O nama Marketing   |   Kontakt   |   English

Znate li koji je grad s najboljom i najukusnijom hranom na svijetu? Nudi za svakoga ponešto, od obiteljskih gostionica do Michelinovih restorana

Lokalna kuhinja, restorani, male obiteljske taverne, novi okusi… Većini ljudi gastronomija je jedan od najvažnijih elemenata svakog putovanja. Bezbroj je razloga za posjet nekoj novoj zemlji i gradu, tu su arhitektura, povijest, spomenici, muzeji, noćni život… Ali i upoznavanje lokalne kulinarske scene definitivno je jedan od njih. Bilo da se radi o klasičnim, regionalnim specijalitetima, restoranima s Michelinovim zvjezdicama, street foodu ili inovativnim kulinarskim eksperimentima, hrana je velik dio iskustva sa svakog putovanja. Čitatelji prestižnog Conde Nast Travellera svojim su glasovima odabrali najbolje, a grad s najboljom hranom na svijetu po njihovom je mišljenju San Sebastian u Baskiji, piše Putni kofer.

OD ULIČNE HRANE I OBITELJSKIH BISTROA DO RESTORANA S MICHELINOVIM ZVJEZDICAMA

San Sebastian je jedan od dragulja Baskije i nedvojbeno jedna od najboljih europskih destinacija za turiste koji uživaju u hranu. Kuhinja regije vrti se oko autentičnih i lokalnih proizvoda kao što su janjetina na žaru, suhomesnati proizvodi, bakalar, ovčji i kozji sir, piquillo papričice, artičoke, svježi inćuni… San Sebastián ima više Michelinovih zvjezdica po kvadratnom kilometru nego bilo koji drugi grad na svijetu, osim Kyota u Japanu.

“Pintxos” – mali zalogaji poput tapasa (Foto: Unsplash / Putni kofer)

No ne morate tako duboko posegnuti u džep da biste uživali. Niz je malih obiteljskih restorana s fantastičnom hranom, barova koji nude slavne “pintxose”, male zalogaje slične tapasima, u kojima možete kušati slavna baskijska jela i popiti cider ili txakoli, pjenušavo bijelo vino koje se obično poslužuje kao aperitiv.

U SAN SEBASTIAN ČESTO SE DOLAZI BAŠ ZBOG HRANE, ALI GRAD NUDI I NIZ DRUGIH SADRŽAJA

Putni kofer navodi da gurmani iz svih krajeva svijeta nerijetko dolaze u San Sebastian samo kako bi uživali u hrani i obilazili restorane u ovom malom primorskom gradu. To ne znači da se u njemu nema što i vidjeti! Stari grad je atraktivan i sadrži mnoge zanimljive građevine uključujući crkve i tradicionalne kuće. S obzirom na to da je relativno mali, San Sebastian iznenađuje i oduševljava turiste velikim brojem festivala i kulturnih događanja. Ova španjolska i europska prijestolnica hrane dobila je sad i priznanje na globalnoj razini i iza sebe ostavila brojne svjetske gradove poznate po izvrsnoj kuhinji.

Ulice San Sebastiana (Foto: Unsplash / Putni kofer)

NAPULJ, ŠARENA I BUČNA PRIJESTOLNICA PIZZE ZASJELA JE NA TREĆE MJESTO

Na drugom mjestu našao se izraelski Tel Aviv, grad s više od 4000 restorana, a na trećem talijanski Napulj. Njega zahvaljujući direktnoj avionskoj vezi sa Zagrebom posjećuje sve više Hrvata, koji se redom vraćaju oduševljeni hranom. Čak ako im grad sam po sebi ne sjedne, o pizzi, sladoledu i talijanskim specijalitetima većina ima samo riječi hvale.

Na četvrtom je mjestu Mexico City, a na petom još jedan grad koji Hrvati obožavaju: španjolska Malaga. Nedavno je proglašena jednim od najprijateljskijih gradova u Europi, a našla se i među najboljim gradovima za hranu. U Malagi svakako vrijedi probati sardine, savršeno pečene i poslužene chiringuitosima, koje se prodaju na plažama. Kušajte i ajo blanco, poznat i kao bijeli gazpacho, hladnu juhu s kruhom, bademima, češnjakom i maslinovim uljem ili gazpachuelo, riblju juhu, plus mnogo tradicionalnih tapasa.

