O nama Marketing   |   Kontakt   |   English

10 godina pomorskog inovacijskog centra iNavis u Šibeniku

Pomorski inovacijski centar iNavis u Šibeniku, zajednički norveško-hrvatski projekt, 28. rujna obilježava desetu obljetnicu otvorenja.

iNavis centar otvoren 2012. godine nastao je kao rezultat suradnje grada Šibenika i norveškog Ministarstva vanjskih poslova u svrhu okupljanja i povezivanja hrvatskih i norveških tvrtki i institucija iz pomorskog sektora.

Povodom obilježavanja ove obljetnice, razgovarali smo s nekima od glavnih aktera Pomorskog inovacijskog centra u Šibeniku.

Dobra poslovna ideja

Inovacijskim dijelom iNavis centra punih sedam godina upravljala je tvrtka CroNoMar. O začetku ideje o osnivanju Pomorskog inovacijskog centra, ulozi tvrtke CroNoMar te prvih nekoliko godina rada Centra razgovarali smo s Anom Zajc, višom projektnom savjetnicom u CroNoMar-u.

‒ Sve kreće s dobrom poslovnom idejom novih ili postojećih poduzetnika, koja se zatim zajedničkim naporima nastoji realizirati s ciljem ostvarivanja pozitivnih rezultata u budućnosti. Upravo na ovoj pojednostavljenoj činjenici započela je uspostava Pomorskog inovacijskog centra iNavis, koja je realizirana uz veliku potporu lokalne i središnje vlasti, ispričala nam je Ana Zajc.

Pokretanje iNavis centra je bio jedan od mnogih koraka dugoročne strategije Grada usmjerene prema prepoznatljivosti Šibenika kao pomorskog centra i jačanja poduzetničke zajednice. Potičući razne oblike poslovne i institucionalne suradnje između Hrvatske i Norveške, primarni cilj projekta Pomorskog inovacijskog centra bila je revitalizacija šibenske regije i gospodarstva, ali i ostvarivanje šire gospodarske suradnje između dvije zemlje u cijelosti.

‒ Slične projekte norveška vlada uspostavila je i u drugim zemljama u okruženju. S obzirom da je upravo maritimni sektor glavna poveznica koja povezuje Norvešku i Hrvatsku, a Norveška je jedna od najvećih svjetskih velesila upravo u tom sektoru, javila se ideja o uspostavi Pomorskog inovacijskog centra koji će biti prepoznat, kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj regiji, dodaje Zajc.

Značajna uloga tvrtke CroNoMar

Nastojanja CroNoMar-a usmjerena jačanju suradnje dviju zemalja pridonijela su uspješnoj realizaciji hrvatsko-norveškog projekta uspostave Pomorskog novacijskog centra iNavis. Zbog velikog značaja ovog projekta, 2011. godine organiziran je i posjet norveškog kraljevskog para Šibeniku, čime je potaknuta daljnja gospodarska suradnja Hrvatske i Kraljevine Norveške.

‒ CroNoMar je od svog osnivanja imao namjeru voditi projekte koji će živjeti godinama. Tako je već 2009. godine potpisan prvi komercijalni ugovor o gradnji katamarana za norveško tržište u Hrvatskoj, nakon čega su slijedila ugovaranja novih radnih brodova koji se nastavljaju i dan danas, nastavila je Zajc.

‒ Prije svega, aktivnosti CroNoMar-a odnose se na pružanje stručne pomoći poduzetnicima, informiranje, savjetovanje i umrežavanje, kao i olakšavanje pristupa izvorima financiranja, pristup novim tržištima, primjenu novih poslovnih modela i internacionalizaciju poslovanja hrvatskih tvrtki.

Činjenica je da poduzetničke potporne institucije kontinuirano trebaju poboljšavati svoj rad kako bi unapređenjem svojih usluga i aktivnosti učinkovito vršili svoju ulogu. Rezultati govore najviše o tome jesu li postignuti postavljeni ciljevi i što je potrebno za zadovljstvo korisnika i šire poslovne zajednice, kako u sadašnjem trenutku, tako i ubuduće, smatra Ana Zajc.

