O nama Marketing   |   Kontakt   |   English

Pet primamljivih proljetnih recepata sa šparogama

Počela je sezona šparoga, delikatese zanimljivog okusa u kojoj možemo uživati pripremajući je na različite načine. Ova samonikla biljka u priobalnom području počinje se brati već u ožujku, no travanj i svibanj su mjeseci kad se najbolje zaputiti u potragu za ovom višegodišnjom trajnom biljkom iz porodice ljiljana, piše Story.

Šparogu zovu proljetnim čistačem organizma, vrlo je zdrava, ima veliku nutritivnu vrijednost zbog bogatog sadržaja minerala i vitamina a malu energetsku vrijednost. Bogata je kalijem, fosforom, vitaminom C, vitaminom A, vitaminom B6, sumporom, kalcijem, magnezijem i željezom a sadrži i ostale mikroelemente kao što su bakar, cink, fluor i jod.

U gastronomiji, šparoga je jako zanimljiva zbog aromatičnosti ali i nježnosti. Odlično se slaže sa različitim namirnicama, a najčešće se kombinira s jajima, mesom, rižom ili tjesteninom. Termičkom obradom šparoge ne gube se minerali, a mikronutrijenti se gube u malim količinama.

Zato, iskoristite sezonu divljih šparoga za uživanje u ukusnim jelima brze i jednostavne priprave, piše Gloria.

Sendvič sa šparogama i jajima

Sastojci za 2 osobe:

  • 4 šnite kruha po želji
  • 1 vezica šparoga
  • 4 jaja
  • namaz po želji
  • sol

Priprema: Šnite kruha ispeći na maslinovom ulju te natrljati češnjakom. Šparoge oprati, drvenasti dio odlomiti i baciti, a jestivi dio pržiti na maslacu 5 minuta. Posoliti i popapriti. Premazati šnite kruha namazom po želji, na njega staviti šparoge i poširano jaje.

Foto: Pixabay

Baget sa šparogama, šunkom i sirom

Sastojci za 4 osobe:

  • baget izrezan na šnite
  • 1 vezica šparoga
  • 4 jaja
  • 15 dag sira
  • 15 dag šunke
  • sol i papar
  • začini po želji

Priprema: Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Napraviti smjesu od šunke narezane na komadiće, umućenih jaja, naribanog sira i komadića gornjeg dijela šparoga. Posoliti, popapriti i začiniti po želji. Rasporediti šnite kruha po kalupu na kojem je papir za pečenje te na svaku šnitu žlicom staviti smjesu. Prema želji na vrh smjese položiti nekoliko šparoga te peći u pećnici 10-ak minuta. Poslužiti vruće.

Foto: Pixabay

Proljetni tart sa šparogama

Sastojci:

  • 1 žlica običnog brašna, plus još za posipanje
  • 1 list smrznutog lisnatog tijesta, odmrznuti
  • 1 šalica mascarponea
  • 1 1/2 žličice soli
  • 1 veliko jaje, umućeno
  • 1 limun, korica sitno naribana (oko 1 žlica)
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg estragona
  • 50 dkg šparoga
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Svježe mljeveni crni papa

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte lisnato tijesto i prebacite u pripremljeni lim za pečenje. Pomiješajte mascarpone, sol, brašno, jaje i koricu limuna, a onda umiješajte vlasac i estragon. Premažite smjesom lisnato tijesto, ostavljajući rub te slobodnim vrhom noža napravite male rezove oko ruba. U zdjeli pomiješajte šparoge s maslinovim uljem. Polovicu šparoga položite u red preko površine tarta tako da vrhovi diraju rub. Isto učinite u suprotnom smjeru s preostalim šparogama. Začinite i pecite dok rub tarta ne postane tamnozlatan i napuhan, oko 25 minuta. Ostavite da se ohladi 5 do 10 minuta i poslužite uz Lugano začinjenu salatu.

Foto: Pixabay

Šparoge umotane u pancetu

Sastojci:

  • 1 vezica šparoga
  • papar
  • ulje
  • 25 dkg pancete, narezano na šnite

Priprema: Odrežite šparogama krajeve. Začinite ih uljem i paprom, možete po želji ipak dodati i malo soli, ako panceta nije preslana. Umotajte šparoge u pancetu – ili omjer jedan na jedan ako su šparoge velike ili ih uzmite nekoliko ako su tanje. Stavite ih u posudu za pečenje i pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta, dok panceta ne postane hrskava.
Izvadite iz pećnice i poslužite uz jaje.

Foto: Pixabay

Humus sa šparogama

Sastojci za 6 osoba:

  • vezica šparoga
  • 1 i pol šalica sušenog slanutka
  • 1 i pol šalica tahinija (paste od sezama)
  • 1/4 šalice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 3 češnja češnjaka
  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • himalajska sol
  • pola žličice kumina
  • malo peršina

Priprema: Noć prije ostaviti slanutak da se namače u zdjeli napunjenoj vodom. Ujutro ga ocijediti i ubaciti u vodu, dodati žličicu sode bikarbone te kuhati pola sata ili malo više. Ocijediti ga i prebaciti u drugu posudu. Sačuvati malo vode od kuha nja. U multipraktik staviti tahini, češnjak, sok od limuna i kumin. Dobro izmiksa ti. Dodati slanutak te izmiksati u glatku pastu. Uliti u pastu malo maslinovog ulja i posoliti . Ako je pregusto, doliti malo vode u kojoj se slanutak kuhao. Kad je humus gotov, prebaciti ga u zdjelicu, politi s nekoliko kapi maslinovog ulja te na vrh staviti pečene vrhove šparoga (peku se začinjene solju, paprom i maslinovim uljem 20 minuta za 180 stupnjeva umotane u aluminijsku foliju).

