaze u Sloveniju iz tih županija ne moraju imati negativan PCR ili brzi antigenski test, potvrdu o cijepljenju, odnosno potvrdu o preboljenoj bolesti COVID-19. Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija na crvenom popisu (na kojem su ostale hrvatske županije) u pravilu se određuje desetodnevna karantena.

Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči dokaz o negativnom rezultatu PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa. PCR test treba biti izdan u državi članici EU-a ili Schengenskog područja, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Ruskoj Federaciji, Republici Srbiji, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili u Sjedinjenim Američkim Državama.

U Sloveniji će se moći slobodno kretati i svi s dokazima o cijepljenju, kojim se dokazuje da je od primanja druge doze cjepiva Biontech/Pfizer prošlo najmanje sedam dana, druge doze cjepiva COVID-19 Vaccine proizvođača Moderna prošlo najmanje 14 dana, prve doze cjepiva Vaxzevria proizvođača AstraZeneca i cjepiva Covishield proizvođača Serum Institute of India/AstraZeneca prošlo najmanje 21 dan, cjepiva Janssen proizvođača Johnson& Johnson prošlo najmanje 14 dana, druge doze ruskog cjepiva Sputnik V prošlo najmanje 14 dana, druge doze cjepiva CoronaVac proizvođača Sinivac Biotech prošlo najmanje 14 dana, te druge doze cjepiva COVID-19 Vaccine proizvođača Sinopharm prošlo najmanje 14 dana.

U deželi vrijedi i dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (pozitivan test ili potvrda liječnika), te potvrda da je u razdoblju do najviše osam mjeseci od pozitivnog nalaza PCR testa, odnosno početnih simptoma, cijepljena jednim dozom u susjedstvu priznatih cjepiva.

VELIKA BRITANIJA: Informirajte se prije putovanja

Od 17. svibnja stupio je na snagu tzv. “sustav semafora” za međunarodna putovanja koji kategorizira države na “zelene” (green), “žute” (amber) i “crvene” (red). Republika Hrvatska je trenutno na žutoj listi, što podrazumijeva testiranje 72 sata prije putovanja, te desetodnevnu samoizolaciju na adresi boravka u UK, uz dodatno testiranje drugog i osmog dana samoizolacije (uz mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana uzimanjem posebnog dodatnog testa, pri čemu je i dalje nužno obaviti testiranje osmog dana).

Spomenute mjere odnose se na sve putnike, uključujući i one koji posjeduju certifikat o cijepljenju ili imunitetu na COVID-19 (ne postoje izuzeća za tu kategoriju putnika). Navedene mjere odnose se i na navijače koji planiraju dolazak na utakmice Europskog nogometnog prvenstva.

Preduvjet za polazak na put u UK je negativan rezultat testiranja na COVID-19 u razdoblju tri dana prije putovanja, posjedovanje tzv. travel test packagea koji sadrži dva testa na COVID-19 koje treba obaviti tijekom samoizolacije te ispunjen tzv. passenger locator form u kojem se, između ostaloga, navode detalji o adresi gdje će se provesti desetodnevna samoizolacija, kao i reference number za kupljeni travel test package. Na lokaciji gdje će se izvršiti samoizolacija potrebno je obaviti jedan test na COVID-19 drugog dana samoizolacije (ili prije toga) te osmog dana samoizolacije (ili nakon toga).

Škotska, Wales i Sjeverna Irska imaju vlastita pravila vezano uz putovanja, pa je potrebno detaljno proučiti informacije na njihovim službenim stranicama. Valja imati na umu i na visoke kazne za kršenje propisa, koje se broje i u tisućama funti.

ŠVICARSKA: Ne traže karantenu

Hrvatska se od 3. lipnja ne nalazi na švicarskom popisu zemalja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom, pa sve osobe koje u Švicarsku dolaze iz Hrvatske ne trebaju u karantenu, ali su dužne ispuniti online obrazac prije ulaska u zemlju. Svi koji u Švicarsku dolaze zrakoplovom obvezni su prilikom ukrcaja u avion predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Od spomenutih pravila izuzeta su djeca do 16 godina starosti, osobe koje su potpuno cijepljene sukladno preporukama švicarskog Saveznog ureda za javno zdravstvo ili zemlje dolaska, uz predočenje odgovarajuće dokumentacije (vrijedi do šest mjeseci nakon primljenog cjepiva), te osobe koje su unazad šest mjeseci (računajući od 11. dana prvog pozitivnog rezultata korona testa) preboljele COVID-19 (uz predočenje odgovarajuće dokumentacije).

