Istarska je restoranska scena pojam konoba digla na višu razinu – neke od istarskih konoba spadaju među najuzbudljivije i najzanimljivije istarske restorane. Na ovu smo listu, međutim, uvrstili isključivo formalne, gastronomske restorane, kako bismo vidjeli koliko je istarska restoranska scena snažna u tom žanrovski i logistički zahtjevnom segmentu ugostiteljske industrije, piše Kult Plave Kamenice.
Rezultati su zapravo više nego zadivljujući, budući da smo uspjeli nabrojati čak devet restorana ozbiljnog međunarodnog ranga, uz najmanje pet koji vrijede barem jednu Michelinovu zvjezdicu. Restorani su nabrojani geografskim kriterijem, počevši od krajnjeg zapada istarskog poluotoka.
Pergola, Zambratija
Pergola obitelji Vežnaver zadnjih se godina, zahvaljujući kreativnom, zaista nadahnutom kuhanju chefa Fabricija Vežnavera, nametnula kao jedna od najuzbudljivijih istarskih, ali i nacionalnih gastronomskih destinacija. Pergola je višegodišnji kandidat za Michelinovu zvjezdicu.
Luciano, Buje
Luciano u hotelu San Canzian pokazuje da je Dino Galvagno, i poslije višegodišnje pauze od restoranskog kuhanja, ostao jedan od najboljih hrvatskih chefova. Dino Galvagno u Lucianu se bavi fine diningom, naslonjenim na tradicionalna istarska jela. Rezultati su izvrsni, a vinska lista svakako spada među ekstenzivnije u Istri.
Morgan, Bracanija
Morgan je restoran s dramatično atraktivnom terasom, vrlo dobrom vinskom listom, malom kolekcijom jako ukusnih domaćih kondimenata, i finim mesnim jelima. Morgan je dobar primjer ozbiljnog, vrlo profesionalnog ugostiteljstva na zaista prelijepoj lokaciji.
San Rocco, Brtonigla
San Rocco je klasični fine dining restoran, u kojem se podjednako sofisticirano pristupa tartufima, ribi, mesu, povrću i vinima. Terasa s pogledom na zelenilo, maslinike i veliki bazen, jedna je od najljepših u unutrašnjosti Istre.
Marina, Novigrad
Marina je riblji restoran kreativne kuhinje. Chefica Marina Gaši u zadnjih je nekoliko godina značajno tehnički napredovala, pa stoga nije neobično što se njen restoran redovito spominje kao kandidat za Michelinovu zvjezdicu.
Agli Amici, Rovinj
Agli Amici u rovinjskoj marini visoko je sofisticirani restoran, koji u Udinama ima dvije Michelinove zvjezdice. Chef Emanuele Scarello sastavio je dva istarska i jedan talijanski degustacijski meni. Svi se meniji baziraju na apsolutno svježim i sezonskim sastojcima. Salu vodi Scarellova sestra Michela, koja taj posao radi na najvišoj svjetskoj razini.
Cap Aureo, Rovinj
Cap Aureo Jeffreya Velle najvažniji je hrvatski restoran progresivne kuhinje, uz Nav Tvrtka Šakote. Vella kuha mikrosezonski, mijenja jelovnike svakih par tjedana a okusi i teksture katkad su doista fenomenalni. Cap Aureo morao bi dobiti barem jednu zvjezdicu. Vinska lista iz sezone u sezonu postaje sve kompetentnija.
Monte, Rovinj
TripAdvisor uvrstio je Monte među trideset najboljih europskih restorana, što samo dokazuje koliko dobro funkciona komunikativni fine dining chefa Danijela Đekića. Monte je, podsjetimo, prvi hrvatski restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu.
Tekka, Rovinj
Najbolji hrvatski japanski restoran odlično se snašao u lijepom vrtu hotela Lone. Sushi i sashimi jednako su dobri kao u Zagrebu, servis je iznimno profesionalan, opuštena luksuzna atmosfera blizu mora čini Tekku idealnim mjestom za dugi večernji izlazak.