Lokalna kuhinja, restorani, male obiteljske taverne, novi okusi… Većini ljudi gastronomija je jedan od najvažnijih elemenata svakog putovanja. Bezbroj je razloga za posjet nekoj novoj zemlji i gradu, tu su arhitektura, povijest, spomenici, muzeji, noćni život… Ali i upoznavanje lokalne kulinarske scene definitivno je jedan od njih. Bilo da se radi o klasičnim, regionalnim specijalitetima, restoranima s Michelinovim zvjezdicama, street foodu ili inovativnim kulinarskim eksperimentima, hrana je velik dio iskustva sa svakog putovanja. Čitatelji prestižnog Conde Nast Travellera svojim su glasovima odabrali najbolje, a grad s najboljom hranom na svijetu po njihovom je mišljenju San Sebastian u Baskiji, piše Putni kofer.
OD ULIČNE HRANE I OBITELJSKIH BISTROA DO RESTORANA S MICHELINOVIM ZVJEZDICAMA
San Sebastian je jedan od dragulja Baskije i nedvojbeno jedna od najboljih europskih destinacija za turiste koji uživaju u hranu. Kuhinja regije vrti se oko autentičnih i lokalnih proizvoda kao što su janjetina na žaru, suhomesnati proizvodi, bakalar, ovčji i kozji sir, piquillo papričice, artičoke, svježi inćuni… San Sebastián ima više Michelinovih zvjezdica po kvadratnom kilometru nego bilo koji drugi grad na svijetu, osim Kyota u Japanu.
No ne morate tako duboko posegnuti u džep da biste uživali. Niz je malih obiteljskih restorana s fantastičnom hranom, barova koji nude slavne “pintxose”, male zalogaje slične tapasima, u kojima možete kušati slavna baskijska jela i popiti cider ili txakoli, pjenušavo bijelo vino koje se obično poslužuje kao aperitiv.
U SAN SEBASTIAN ČESTO SE DOLAZI BAŠ ZBOG HRANE, ALI GRAD NUDI I NIZ DRUGIH SADRŽAJA
Putni kofer navodi da gurmani iz svih krajeva svijeta nerijetko dolaze u San Sebastian samo kako bi uživali u hrani i obilazili restorane u ovom malom primorskom gradu. To ne znači da se u njemu nema što i vidjeti! Stari grad je atraktivan i sadrži mnoge zanimljive građevine uključujući crkve i tradicionalne kuće. S obzirom na to da je relativno mali, San Sebastian iznenađuje i oduševljava turiste velikim brojem festivala i kulturnih događanja. Ova španjolska i europska prijestolnica hrane dobila je sad i priznanje na globalnoj razini i iza sebe ostavila brojne svjetske gradove poznate po izvrsnoj kuhinji.
NAPULJ, ŠARENA I BUČNA PRIJESTOLNICA PIZZE ZASJELA JE NA TREĆE MJESTO
Na drugom mjestu našao se izraelski Tel Aviv, grad s više od 4000 restorana, a na trećem talijanski Napulj. Njega zahvaljujući direktnoj avionskoj vezi sa Zagrebom posjećuje sve više Hrvata, koji se redom vraćaju oduševljeni hranom. Čak ako im grad sam po sebi ne sjedne, o pizzi, sladoledu i talijanskim specijalitetima većina ima samo riječi hvale.
Na četvrtom je mjestu Mexico City, a na petom još jedan grad koji Hrvati obožavaju: španjolska Malaga. Nedavno je proglašena jednim od najprijateljskijih gradova u Europi, a našla se i među najboljim gradovima za hranu. U Malagi svakako vrijedi probati sardine, savršeno pečene i poslužene chiringuitosima, koje se prodaju na plažama. Kušajte i ajo blanco, poznat i kao bijeli gazpacho, hladnu juhu s kruhom, bademima, češnjakom i maslinovim uljem ili gazpachuelo, riblju juhu, plus mnogo tradicionalnih tapasa.
NA LISTI SU DVA KANADSKA GRADA I TALIJANSKA METROPOLA RIM
Na listi su se našli još i Quebec u Kanadi na šestom mjestu, australski Melbourne na sedmom, a kanadska Victoria zauzela je osmo mjesto. Na devetom je mjestu “vječni grad” Rim, a na desetom korejski Seul. Za talijansku metropolu, magazin preporučuje čitateljima uživanje u tjestenini, ali i druge specijalitete. Neki od njih su njoki alla Romana, carciofi alla giudìa, saltimbocca…