AUSTRALIJA I AMERIKA: Pričekajte s putovanjima

Ako ste planirali u posjet rodbini ili prijateljima u Australiji ili Americi, sugerira se, bolje je pričekati.

S ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, australska vlada donijela je odluku da se do daljnjeg svim stranim državljanima zabrani ulazak u zemlju.

Odluka o zabrani ulaska u zemlju ne odnosi se na australske državljane te na one koji imaju odobren stalni boravak i njihove obitelji, te pojedine kategorije izuzetih putnika, odnosno putnika koji su ishodili individualna izuzeća.

Svi putnici koji dolaze u Australiju, izuzev onih koji dolaze na tzv. zelenim letovima iz Novog Zelanda, prilikom ulaska moraju u obaveznu karantenu u trajanju od 14 dana, o svom trošku. Karantena se provodi u mjestu ulaska, tj. prelaska granice, a odnosi se i na one kojima vlasti odobre ulazak po posebnim uvjetima.

Svi koji dolaze u Australiju moraju prije dolaska obaviti testiranje na COVID-19 72 sata prije planiranog leta, te rezultat mora biti negativan, a od tog su pravila izuzeti putnici mlađi od pet godina. Ako je rezultat testa za jednog člana obitelji pozitivan, cijela obitelj/grupa neće moći putovati dok ne prođe razdoblje infektivnosti.

Od 26. siječnja svi putnici koji putuju u SAD, osim malodobne djece do druge godine života, moraju predočiti prije ukrcaja u zrakoplov test ne stariji od 72 sata ili liječničku potvrdu da su unazad tri mjeseca preboljeli COVID-19. Prilikom ulaska u SAD od nadležnih tijela bit će im izdana preporuka ponovnog testiranja na SARS-CoV-2 u roku od tri do pet dana od dana dolaska, uz samoizolaciju u trajanju od tjedan dana.

GRČKA/TURSKA: Popunjavanje upitnika

Grčka je ovih dana uvela ulazno testiranje za djecu stariju od 6 godina. Svi putnici, prije dolaska u zemlju, moraju unaprijed popuniti elektronički PLF obrazac (bez njega ulaz nije moguć) i imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata (osim za osobe koje su u potpunosti cijepljene najmanje 14 dana prije dolaska ili one koje su preboljele COVID-19 od dva do devet mjeseci prije dolaska). Valja istaknuti da su svi putnici/turisti podložni nasumičnom testiranju na COVID-19.

Svi željni ljetovanja u Grčkoj moraju imati na umu da je uoči putovanja trajektima prije ukrcavanja, uz posjedovanje svih dokumenata neophodnih za prelazak granice, potrebno popuniti i upitnik s osnovnim informacijama ili to prethodno učiniti online. Tamošnji mediji javljaju o pojavi lažnih siteova za ispunjavanje obveznog elektroničkog PLF obrasca (vjerodostojan je jedino službeni, otvoren od grčke vlade), pa je nužan oprez prilikom ostavljanja osobnih podataka.

Turska je od 1. lipnja počela ublažavati stroge mjere protiv koronavirusa, ali je do 30. lipnja i dalje na snazi policijski sat preko noći tijekom tjedna (od 22 do 5 sati ujutro) i za vikend (od subote u 22 do ponedjeljka u 5 sati ujutro, osim dopuštene kupnje osnovnih potrepština u najbližoj trgovini ili pekarnici). Međugradska putovanja privatnim vozilom dopuštena su izvan policijskog sata, a vozila međugradskog prijevoza rade samo s 50 posto kapaciteta.

Sva navedena ograničenja ne primjenjuju se na turiste, ali su učestale policijske ophodnje i česta legitimiranja osoba. U tom kontekstu, od stranih turista se očekuje da sa sobom stalno nose putne isprave i potvrdu o smještaju/hotelsku rezervaciju te da se pridržavaju uputa na kontrolnim točkama.