Foto: Pixabay

Počela je sezona šparoga, delikatese zanimljivog okusa u kojoj možemo uživati pripremajući je na različite načine. Ova samonikla biljka u priobalnom području počinje se brati već u ožujku, no travanj i svibanj su mjeseci kad se najbolje zaputiti u potragu za ovom višegodišnjom trajnom biljkom iz porodice ljiljana, piše Story.

Šparogu zovu proljetnim čistačem organizma, vrlo je zdrava, ima veliku nutritivnu vrijednost zbog bogatog sadržaja minerala i vitamina a malu energetsku vrijednost. Bogata je kalijem, fosforom, vitaminom C, vitaminom A, vitaminom B6, sumporom, kalcijem, magnezijem i željezom a sadrži i ostale mikroelemente kao što su bakar, cink, fluor i jod.

U gastronomiji, šparoga je jako zanimljiva zbog aromatičnosti ali i nježnosti. Odlično se slaže sa različitim namirnicama, a najčešće se kombinira s jajima, mesom, rižom ili tjesteninom. Termičkom obradom šparoge ne gube se minerali, a mikronutrijenti se gube u malim količinama.

Zato, iskoristite sezonu divljih šparoga za uživanje u ukusnim jelima brze i jednostavne priprave, piše Gloria.

Sendvič sa šparogama i jajima

Sastojci za 2 osobe:

  • 4 šnite kruha po želji
  • 1 vezica šparoga
  • 4 jaja
  • namaz po želji
  • sol

Priprema: Šnite kruha ispeći na maslinovom ulju te natrljati češnjakom. Šparoge oprati, drvenasti dio odlomiti i baciti, a jestivi dio pržiti na maslacu 5 minuta. Posoliti i popapriti. Premazati šnite kruha namazom po želji, na njega staviti šparoge i poširano jaje.

Foto: Pixabay

Baget sa šparogama, šunkom i sirom

Sastojci za 4 osobe:

  • baget izrezan na šnite
  • 1 vezica šparoga
  • 4 jaja
  • 15 dag sira
  • 15 dag šunke
  • sol i papar
  • začini po želji

Priprema: Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Napraviti smjesu od šunke narezane na komadiće, umućenih jaja, naribanog sira i komadića gornjeg dijela šparoga. Posoliti, popapriti i začiniti po želji. Rasporediti šnite kruha po kalupu na kojem je papir za pečenje te na svaku šnitu žlicom staviti smjesu. Prema želji na vrh smjese položiti nekoliko šparoga te peći u pećnici 10-ak minuta. Poslužiti vruće.

Foto: Pixabay

Proljetni tart sa šparogama

Sastojci:

  • 1 žlica običnog brašna, plus još za posipanje
  • 1 list smrznutog lisnatog tijesta, odmrznuti
  • 1 šalica mascarponea
  • 1 1/2 žličice soli
  • 1 veliko jaje, umućeno
  • 1 limun, korica sitno naribana (oko 1 žlica)
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg estragona
  • 50 dkg šparoga
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Svježe mljeveni crni papa

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte lisnato tijesto i prebacite u pripremljeni lim za pečenje. Pomiješajte mascarpone, sol, brašno, jaje i koricu limuna, a onda umiješajte vlasac i estragon. Premažite smjesom lisnato tijesto, ostavljajući rub te slobodnim vrhom noža napravite male rezove oko ruba. U zdjeli pomiješajte šparoge s maslinovim uljem. Polovicu šparoga položite u red preko površine tarta tako da vrhovi diraju rub. Isto učinite u suprotnom smjeru s preostalim šparogama. Začinite i pecite dok rub tarta ne postane tamnozlatan i napuhan, oko 25 minuta. Ostavite da se ohladi 5 do 10 minuta i poslužite uz Lugano začinjenu salatu.

Foto: Pixabay

Šparoge umotane u pancetu

Sastojci:

  • 1 vezica šparoga
  • papar
  • ulje
  • 25 dkg pancete, narezano na šnite

Priprema: Odrežite šparogama krajeve. Začinite ih uljem i paprom, možete po želji ipak dodati i malo soli, ako panceta nije preslana. Umotajte šparoge u pancetu – ili omjer jedan na jedan ako su šparoge velike ili ih uzmite nekoliko ako su tanje. Stavite ih u posudu za pečenje i pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta, dok panceta ne postane hrskava.
Izvadite iz pećnice i poslužite uz jaje.

Foto: Pixabay

Humus sa šparogama

Sastojci za 6 osoba:

  • vezica šparoga
  • 1 i pol šalica sušenog slanutka
  • 1 i pol šalica tahinija (paste od sezama)
  • 1/4 šalice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 3 češnja češnjaka
  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • himalajska sol
  • pola žličice kumina
  • malo peršina

Priprema: Noć prije ostaviti slanutak da se namače u zdjeli napunjenoj vodom. Ujutro ga ocijediti i ubaciti u vodu, dodati žličicu sode bikarbone te kuhati pola sata ili malo više. Ocijediti ga i prebaciti u drugu posudu. Sačuvati malo vode od kuha nja. U multipraktik staviti tahini, češnjak, sok od limuna i kumin. Dobro izmiksa ti. Dodati slanutak te izmiksati u glatku pastu. Uliti u pastu malo maslinovog ulja i posoliti . Ako je pregusto, doliti malo vode u kojoj se slanutak kuhao. Kad je humus gotov, prebaciti ga u zdjelicu, politi s nekoliko kapi maslinovog ulja te na vrh staviti pečene vrhove šparoga (peku se začinjene solju, paprom i maslinovim uljem 20 minuta za 180 stupnjeva umotane u aluminijsku foliju).

Foto: Pixabay