O nama Marketing   |   Kontakt   |   English

Konferencija u Zadru: Kako zbrinuti otpad s brodova na kružnim putovanjima?

Kako zbrinuti otpad s kruzera, zaštititi okoliš, zadržati kvalitetu mora te upravljati kruzerskim lukama u sklopu plana Europske unije nazvanog „Green Deal”- “Zeleni plan”- teme su konferencije koja se održava u Zadru, javlja HRT Radio Zadar.

Sudjeluju predstavnici lokalne vlasti, lučke uprave, brodski i cruising agenti te predstavnici turističkih agencija. Riječ je o projektu Ecowaves u sklopu EU programa koji se provodi na području sedam država, a vrijednost mu je oko dva milijuna eura.

Početak provedbe projekta podudario se s izbijanjem pandemije koronavirusa i obustavom plovidbe brodova na kružnim putovanjima. Godinu i pol, koliko svjetskim morima nisu kružili ploveći hoteli, sudionici projekta iskoristili su kako bi analizirali stanje područja, te izradili određene studije koje su bitne za iduće korake, a to je sporazum više luka i kruzerskih kompanija o sustavnom zbrinjavanju otpada, kaže Ivana Dević iz Agrre.

Kada dođe jedan kruzer od dvije ili pet tisuća putnika, tada je to uistinu u jednom kratkom vremenskom intervalu veliki priljev različite vrste otpada koje treba na pravilan način selektirati i odložiti, dodaje Dević.

O iskustvima luke Gaženica govori Đoni Štambuk iz Lučke uprave Zadar:

Lučka uprava ima jedan cijeli niz koncesionara za zbrinjavanje otpada i to prema kategorijama otpada. U slučaju da je s broda potrebno zbrinuti komunalni otpad, nazove se koncesionar koji zbrinjava komunalni otpad. Ako se radi o kuhinjskom otpadu prve ili treće kategorije, znaju se koncesionari koji se bave tom vrstom aktivnosti. Isti je slučaj i kod otpadnih ulja, rekao je Đoni Štambuk.

Međutim, treba naglasiti kako zagađenja nisu samo ona vidljiva, već postoje i zvučna i svjetlosna.

Sigurno ako ste umjetno osvijetlili jedan dio mora, promijenili ste neke bioprocese koji su se uobičajenim ritmom odvijali kad tog osvjetljenja nije bilo. To sigurno utječe na ponašanje flore i faune, naglasio je ronilac i ekološki aktivist Đani Iglić, opisujući kakvo nam je more u lukama.

Kako zbrinuti otpad s kruzera, zaštititi okoliš, zadržati kvalitetu mora te upravljati kruzerskim lukama u sklopu plana Europske unije nazvanog „Green Deal”- “Zeleni plan”- teme su konferencije koja se održava u Zadru, javlja HRT Radio Zadar.

Sudjeluju predstavnici lokalne vlasti, lučke uprave, brodski i cruising agenti te predstavnici turističkih agencija. Riječ je o projektu Ecowaves u sklopu EU programa koji se provodi na području sedam država, a vrijednost mu je oko dva milijuna eura.

Početak provedbe projekta podudario se s izbijanjem pandemije koronavirusa i obustavom plovidbe brodova na kružnim putovanjima. Godinu i pol, koliko svjetskim morima nisu kružili ploveći hoteli, sudionici projekta iskoristili su kako bi analizirali stanje područja, te izradili određene studije koje su bitne za iduće korake, a to je sporazum više luka i kruzerskih kompanija o sustavnom zbrinjavanju otpada, kaže Ivana Dević iz Agrre.

Kada dođe jedan kruzer od dvije ili pet tisuća putnika, tada je to uistinu u jednom kratkom vremenskom intervalu veliki priljev različite vrste otpada koje treba na pravilan način selektirati i odložiti, dodaje Dević.

O iskustvima luke Gaženica govori Đoni Štambuk iz Lučke uprave Zadar:

Lučka uprava ima jedan cijeli niz koncesionara za zbrinjavanje otpada i to prema kategorijama otpada. U slučaju da je s broda potrebno zbrinuti komunalni otpad, nazove se koncesionar koji zbrinjava komunalni otpad. Ako se radi o kuhinjskom otpadu prve ili treće kategorije, znaju se koncesionari koji se bave tom vrstom aktivnosti. Isti je slučaj i kod otpadnih ulja, rekao je Đoni Štambuk.

Međutim, treba naglasiti kako zagađenja nisu samo ona vidljiva, već postoje i zvučna i svjetlosna.

Sigurno ako ste umjetno osvijetlili jedan dio mora, promijenili ste neke bioprocese koji su se uobičajenim ritmom odvijali kad tog osvjetljenja nije bilo. To sigurno utječe na ponašanje flore i faune, naglasio je ronilac i ekološki aktivist Đani Iglić, opisujući kakvo nam je more u lukama.

Intervju

Kolumna

Lifestyle

Foto / video