Mirela Goreta

Počelo je razdoblje godišnjih odmora, putovanja, a i lani (zbog pandemije koronavirusa) odgođenog Eura 2020. – Europskog nogometnog prvenstva u trajanju od točno mjesec dana. Putnici širom zemaljske kugle, malaksali od “novog normalnog” željni su povratka na “staro normalno”, koje zbog stavljanja COVID-a pod kontrolu zahtijeva iznimne mjere opreza i neizbježne dodatne evidencije pri svakoj pomisli napuštanja vlastite zemlje i ulaska u druge države, te kretanja po njima; piše Slobodna Dalmacija

Sigurno kretanje

Za digitalnim COVID certifikatom Europske unije, koji bi građanima trebao olakšati sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije, već je počela jagma, iako takva potvrda nije preduvjet za odlazak na put. Riječ je o digitalnom dokazu da je osoba cijepljena protiv bolesti COVID-19, da ju je preboljela ili da ima negativan rezultat testa.

Mnogi u Hrvatskoj posljednjih su dana već došli do toliko željenog certifikata i već ga mogu koristiti, a od 1. srpnja, pred početak glavne turističke sezone, bit će dostupan u svim državama članicama EU-a i vrijedit će 12 mjeseci.

Uoči uvođenja spomenutog jedinstvenog “travel passa”, posljednje sugestije iz Bruxellesa kažu kako bi putnici, koji su u potpunosti cijepljeni ili su se oporavili od virusa, trebali biti potpuno izuzeti od bilo kakvih ograničenja (poput testiranja i karantene) prilikom putovanja po Europskoj uniji. No, otvorenom ostaje mogućnost uvođenja dodatnih mjera u slučaju pogoršanja zdravstvene situacije ili otkrivanja novih varijanti virusa. Ujedno se ne govori što će biti s onim Europljanima koji nisu dobili certifikat, ali namjeravaju putovati, a državama članicama EU-a ostavljena je i mogućnost samostalnog odlučivanja hoće li prihvatiti potvrdu o cijepljenju nakon primljene jedne doze ili završetka cijelog ciklusa cijepljenja.

Svjesna potencijalne podjele među putnicima i njihove neizvjesnosti uoči putovanja, Europska komisija donijela je nekoliko preporuka za nacionalne vlade, prema kojima će, ako budu usvojene, svi potpuno cijepljeni (koji su primili drugu dozu u posljednjih 14 dana) biti izuzeti od testiranja i zahtjeva za karantenom tijekom putovanja po zemljama članicama Europske unije (predložena su dva standarda – 72 sata za PCR testove i 48 sati za brze antigenske testove). Isto pravilo važilo bi i za one koji su se oporavili od koronavirusa u posljednjih 180 dana.

COVID certifikat

Preporuka Europske komisije je i da djeca koja putuju s roditeljima trebaju biti izuzeta iz karantene ako su i roditelji oslobođeni, te da djecu mlađu od šest godina uopće ne bi trebalo podvrgavati testiranju. Bruxelles ujedno teži usuglašavanju oko jedinstvene “kolorne sheme” Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prema kojoj putnici iz zelenih područja ne bi trebali imati ograničenja, dok bi se od putnika iz narančastih područja i dalje moglo tražiti predočenje PCR testa pred polazak. Oni koji pak dolaze iz crvenih područja, smatraju u sjedištu EU-a, mogli bi biti primorani na karantenu ako ne budu imali negativan PCR test.

No, sve su to preporuke, koje bi, čak i ako službeno stupe na snagu, nacionalne vlade mogle ignorirati i dalje nametati vlastita ograničenja putovanja, onima koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus, a sve ujedno i ne priznaju sva cjepiva. Slučaj Hrvatice iz Irske koja je nedavno na aerodromu zaradila kaznu od 2000 eura, jer nije, kao trenutna stanovnica Smaragdnog otoka, imala potrebnu dokumentaciju o opravdanim razlozima za odlazak u domovinu (kazna će joj biti poništena ako predoči adekvatne dokaze koji opravdavaju nužnost putovanja) svjedoči da se neinformiranost i nepripremljenost uoči odlaska na put u doba pandemije koronavirusa skupo plaća.

