Kolekcioniranje vina ozbiljan je hobi. Na zapadu je mnogim ljudima to i posao, jer ako znate odabrati vina kojima će vrijednost rasti, ulaganje se može vratiti, ponekad i višestruko. Treba samo imati dovoljno novca, a potom i vremena dok čekate da vašoj investiciji naraste vrijednost, piše Jutarnji list.
U Hrvatskoj tržište vina za čuvanje još nije zaživjelo. Postoji ozbiljan broj strastvenih kolekcionara, ali oni većinom ulažu u Bordeaux, Burgundiju, Toskanu i povremeno u pokoji njemački riesling. Većina ih ne preprodaje nego ih uglavnom popiju sami ili s društvom. Periodično mi se obrate neki kolekcionari, koji bi ipak željeli vratiti nešto uloženog novca, s upitom kako da prodaju dio ili cijelu zalihu, ali u Hrvatskoj još uvijek nema mehanizama s kojima se to može učiniti. Do danas nije održana niti jedna aukcija arhivskih vina, pa su jedina mogućnost direktni kontakti i poznanstva, što je u konačnici zapravo kupovina bez jamstva i ideje o realnoj tržišnoj cijeni.
Pritom, vina koja se pokušavaju prodati su uvijek uvozna, iz slavnih vinskih regija. Domaća vina tek trebaju izgraditi svoj status u kolekcionarskim krugovima. Međutim, ulagačima bi vjerojatno bilo uputnije ulagati u domaća vina ili barem u vina iz manje poznatih regija. Naime, njihove cijene su višestruko manje od vina iz slavnih regija. A kvaliteta? Kvaliteta je najmanje ista ili slična kada su ponajbolja vina Hrvatske u pitanju.
Zahvaljujući Vinart Petit Tastingu održanom 3. ožujka 2022. u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, ekskluzivnom mini sajmu na kojem su se izlagala samo vina s kolekcionarskom vrijednošću, svatko od zainteresiranih se mogao uvjeriti kako perjanice hrvatske vinske produkcije podnose starenje i koje od njih posjeduju istinsku kolekcionarsku vrijednost. Da s godinama budu bolje ili barem da ne blijede.
Od ukupno 60 izloženih izdvojili smo nekoliko empirijski (kušanjem) dokazanih vrijednosti u koja bi (naravno, u aktualne berbe iste etikete) promišljeni ljubitelj vina bez straha od gubitka vrijednosti mogao ulagati.
Tomac, Classic brut nature 2006
Radi se o možda i najboljem pjenušcu obitelji Tomac i vjerojatno o najvažnijem hrvatskom pjenušcu svih vremena koji je jedina istinska domaća alternativa velikim vintage šampanjcima. Osmišljen je kao remake stare etikete koja se više ne koristi, napravljen za sada samo jednom u berbi 2006. koja je za pjenušce na Plešivici bila izvrsna. Iz te su berbe Tomci odvojili materijal za ovaj pjenušac koji na tržištu više nije dostupan i sada uživa status rariteta neprocjenjive vrijednosti. Pjenušci uglavnom nemaju dugačak životni vijek kada se jednom odvoje od taloga i degoržiraju, međutim, Tomčev Classic je klasa za sebe i istinski kolekcionarski biser.

Matošević, Alba barrique 2006
Vinarija Matošević ima cijeli niz vina sposobnih za čuvanje, ali ova berba malvazije iz 2006. Alba barrique je 16 godina nakon berbe ozbiljno dobro vino. Sasvim razvijeno i u duboko tercijarnoj fazi, kada od aroma na nosu vladaju kamenice, mahovina i gljive uz nešto vaniličnih i zadimljenih primjesa u pozadini. U ustima pak pruža veliki doživljaj. Mekano je, kremozno, dugačko i mineralno slano, s maslacem, karamelom i zrelim jesenjim voćem na retrookusu.

Korak, Riesling 2011
Fantastičan primjerak rajnskog rizlinga. Dublje zelenkasto žućkaste boje. Izvrsnog mirisa. Suptilnog, slojevitog. S prekrasnom rizlingovskom tercijarnošću u vidu kandirane limete i limuna, blagih cvjetnih i mednih nota, primjesa voska i nota petroleja. U ustima djeluje živo i osvježavajuće, blagog okusa, bez znakova umaranja, sočnog i zrelog finiša s notama bijelog papra. Izvanredno vino iz razreda suhih i zrelijih rizlinga. Još će tri do pet godina biti u ovakvoj iznimnoj formi. 12,9% alk.

Šember, Qvevri 2011
Glavni adut rajnskog rizlinga iz qvevrija je što mu je karakteristična sortna svježina savršeno očuvana. Vino je maceriralo i dozrijevalo šest mjeseci u qvevri amfori ukopanoj u zemlju, pa dvije godine u hrastovoj bačvi, zatim dvije godine u staklu i tek je onda ugledalo tržište. Iako je staro 11 godina, još djeluje mlado i vrlo živo. Sasvim suho u ustima, blago stežućih tanina, vrlo intenzivnog i dubokog okusa i bogatog mirisa. Boje starog zlata prema jantarnoj. Mirisa na suho bilje, kandirano voće i decentne začinske note. Traje iznimno dugo, retrookus je intenzivan, ugodno opor, mineralan i blago slan. Ispred sebe ima barem još desetak godina. 12,5% alk.

Kozlović, Santa Lucia Malvazija 2011
Sigurna kupnja. Duboke boje starog zlata s jantarnim nijansama. U iznimno dobroj kondiciji. Vrlo slojevitog mirisa, na arome zelenog čaja, kompot od dunje, suhu marelicu, kandiranu limetu, s notama meda od bagrema i džema od smokava u pozadini. Punog tijela, krepkog okusa, naglašene mineralnosti i zrelosti, vrlo dugog trajanja, s mineralnim finišem i ugodno gorkastom notom na retrookusu.

Krajančić, Pošip Sur lie 2011
Žive zelenkasto žute boje. Jedinstvenog mirisa u kojem prevladava začinsko bilje poput timijana, iza kojeg slijedi mediteransko bilje i nešto prosušenih agruma. Okus je izvanredan, živ i intenzivan, odlično očuvanih kiselina, istovremeno zaobljen, blago uljne teksture, dugačkog trajanja, sa začinskim biljem na retrookusu i dodirom ugodne gorkastosti. Životni vijek još dvije do tri godine od sada. 14,3% alk.

Cijeli tekst pročitajte >>ovdje<<.
Saša Špiranec