Stabilna stalna, ali i nova radna mjesta

Neki projekti tvrtke CroNoMar već su zaključeni, međutim većina ih traje kontinuirano i uspješno već trinaest godina.

‒ Projekti koji se provode posredstvom CroNoMar-a omogućavaju stabilna stalna, ali i nova radna mjesta u okruženju gdje se provode. Ipak, najveći izazov s kojim smo se do sada susreli, vezan uz RH, jest iznimna administracija.

‒ Svakodnevno poslovanje CroNoMar-a temelji se na transferu znanja, tehnologije i razvoja poslovanja, s ciljem pozicioniranja Centra kao prepoznatljivog brenda u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Sva ulaganja koja omogućavaju razvoj gospodarstva i koja doprinose stvaranju boljeg poslovnog i ulagačkog okruženja su uvijek dobrodošla, pa je tako i ulaganje u iNavis centar opravdano i sasvim sigurno predstavlja dobar temelj za daljnje aktivnosti koje će biti usmjerene pružanju kvalitetne poslovne podrške poduzetnicima u maritimnom sektoru, zaključila je Ana Zajc.

Azara crew agency – agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca

Azara Adria d.o.o.,tvrtka koja se bavi posredovanjem pri zapošljavanju pomoraca na internacionalne kompanije u Centru djeluje od samih početaka. Ova obiteljska tvrtka, zasigurno je odličan primjer dobre poslovne politike i svojevrstan dokaz da, prije svega kvaliteta, timski rad, profesionalnost i upornost donose najbolje rezultate.

Od samog osnutka, tvrtka je imala jasnu viziju i cilj ˝probiti ˝se na norveško tržište kvalitetom svoga rada i kvalitetom kadra kojeg Hrvatska ima u tom sektoru. Hrvatski pomorci su priznati u svijetu, te predstavljaju jedan od najboljih izvoznih ˝proizvoda˝ Hrvatske, čemu u prilog ide i činjenica da je Hrvatska na visokom 5. mjestu po broju časnika u EU.

Kao i svaki početak, bilo je tu mnogo izazova, uspona i padova unazad ovih 10 godina. Podrška koja nam je pružena u samim počecima Centra svakako je model koji bismo voljeli vidjeti i u budućnosti. Iako posredstvom Centra nismo uspjeli realizirati ni jedan projekt, početna podrška od strane norveških partnera i tvrtke Cronomar, na čelu s Anom Zajc, nam je dala dodatan vjetar u leđa i prilike da vidimo, doživimo i usvojimo barem dijelom norveški način rada.

Danas, 10 godina nakon, uspješno surađujemo s više norveških tvrtki, na što smo iznimno ponosni. Put do norveškog tržišta nije bio lagan i trebao je dugi niz godina i napora da se ostvari prva suradnja. Sve nakon toga došlo je zahvaljući kvaliteti usluge koju pružamo i naporima koje ulažemo kako bismo predstavili svoju tvrtku i hrvatske pomorce na ovom neiscrpnom tržištu.

Trenutno smo i dio projekta digitalizacije s kojim želimo postići automatizaciju poslovanja, te naša inovativna rješenja ponuditi kao primjer i ostalim EU partnerima.

Svakako bismo voljeli potaknuti i naše stanodavce, prije svega Grad Šibenik da još bolje iskoristi potencijal koji Hrvatska i sam Šibenik imaju u ovom sektoru. Tvrtke poput Cronomara, Navarcha, JRS i nas samih svakako su primjer dobre poslovne prakse o čemu svjedoče brojni projekti i ostvarene suradnje.

S obzirom na to da je od ukupno 17 stanara iNavis centra samo nas 4 usko vezanih uz maritimni sektor čvrsto vjerujem kako bi dovođenjem još tvrtki istih ili sličnih interesa sam cilj i vizija Centra uistinu zaživjeli, pa da ovo ne bude samo lijepa priča pojedinaca, već nešto što bi doprinjelo jačanju konkurentnosti, razvoju cijele zajednice i promicanju Šibenika i Hrvatske kao velikog potencijala u maritimnom sektoru, navodi Anita Gulin Šuša, izvršna direktorica Azara Adria d.o.o.