Ako ste među onima koji uskoro planiraju prelazak granice, imajte na umu da se pravila razlikuju od države do države, pa čak i unutar EU-a (bez obzira na aktualno uvođenje digitalnog COVID certifikata) i dobro ih proučite, jer bi vaš novčanik mogao gadno nastradati.

AUSTRIJA: Test i karantena

Od 19. svibnja 2021. osobe koje su cijepljene ili su preboljele COVID-19 mogu ući u Austriju bez obvezujuće karantene. Potvrde o cijepljenju ili izliječenoj bolesti moraju biti na njemačkom ili engleskom jeziku.

Kod osoba koje su cijepljene, od prve doze cjepiva ili jednokratnog cjepiva mora proći najmanje 22 dana do najviše tri mjeseca, a nakon druge doze maksimalno devet mjeseci. Ako se prva doza primila 21. dan nakon preboljenja, moguće je odmah putovati nakon prve doze.

Kod oporavljenih je potreban dokaz da se infekcija preboljela u posljednjih šest mjeseci ili nalaz antitijela ne stariji od tri mjeseca. Za ostale putnike vrijedi obveza karantene, koja se može prekinuti negativnim testom petog dana nakon ulaska u Austriju, a za ulazak u susjednu državu potreban je i PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski brzi test (ne stariji od 48 sati).

Ako se prilikom ulaska ne može predočiti test, potrebno je testirati se u Austriji u roku od 24 sata. Negativan test ni u ovom slučaju ne oslobađa od obveze karantene u trajanju od 10 dana, a koja se može prekinuti novim negativnim testom petog dana od dana ulaska (dan ulaska vrijedi kao nulti dan). I dalje je ulazak u Austriju u pravilu moguć samo uz prethodnu online registraciju ili, ako registracija elektroničkim putem nije moguća, preko obrasca koji je potrebno imati sa sobom prilikom ulaska u Austriju.

BOSNA I HERCEGOVINA: Preporučuje se oprez i detaljnije informiranje prije putovanja

Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom), Republike Srbije i Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 ako u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja. BH granice su otvorene za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.

U BiH je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, uz održavanje razmaka od dva metra između osoba, kao i na otvorenom prostoru.
U Federaciji BiH na snazi je zabrana kretanja (policijski sat) od 23 do 5 sati sljedećeg dana.

FRANCUSKA: Necijepljeni se moraju testirati

Svi državljani Republike Hrvatske, kao i ostalih zemalja tzv. “zelene zone”, a koji su primili jedno od cjepiva protiv koronavirusa odobrenih od Europske agencije za lijekove – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson – od 9. lipnja mogu bez ograničenja putovati u Francusku, i to dva tjedna nakon primitka druge doze cjepiva za cjepiva koja su dvofazna (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), četiri tjedna nakon primitka jednofaznog cjepiva (Johnson&Johnson) te dva tjedna nakon primitka jedne doze cjepiva za osobe koje su razvile antitijela i potrebna im je samo jedna doza cjepiva, a uz predočenje odgovarajuće potvrde o cijepljenju.

Za osobe koje nisu cijepljene, ostaje na snazi obveza negativnog rezultata PCR testa ili antigenskog testiranja, ne starijeg od 72 sata.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je i na otvorenom i u svim javnim zatvorenim prostorima, te u cjelokupnom javnom gradskom i međugradskom prijevozu. Kazne za kršenje propisanih mjera zaštite od širenja zarazne bolesti COVID-19 iznose od 135 eura do 3750 eura u slučajevima ponavljanja.

ITALIJA: Samoizolacija u trajanju od deset dana

Na cijelom teritoriju Italije produljeno je izvanredno krizno stanje do 31. srpnja, iako se trenutno u narančastoj i crvenoj zoni (srednjeg i visokog epidemiološkog rizika) ne nalazi ni jedna talijanska regija. Uredbom ministarstva zdravstva u razdoblju od 16. svibnja do 30. srpnja ukinuta je odredba o petodnevnoj samoizolaciji za sve putnike koji dolaze u Italiju iz zemalja EU-a, pa tako i iz RH.