NA LISTI SU DVA KANADSKA GRADA I TALIJANSKA METROPOLA RIM

Na listi su se našli još i Quebec u Kanadi na šestom mjestu, australski Melbourne na sedmom, a kanadska Victoria zauzela je osmo mjesto. Na devetom je mjestu “vječni grad” Rim, a na desetom korejski Seul. Za talijansku metropolu, magazin preporučuje čitateljima uživanje u tjestenini, ali i druge specijalitete. Neki od njih su njoki alla Romana, carciofi alla giudìa, saltimbocca…

Putni Kofer

Lokalna kuhinja, restorani, male obiteljske taverne, novi okusi… Većini ljudi gastronomija je jedan od najvažnijih elemenata svakog putovanja. Bezbroj je razloga za posjet nekoj novoj zemlji i gradu, tu su arhitektura, povijest, spomenici, muzeji, noćni život… Ali i upoznavanje lokalne kulinarske scene definitivno je jedan od njih. Bilo da se radi o klasičnim, regionalnim specijalitetima, restoranima s Michelinovim zvjezdicama, street foodu ili inovativnim kulinarskim eksperimentima, hrana je velik dio iskustva sa svakog putovanja. Čitatelji prestižnog Conde Nast Travellera svojim su glasovima odabrali najbolje, a grad s najboljom hranom na svijetu po njihovom je mišljenju San Sebastian u Baskiji, piše Putni kofer.

OD ULIČNE HRANE I OBITELJSKIH BISTROA DO RESTORANA S MICHELINOVIM ZVJEZDICAMA

San Sebastian je jedan od dragulja Baskije i nedvojbeno jedna od najboljih europskih destinacija za turiste koji uživaju u hranu. Kuhinja regije vrti se oko autentičnih i lokalnih proizvoda kao što su janjetina na žaru, suhomesnati proizvodi, bakalar, ovčji i kozji sir, piquillo papričice, artičoke, svježi inćuni… San Sebastián ima više Michelinovih zvjezdica po kvadratnom kilometru nego bilo koji drugi grad na svijetu, osim Kyota u Japanu.

“Pintxos” – mali zalogaji poput tapasa (Foto: Unsplash / Putni kofer)

No ne morate tako duboko posegnuti u džep da biste uživali. Niz je malih obiteljskih restorana s fantastičnom hranom, barova koji nude slavne “pintxose”, male zalogaje slične tapasima, u kojima možete kušati slavna baskijska jela i popiti cider ili txakoli, pjenušavo bijelo vino koje se obično poslužuje kao aperitiv.

U SAN SEBASTIAN ČESTO SE DOLAZI BAŠ ZBOG HRANE, ALI GRAD NUDI I NIZ DRUGIH SADRŽAJA

Putni kofer navodi da gurmani iz svih krajeva svijeta nerijetko dolaze u San Sebastian samo kako bi uživali u hrani i obilazili restorane u ovom malom primorskom gradu. To ne znači da se u njemu nema što i vidjeti! Stari grad je atraktivan i sadrži mnoge zanimljive građevine uključujući crkve i tradicionalne kuće. S obzirom na to da je relativno mali, San Sebastian iznenađuje i oduševljava turiste velikim brojem festivala i kulturnih događanja. Ova španjolska i europska prijestolnica hrane dobila je sad i priznanje na globalnoj razini i iza sebe ostavila brojne svjetske gradove poznate po izvrsnoj kuhinji.

Ulice San Sebastiana (Foto: Unsplash / Putni kofer)

NAPULJ, ŠARENA I BUČNA PRIJESTOLNICA PIZZE ZASJELA JE NA TREĆE MJESTO

Na drugom mjestu našao se izraelski Tel Aviv, grad s više od 4000 restorana, a na trećem talijanski Napulj. Njega zahvaljujući direktnoj avionskoj vezi sa Zagrebom posjećuje sve više Hrvata, koji se redom vraćaju oduševljeni hranom. Čak ako im grad sam po sebi ne sjedne, o pizzi, sladoledu i talijanskim specijalitetima većina ima samo riječi hvale.

Na četvrtom je mjestu Mexico City, a na petom još jedan grad koji Hrvati obožavaju: španjolska Malaga. Nedavno je proglašena jednim od najprijateljskijih gradova u Europi, a našla se i među najboljim gradovima za hranu. U Malagi svakako vrijedi probati sardine, savršeno pečene i poslužene chiringuitosima, koje se prodaju na plažama. Kušajte i ajo blanco, poznat i kao bijeli gazpacho, hladnu juhu s kruhom, bademima, češnjakom i maslinovim uljem ili gazpachuelo, riblju juhu, plus mnogo tradicionalnih tapasa.

NA LISTI SU DVA KANADSKA GRADA I TALIJANSKA METROPOLA RIM

Na listi su se našli još i Quebec u Kanadi na šestom mjestu, australski Melbourne na sedmom, a kanadska Victoria zauzela je osmo mjesto. Na devetom je mjestu “vječni grad” Rim, a na desetom korejski Seul. Za talijansku metropolu, magazin preporučuje čitateljima uživanje u tjestenini, ali i druge specijalitete. Neki od njih su njoki alla Romana, carciofi alla giudìa, saltimbocca…

Putni Kofer