Šibenik poduzetničko-pomorsko središte

Nakon CroNoMara, upravljanje iNavis centrom nakratko je preuzela tvrtka Podi Šibenik, a zatim je ove godine upravljanje preuzeo Centar za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut, koji je svečano otvoren u rujnu 2020. godine.

‒ Nama u Trokutu drago je da smo ove godine mogli preuzeti palicu od tvrtke Podi Šibenik d.o.o. i da možemo dati svoj direktan doprinos daljnjem razvoju iNavisa”, rekla nam je direktorica Trokuta Diana Mudrinić.

Tvrtka CroNoMar istaknula se kao sjajan lead u vođenju ovog centra i omogućila da danas možemo prepoznati iNavis kao jedno sjajno mjesto s uspješnim tvrtkama iz pomorskog sektora. Kada smo po prvi puta službeno ušli u prostorije iNavis centra, bilo mi je iznimno drago vidjeti da se centar kao takav i dalje razvija u pravom smjeru, a tvrtke poput pomorske agencije Azara, NavArcha, Jadranskog ronilačkog servisa i portala Pomorac.hr samo potvrđuju važnost ovog centra, smatra Mudrinić.

‒ Kroz godine unutar ovih zidova održani su mnogi sastanci, pregovori, puno je tu suza, znoja i smijeha ostavljeno. No, sve to je bilo rađeno kako bi današnji poduzetnici mogli biti prepoznati na tržištu i da bi oni isto pomogli etablirati Šibenik kao poduzetničko-pomorsko središte.

Sada je na nama da nastavimo davati podršku, da slušamo poduzetnike i nastojimo osigurati rješenja koja će im pomoći u daljnjem poslovanju. Svjesni smo da ne možemo svaku prepreku riješiti za naše poduzetnike, ali znamo da ih makar možemo saslušati i ako ništa drugo, motivirati za dalje. Cilj nam je omogućiti što bolje poslovanje, rasterećenje poduzetnika od svakodnevnih obveza i intenziteta poslovanja, spajati ih s raznim tvrtkama, investitorima i institucijama, rekla je Diana Mudrinić.

Budući projekti i suradnje

Diana Mudrinić u razgovoru za Pomorac.hr otkrila je planove i projekte koji čekaju iNavis centar u budućnosti.

‒ Trenutno u najavi imamo nekoliko stranih tvrtki koje su istaknule interes za povezivanjem s iNavis centrom, a mi ćemo se sa svoje strane maksimalno potruditi da facilitiramo sve što je potrebno da se isto ostvari.

Trend u razvoju tehnologija je takav da je ušao u svaku poru našeg života i društva te se naočigled uključuje i u pomorski sektor. Tako nam je jedna od tvrtki koja je pokazala interes upravo ona koja se bavi podmornom robotikom i obnavljanju koraljnih grebena, najavila je Mudrinić.

Dio aktivnosti projekta InnovaMare održavao se upravo u Trokutu, pa je time šibenski Inkubator za nove tehnologije indirektno dijelom projekta.

‒ Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru te nas veseli vidjeti na koji način će se isti povezati s iNavis centrom, rekla je Mudrinić.

‒ Smatram da svi koji su bili dijelom kreiranja ove priče tijekom godina mogu zaista biti ponosni jer su napravili sjajan posao. Sigurni smo da je pred iNavisom i korisnicima centra plodonosan period, da ćemo zajednički pratiti nove tehnološke trendove i uspješno ih spajati kako bi bili konkurentni na tržištu. Konačno, svi ovi elementi kroz godine su bili ključni kako bi se šibenska pomorsko-poduzetnička zajednica profilirala kao konkurentna na širem tržištu, zaključila je Mudrinić.