Ostaje i dalje važeća odredba prema kojoj za ulazak u Italiju svi putnici moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati. Ako putnik nema navedeno, mora se podvrgnuti samoizolaciji u trajanju od 10 dana uz nadzor sanitarnih službi. Nakon proteka 10 dana samoizolacije osoba je dužna obaviti antigenski ili PCR test, te se nakon negativnog rezultata obveza samoizolacije ukida.

Od 24. svibnja je svatko tko ulazi u Italiju na bilo koje razdoblje, bilo kojim prijevoznim sredstvom, prije nego što uđe na njezin teritorij, dužan ispuniti digitalni obrazac za lociranje putnika.

MAĐARSKA: Vrijede potvrde o cijepljenju

I dalje je na snazi Uredba vlade Mađarske od 1. rujna 2020. o zabrani ulaska u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani, pa tako i državljani RH, koji imaju reguliran boravak u Mađarskoj, pri povratku iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana, osim u slučaju da posjeduju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati. Za prvi test priznaju se i PCR testovi iz Republike Hrvatske. Od te su odluke izuzeti putnici koji pri prijelazu granice pruže vjerodostojan dokaz da su bili zaraženi infekcijom virusa COVID-19 u vremenu od šest mjeseci prije ulaska.

Temeljem odluke o uzajamnom priznavanju i prihvaćanju potvrda o cijepljenju protiv COVID-19, državljani RH uz potvrdu o cijepljenju izdanu od ovdašnjih nadležnih tijela mogu ući u Mađarsku bez ograničenja i bez obavezne samoizolacije te imaju ista prava, izuzeća i pristup uslugama koje Mađarska priznaje svojim građanima koji posjeduju nacionalnu potvrdu o cijepljenju, u skladu s primjenjivim nacionalnim propisima.

Strani državljani, pa tako i državljani RH, mogu ući u Mađarsku bez ograničenja ako je riječ o putovanju radi obavljanja poslovne ili gospodarske aktivnosti, što se potvrđuje vjerodostojnim dokazom. Osim toga, mađarska policija može izdati odobrenje za ulazak stranih državljana, pa tako i državljana RH, ako dokažu da je svrha njihova putovanja: sudjelovanje u sudskom ili drugom službenom postupku, korištenje zdravstvene usluge, sudjelovanje na obiteljskim događajima (vjenčanje, krštenje, sprovod)…

NJEMAČKA: PCR test ne stariji od 72 sata

Ulazak u Njemačku u osnovi je moguć svim državljanima Europske unije uz propisanu obvezu digitalne najave ulaska u zemlju, predočenja negativnog testa (potvrde o cijepljenju ili izlječenju) i karantene. Njemačka kategorizira područja na rizična, visoko rizična i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19 (odluku o kategorizaciji područja donosi Robert Koch Institut).

U Hrvatskoj su od jučer samo dvije županije u unutrašnjosti (Međimurska i Varaždinska) na listi rizičnih područja njemačke vlade, a sve destinacije za odmor na jadranskoj obali smatraju se područjima bez rizika. Putnici koji dolaze iz nerizičnih dijelova RH mogu ući u Njemačku bez obveze najave ulaska, testa, potvrda i karantene.

Putnici koji dolaze iz rizičnih područja RH mogu ući u Njemačku bez obveze karantene ako uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska (elektronički ili u printanom obliku) posjeduju negativni PCR test ne stariji od 72 sata (računajući od trenutka uzimanja brisa) ili antigenski test za izravno dokazivanje virusa korona SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa), napravljen u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisan na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku ili potvrdu o potpunom cijepljenju.

To vrijedi za osobe koje su cijepljene s dvije doze cjepiva uz napomenu da je od drugog cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta) ili potvrdu o cijepljenju jednom dozom cjepiva ako je riječ o onom koje se prima u samo jednoj dozi. U karantenu ne moraju ni osobe koje su preboljele bolest COVID-19, za što moraju imati valjanu liječničku potvrdu kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci. Od ove obveze su izuzeta djeca do šest godina starosti.

SLOVENIJA: Ne putujte ako nije nužno

Odlukom slovenske vlade od 12. lipnja na crvenom popisu više nisu Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Ličko-senjska županija, Zadarska županija, Šibensko-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija i Dubrovačko-neretvanska županija.