Željko Burić, šibenski gradolnačelnik, također je dao izjavu povodom jubilarne godišnjice iNavis centra:

– Jako smo zadovoljni radom iNavis centra u proteklih 10 godina. Naime, obnovljena su sva tri krila zgrade te je prostor neprekidno pun. Jedan iznajmljujemo našim poduzetnicima, u drugom se nalazi visokoškolska ustanova, dok je u trećem dijelu Razvojno-inovacijski centar Alutech. Mogu slobodno reći kako je ostvaren cilj povezivanja hrvatskih i norveških tvrtki i institucija iz pomorskog sektora. Najbolji primjer za to je izgradnja i isporuka brodova za norveška ribogojilišta.

– U svakom slučaju iNavis centar se pokazao kao dobra investicija. Konstrukcija zgrade sadašnjeg iNavisa pokrenula je proces cjelokupne revitalizacije bivše vojarne Bribirski knezovi. Tamo se sada nalaze Veteranski centar, Državni arhiv, Katolička osnovna škola i vrtić. Uz to, gotovi su projekti Centra za mlade, kao i Centra za borbu protiv klimatskih promjena s vatrogasnim domom koji će se u dogledno vrijeme tamo graditi. Dakle, prostor je zaživio te je Centar opravdao sva ulaganja, zaključio je Burić.

– Osim što se razvio visokoškolski i razvojni potencijal u zgradi iNavisa, velika je korist i to što poduzetnici mogu iznajmiti prostor po povoljnoj cijeni, te im je prilično olakšan kontakt s poslovnim partnerima što je, primjerice, naše brodogradilište jako dobro iskoristilo. iNavis pruža mogućnost Šibeniku da iskoristi svoj maritimni potencijal u budućnosti, rekao je gradonačelnik Burić.

– U budućnosti rada iNavisa očekujem još bolju suradnju centra s Norveškom, odnosno norveškim institucijama, ali i investitorima i stručnjacima za maritimne djelatnosti. Prostor će se eventualno proširivati, a integrirat ćemo ga s našim studijima i razvojnim projektima poput inovacija u pomorskom prometu i aluminijskoj industriji, najavio je Burić.

Foto: Trokut EU

Pomorski inovacijski centar iNavis u Šibeniku, zajednički norveško-hrvatski projekt, 28. rujna obilježava desetu obljetnicu otvorenja.

iNavis centar otvoren 2012. godine nastao je kao rezultat suradnje grada Šibenika i norveškog Ministarstva vanjskih poslova u svrhu okupljanja i povezivanja hrvatskih i norveških tvrtki i institucija iz pomorskog sektora.

Povodom obilježavanja ove obljetnice, razgovarali smo s nekima od glavnih aktera Pomorskog inovacijskog centra u Šibeniku.

Dobra poslovna ideja

Inovacijskim dijelom iNavis centra punih sedam godina upravljala je tvrtka CroNoMar. O začetku ideje o osnivanju Pomorskog inovacijskog centra, ulozi tvrtke CroNoMar te prvih nekoliko godina rada Centra razgovarali smo s Anom Zajc, višom projektnom savjetnicom u CroNoMar-u.

‒ Sve kreće s dobrom poslovnom idejom novih ili postojećih poduzetnika, koja se zatim zajedničkim naporima nastoji realizirati s ciljem ostvarivanja pozitivnih rezultata u budućnosti. Upravo na ovoj pojednostavljenoj činjenici započela je uspostava Pomorskog inovacijskog centra iNavis, koja je realizirana uz veliku potporu lokalne i središnje vlasti, ispričala nam je Ana Zajc.

Pokretanje iNavis centra je bio jedan od mnogih koraka dugoročne strategije Grada usmjerene prema prepoznatljivosti Šibenika kao pomorskog centra i jačanja poduzetničke zajednice. Potičući razne oblike poslovne i institucionalne suradnje između Hrvatske i Norveške, primarni cilj projekta Pomorskog inovacijskog centra bila je revitalizacija šibenske regije i gospodarstva, ali i ostvarivanje šire gospodarske suradnje između dvije zemlje u cijelosti.

‒ Slične projekte norveška vlada uspostavila je i u drugim zemljama u okruženju. S obzirom da je upravo maritimni sektor glavna poveznica koja povezuje Norvešku i Hrvatsku, a Norveška je jedna od najvećih svjetskih velesila upravo u tom sektoru, javila se ideja o uspostavi Pomorskog inovacijskog centra koji će biti prepoznat, kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj regiji, dodaje Zajc.

Značajna uloga tvrtke CroNoMar

Nastojanja CroNoMar-a usmjerena jačanju suradnje dviju zemalja pridonijela su uspješnoj realizaciji hrvatsko-norveškog projekta uspostave Pomorskog novacijskog centra iNavis. Zbog velikog značaja ovog projekta, 2011. godine organiziran je i posjet norveškog kraljevskog para Šibeniku, čime je potaknuta daljnja gospodarska suradnja Hrvatske i Kraljevine Norveške.

‒ CroNoMar je od svog osnivanja imao namjeru voditi projekte koji će živjeti godinama. Tako je već 2009. godine potpisan prvi komercijalni ugovor o gradnji katamarana za norveško tržište u Hrvatskoj, nakon čega su slijedila ugovaranja novih radnih brodova koji se nastavljaju i dan danas, nastavila je Zajc.

‒ Prije svega, aktivnosti CroNoMar-a odnose se na pružanje stručne pomoći poduzetnicima, informiranje, savjetovanje i umrežavanje, kao i olakšavanje pristupa izvorima financiranja, pristup novim tržištima, primjenu novih poslovnih modela i internacionalizaciju poslovanja hrvatskih tvrtki.

Činjenica je da poduzetničke potporne institucije kontinuirano trebaju poboljšavati svoj rad kako bi unapređenjem svojih usluga i aktivnosti učinkovito vršili svoju ulogu. Rezultati govore najviše o tome jesu li postignuti postavljeni ciljevi i što je potrebno za zadovljstvo korisnika i šire poslovne zajednice, kako u sadašnjem trenutku, tako i ubuduće, smatra Ana Zajc.

Stabilna stalna, ali i nova radna mjesta

Neki projekti tvrtke CroNoMar već su zaključeni, međutim većina ih traje kontinuirano i uspješno već trinaest godina.

‒ Projekti koji se provode posredstvom CroNoMar-a omogućavaju stabilna stalna, ali i nova radna mjesta u okruženju gdje se provode. Ipak, najveći izazov s kojim smo se do sada susreli, vezan uz RH, jest iznimna administracija.

‒ Svakodnevno poslovanje CroNoMar-a temelji se na transferu znanja, tehnologije i razvoja poslovanja, s ciljem pozicioniranja Centra kao prepoznatljivog brenda u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Sva ulaganja koja omogućavaju razvoj gospodarstva i koja doprinose stvaranju boljeg poslovnog i ulagačkog okruženja su uvijek dobrodošla, pa je tako i ulaganje u iNavis centar opravdano i sasvim sigurno predstavlja dobar temelj za daljnje aktivnosti koje će biti usmjerene pružanju kvalitetne poslovne podrške poduzetnicima u maritimnom sektoru, zaključila je Ana Zajc.

Azara crew agency – agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca

Azara Adria d.o.o.,tvrtka koja se bavi posredovanjem pri zapošljavanju pomoraca na internacionalne kompanije u Centru djeluje od samih početaka. Ova obiteljska tvrtka, zasigurno je odličan primjer dobre poslovne politike i svojevrstan dokaz da, prije svega kvaliteta, timski rad, profesionalnost i upornost donose najbolje rezultate.

Od samog osnutka, tvrtka je imala jasnu viziju i cilj ˝probiti ˝se na norveško tržište kvalitetom svoga rada i kvalitetom kadra kojeg Hrvatska ima u tom sektoru. Hrvatski pomorci su priznati u svijetu, te predstavljaju jedan od najboljih izvoznih ˝proizvoda˝ Hrvatske, čemu u prilog ide i činjenica da je Hrvatska na visokom 5. mjestu po broju časnika u EU.