Putnici koji ulaze u Sloveniju iz tih županija ne moraju imati negativan PCR ili brzi antigenski test, potvrdu o cijepljenju, odnosno potvrdu o preboljenoj bolesti COVID-19. Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija na crvenom popisu (na kojem su ostale hrvatske županije) u pravilu se određuje desetodnevna karantena.

Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči dokaz o negativnom rezultatu PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa. PCR test treba biti izdan u državi članici EU-a ili Schengenskog područja, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Ruskoj Federaciji, Republici Srbiji, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili u Sjedinjenim Američkim Državama.

U Sloveniji će se moći slobodno kretati i svi s dokazima o cijepljenju, kojim se dokazuje da je od primanja druge doze cjepiva Biontech/Pfizer prošlo najmanje sedam dana, druge doze cjepiva COVID-19 Vaccine proizvođača Moderna prošlo najmanje 14 dana, prve doze cjepiva Vaxzevria proizvođača AstraZeneca i cjepiva Covishield proizvođača Serum Institute of India/AstraZeneca prošlo najmanje 21 dan, cjepiva Janssen proizvođača Johnson& Johnson prošlo najmanje 14 dana, druge doze ruskog cjepiva Sputnik V prošlo najmanje 14 dana, druge doze cjepiva CoronaVac proizvođača Sinivac Biotech prošlo najmanje 14 dana, te druge doze cjepiva COVID-19 Vaccine proizvođača Sinopharm prošlo najmanje 14 dana.

U deželi vrijedi i dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (pozitivan test ili potvrda liječnika), te potvrda da je u razdoblju do najviše osam mjeseci od pozitivnog nalaza PCR testa, odnosno početnih simptoma, cijepljena jednim dozom u susjedstvu priznatih cjepiva.

VELIKA BRITANIJA: Informirajte se prije putovanja

Od 17. svibnja stupio je na snagu tzv. “sustav semafora” za međunarodna putovanja koji kategorizira države na “zelene” (green), “žute” (amber) i “crvene” (red). Republika Hrvatska je trenutno na žutoj listi, što podrazumijeva testiranje 72 sata prije putovanja, te desetodnevnu samoizolaciju na adresi boravka u UK, uz dodatno testiranje drugog i osmog dana samoizolacije (uz mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana uzimanjem posebnog dodatnog testa, pri čemu je i dalje nužno obaviti testiranje osmog dana).

Spomenute mjere odnose se na sve putnike, uključujući i one koji posjeduju certifikat o cijepljenju ili imunitetu na COVID-19 (ne postoje izuzeća za tu kategoriju putnika). Navedene mjere odnose se i na navijače koji planiraju dolazak na utakmice Europskog nogometnog prvenstva.

Preduvjet za polazak na put u UK je negativan rezultat testiranja na COVID-19 u razdoblju tri dana prije putovanja, posjedovanje tzv. travel test packagea koji sadrži dva testa na COVID-19 koje treba obaviti tijekom samoizolacije te ispunjen tzv. passenger locator form u kojem se, između ostaloga, navode detalji o adresi gdje će se provesti desetodnevna samoizolacija, kao i reference number za kupljeni travel test package. Na lokaciji gdje će se izvršiti samoizolacija potrebno je obaviti jedan test na COVID-19 drugog dana samoizolacije (ili prije toga) te osmog dana samoizolacije (ili nakon toga).

Škotska, Wales i Sjeverna Irska imaju vlastita pravila vezano uz putovanja, pa je potrebno detaljno proučiti informacije na njihovim službenim stranicama. Valja imati na umu i na visoke kazne za kršenje propisa, koje se broje i u tisućama funti.

ŠVICARSKA: Ne traže karantenu

Hrvatska se od 3. lipnja ne nalazi na švicarskom popisu zemalja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom, pa sve osobe koje u Švicarsku dolaze iz Hrvatske ne trebaju u karantenu, ali su dužne ispuniti online obrazac prije ulaska u zemlju. Svi koji u Švicarsku dolaze zrakoplovom obvezni su prilikom ukrcaja u avion predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Od spomenutih pravila izuzeta su djeca do 16 godina starosti, osobe koje su potpuno cijepljene sukladno preporukama švicarskog Saveznog ureda za javno zdravstvo ili zemlje dolaska, uz predočenje odgovarajuće dokumentacije (vrijedi do šest mjeseci nakon primljenog cjepiva), te osobe koje su unazad šest mjeseci (računajući od 11. dana prvog pozitivnog rezultata korona testa) preboljele COVID-19 (uz predočenje odgovarajuće dokumentacije).