Kao i svaki početak, bilo je tu mnogo izazova, uspona i padova unazad ovih 10 godina. Podrška koja nam je pružena u samim počecima Centra svakako je model koji bismo voljeli vidjeti i u budućnosti. Iako posredstvom Centra nismo uspjeli realizirati ni jedan projekt, početna podrška od strane norveških partnera i tvrtke Cronomar, na čelu s Anom Zajc, nam je dala dodatan vjetar u leđa i prilike da vidimo, doživimo i usvojimo barem dijelom norveški način rada.

Danas, 10 godina nakon, uspješno surađujemo s više norveških tvrtki, na što smo iznimno ponosni. Put do norveškog tržišta nije bio lagan i trebao je dugi niz godina i napora da se ostvari prva suradnja. Sve nakon toga došlo je zahvaljući kvaliteti usluge koju pružamo i naporima koje ulažemo kako bismo predstavili svoju tvrtku i hrvatske pomorce na ovom neiscrpnom tržištu.

Trenutno smo i dio projekta digitalizacije s kojim želimo postići automatizaciju poslovanja, te naša inovativna rješenja ponuditi kao primjer i ostalim EU partnerima.

Svakako bismo voljeli potaknuti i naše stanodavce, prije svega Grad Šibenik da još bolje iskoristi potencijal koji Hrvatska i sam Šibenik imaju u ovom sektoru. Tvrtke poput Cronomara, Navarcha, JRS i nas samih svakako su primjer dobre poslovne prakse o čemu svjedoče brojni projekti i ostvarene suradnje.

S obzirom na to da je od ukupno 17 stanara iNavis centra samo nas 4 usko vezanih uz maritimni sektor čvrsto vjerujem kako bi dovođenjem još tvrtki istih ili sličnih interesa sam cilj i vizija Centra uistinu zaživjeli, pa da ovo ne bude samo lijepa priča pojedinaca, već nešto što bi doprinjelo jačanju konkurentnosti, razvoju cijele zajednice i promicanju Šibenika i Hrvatske kao velikog potencijala u maritimnom sektoru, navodi Anita Gulin Šuša, izvršna direktorica Azara Adria d.o.o.

Šibenik poduzetničko-pomorsko središte

Nakon CroNoMara, upravljanje iNavis centrom nakratko je preuzela tvrtka Podi Šibenik, a zatim je ove godine upravljanje preuzeo Centar za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut, koji je svečano otvoren u rujnu 2020. godine.

‒ Nama u Trokutu drago je da smo ove godine mogli preuzeti palicu od tvrtke Podi Šibenik d.o.o. i da možemo dati svoj direktan doprinos daljnjem razvoju iNavisa”, rekla nam je direktorica Trokuta Diana Mudrinić.

Tvrtka CroNoMar istaknula se kao sjajan lead u vođenju ovog centra i omogućila da danas možemo prepoznati iNavis kao jedno sjajno mjesto s uspješnim tvrtkama iz pomorskog sektora. Kada smo po prvi puta službeno ušli u prostorije iNavis centra, bilo mi je iznimno drago vidjeti da se centar kao takav i dalje razvija u pravom smjeru, a tvrtke poput pomorske agencije Azara, NavArcha, Jadranskog ronilačkog servisa i portala Pomorac.hr samo potvrđuju važnost ovog centra, smatra Mudrinić.

‒ Kroz godine unutar ovih zidova održani su mnogi sastanci, pregovori, puno je tu suza, znoja i smijeha ostavljeno. No, sve to je bilo rađeno kako bi današnji poduzetnici mogli biti prepoznati na tržištu i da bi oni isto pomogli etablirati Šibenik kao poduzetničko-pomorsko središte.

Sada je na nama da nastavimo davati podršku, da slušamo poduzetnike i nastojimo osigurati rješenja koja će im pomoći u daljnjem poslovanju. Svjesni smo da ne možemo svaku prepreku riješiti za naše poduzetnike, ali znamo da ih makar možemo saslušati i ako ništa drugo, motivirati za dalje. Cilj nam je omogućiti što bolje poslovanje, rasterećenje poduzetnika od svakodnevnih obveza i intenziteta poslovanja, spajati ih s raznim tvrtkama, investitorima i institucijama, rekla je Diana Mudrinić.

Budući projekti i suradnje

Diana Mudrinić u razgovoru za Pomorac.hr otkrila je planove i projekte koji čekaju iNavis centar u budućnosti.

‒ Trenutno u najavi imamo nekoliko stranih tvrtki koje su istaknule interes za povezivanjem s iNavis centrom, a mi ćemo se sa svoje strane maksimalno potruditi da facilitiramo sve što je potrebno da se isto ostvari.

Trend u razvoju tehnologija je takav da je ušao u svaku poru našeg života i društva te se naočigled uključuje i u pomorski sektor. Tako nam je jedna od tvrtki koja je pokazala interes upravo ona koja se bavi podmornom robotikom i obnavljanju koraljnih grebena, najavila je Mudrinić.

Dio aktivnosti projekta InnovaMare održavao se upravo u Trokutu, pa je time šibenski Inkubator za nove tehnologije indirektno dijelom projekta.

‒ Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru te nas veseli vidjeti na koji način će se isti povezati s iNavis centrom, rekla je Mudrinić.

‒ Smatram da svi koji su bili dijelom kreiranja ove priče tijekom godina mogu zaista biti ponosni jer su napravili sjajan posao. Sigurni smo da je pred iNavisom i korisnicima centra plodonosan period, da ćemo zajednički pratiti nove tehnološke trendove i uspješno ih spajati kako bi bili konkurentni na tržištu. Konačno, svi ovi elementi kroz godine su bili ključni kako bi se šibenska pomorsko-poduzetnička zajednica profilirala kao konkurentna na širem tržištu, zaključila je Mudrinić.

Željko Burić, šibenski gradolnačelnik, također je dao izjavu povodom jubilarne godišnjice iNavis centra:

– Jako smo zadovoljni radom iNavis centra u proteklih 10 godina. Naime, obnovljena su sva tri krila zgrade te je prostor neprekidno pun. Jedan iznajmljujemo našim poduzetnicima, u drugom se nalazi visokoškolska ustanova, dok je u trećem dijelu Razvojno-inovacijski centar Alutech. Mogu slobodno reći kako je ostvaren cilj povezivanja hrvatskih i norveških tvrtki i institucija iz pomorskog sektora. Najbolji primjer za to je izgradnja i isporuka brodova za norveška ribogojilišta.

– U svakom slučaju iNavis centar se pokazao kao dobra investicija. Konstrukcija zgrade sadašnjeg iNavisa pokrenula je proces cjelokupne revitalizacije bivše vojarne Bribirski knezovi. Tamo se sada nalaze Veteranski centar, Državni arhiv, Katolička osnovna škola i vrtić. Uz to, gotovi su projekti Centra za mlade, kao i Centra za borbu protiv klimatskih promjena s vatrogasnim domom koji će se u dogledno vrijeme tamo graditi. Dakle, prostor je zaživio te je Centar opravdao sva ulaganja, zaključio je Burić.

– Osim što se razvio visokoškolski i razvojni potencijal u zgradi iNavisa, velika je korist i to što poduzetnici mogu iznajmiti prostor po povoljnoj cijeni, te im je prilično olakšan kontakt s poslovnim partnerima što je, primjerice, naše brodogradilište jako dobro iskoristilo. iNavis pruža mogućnost Šibeniku da iskoristi svoj maritimni potencijal u budućnosti, rekao je gradonačelnik Burić.

– U budućnosti rada iNavisa očekujem još bolju suradnju centra s Norveškom, odnosno norveškim institucijama, ali i investitorima i stručnjacima za maritimne djelatnosti. Prostor će se eventualno proširivati, a integrirat ćemo ga s našim studijima i razvojnim projektima poput inovacija u pomorskom prometu i aluminijskoj industriji, najavio je Burić.

Foto: Trokut EU

Intervju

Kolumna

Službene informacije

Foto / video