AUSTRALIJA I AMERIKA: Pričekajte s putovanjima

Ako ste planirali u posjet rodbini ili prijateljima u Australiji ili Americi, sugerira se, bolje je pričekati.

S ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, australska vlada donijela je odluku da se do daljnjeg svim stranim državljanima zabrani ulazak u zemlju.

Odluka o zabrani ulaska u zemlju ne odnosi se na australske državljane te na one koji imaju odobren stalni boravak i njihove obitelji, te pojedine kategorije izuzetih putnika, odnosno putnika koji su ishodili individualna izuzeća.

Svi putnici koji dolaze u Australiju, izuzev onih koji dolaze na tzv. zelenim letovima iz Novog Zelanda, prilikom ulaska moraju u obaveznu karantenu u trajanju od 14 dana, o svom trošku. Karantena se provodi u mjestu ulaska, tj. prelaska granice, a odnosi se i na one kojima vlasti odobre ulazak po posebnim uvjetima.

Svi koji dolaze u Australiju moraju prije dolaska obaviti testiranje na COVID-19 72 sata prije planiranog leta, te rezultat mora biti negativan, a od tog su pravila izuzeti putnici mlađi od pet godina. Ako je rezultat testa za jednog člana obitelji pozitivan, cijela obitelj/grupa neće moći putovati dok ne prođe razdoblje infektivnosti.

Od 26. siječnja svi putnici koji putuju u SAD, osim malodobne djece do druge godine života, moraju predočiti prije ukrcaja u zrakoplov test ne stariji od 72 sata ili liječničku potvrdu da su unazad tri mjeseca preboljeli COVID-19. Prilikom ulaska u SAD od nadležnih tijela bit će im izdana preporuka ponovnog testiranja na SARS-CoV-2 u roku od tri do pet dana od dana dolaska, uz samoizolaciju u trajanju od tjedan dana.

GRČKA/TURSKA: Popunjavanje upitnika

Grčka je ovih dana uvela ulazno testiranje za djecu stariju od 6 godina. Svi putnici, prije dolaska u zemlju, moraju unaprijed popuniti elektronički PLF obrazac (bez njega ulaz nije moguć) i imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata (osim za osobe koje su u potpunosti cijepljene najmanje 14 dana prije dolaska ili one koje su preboljele COVID-19 od dva do devet mjeseci prije dolaska). Valja istaknuti da su svi putnici/turisti podložni nasumičnom testiranju na COVID-19.

Svi željni ljetovanja u Grčkoj moraju imati na umu da je uoči putovanja trajektima prije ukrcavanja, uz posjedovanje svih dokumenata neophodnih za prelazak granice, potrebno popuniti i upitnik s osnovnim informacijama ili to prethodno učiniti online. Tamošnji mediji javljaju o pojavi lažnih siteova za ispunjavanje obveznog elektroničkog PLF obrasca (vjerodostojan je jedino službeni, otvoren od grčke vlade), pa je nužan oprez prilikom ostavljanja osobnih podataka.

Turska je od 1. lipnja počela ublažavati stroge mjere protiv koronavirusa, ali je do 30. lipnja i dalje na snazi policijski sat preko noći tijekom tjedna (od 22 do 5 sati ujutro) i za vikend (od subote u 22 do ponedjeljka u 5 sati ujutro, osim dopuštene kupnje osnovnih potrepština u najbližoj trgovini ili pekarnici). Međugradska putovanja privatnim vozilom dopuštena su izvan policijskog sata, a vozila međugradskog prijevoza rade samo s 50 posto kapaciteta.

Sva navedena ograničenja ne primjenjuju se na turiste, ali su učestale policijske ophodnje i česta legitimiranja osoba. U tom kontekstu, od stranih turista se očekuje da sa sobom stalno nose putne isprave i potvrdu o smještaju/hotelsku rezervaciju te da se pridržavaju uputa na kontrolnim točkama.

Mirela Goreta

Intervju

Kolumna

Lifestyle

Foto / video