Godišnji izbor World’s Best Wineyards jedini je specijalizirani natječaj za dizajn vinarija, pokrenut radi afirmacije najviše kvalitete u modernom vinskom turizmu; piše Kult plave kamenice
Izbor se temelji na nominacijama Akademije glasača koju čini više od 500 vinskih stručnjaka iz cijeloga svijeta. Kako bi Akademija bila reprezentativna, podijeljena je na 18 geografskih regija koje daju po 36 glasača. Nema užeg izbora kandidata niti fiksnih kriterija. Ocjenjuje se ukupno iskustvo posjeta vinariji, od arhitekture do gostoprimstva, vina i okoliša. Ovo su pobjednici za 2021. godinu. Cijelu listu pogledajte OVDJE
10. Creation, Walker Bay, Južnoafrička Republika
Vinarija Creation nastala je kad su 2002. godine, nekoliko sati vožnje obalom južno od Cape Towna, švicarski vinar JC Martin i njegova supruga Južnoafrikanka Carolyn otkrili 40 hektara netaknute zemlje. Vinariju i vinograde izgradili su na tom mjestu, od nule. S prvom berbom 2006. godine Creation je postao nezaobilazno južnoafričko odredište za vinske turiste.
9. González Byass – Bodegas Tío Pepe, Jerez, Španjolska
Jedini proizvođači sherryja na ovoj listi. Stare bodege u Jerezu su neki od najzanimljivijih primjeraka industrijske arhitekture. Vinariju Gonzalez Byass je 1841. osnovao Manuel María González Angel. Obitelj Gonzalez počela je kao proizvođač fina, a danas proizvode sve stilove sherryja, brandy, vermute i odležane octeve. Vinarija Tío Pepe, nazvana po Gonzalezovu ujaku, sagrađena je 1963. s 28,000 bačvi na tri kata. Tio Pepe sherry fino predstavlja najdelikatniji i najelegantniji stil sherryja. Odležava četiri godine pod florom. Riječ je o prvom registriranom brendu u Španjolskoj, prvom sherryju koji se izvozio još 1844. i najprodavanijem sherryju na svijetu, autentičnoj ikoni španjolske vinske industrije. Kupolu koja natkriva bačve u vinariji dizajnirao je francuski inženjeer Alexandre Gustave Eiffel, autor pariškog Eiffelova tornja. Gonzalez Byass poznat je po inovativnim posebnim izdanjima kao što su Tio Pepe en Rama i Las Palmas koji fenomenalno pokazuju razvoj Tio Pepe sherryja kroz godine. Arhitekt Gustave Eiffel
8. Viña VIK, Cachapoal Valley, Čile
Vinarija u podnožu Anda nalazi se na mjestu koje starosjedioci nazivaju zlatnim. Viña VIK jedna je od najnaprednijih, umjetničkih i holističkih vinarija na svijetu. Vizija je to norveškog biznismena Alexa Vika i njegove supruge Carrie, koja je započela na gotovo 4.500 hektara 2004. godine. Vinarija od titana i bronce na grebenu brda s pogledom na doline, odražava sunce slično kao jezero na koje gleda. Uklopljena u divljinu, Viña VIK ima hotel s 22 tematska apartmana, bungalove, tri restorana i muzej suvremene umjetnosti. Svi vinograd, restoranski vrtovi i parkovi oko vinarije su organski, a vinarija zapošljava većinom lokalne stanovnike. Arhitekt Marcelo Daglio
7. Catena Zapata, Mendoza, Argentina
Inspirirana majanskim hramovima, piramidalna vinarija Catene Zapate atrakcija je sama po sebi, ali riječ je o kultnom mjestu argentinske vinske industrije. Catena Zapata začetnik je proizvodnje vrhunskih vina u Argentini. Talijanski imigrant Nicola Catena osnovao ju je 1902. a njegov sin reafirmirao je malbec koji je krajem 60-tih masovno nestajao kako bi se stvorio prostor sortama s većim urodom. Svojom vizijom i praksama, obitelj Catena utemeljila je moderno vinarstvo u Argentini, koja je dotad bila poznata kao zemlja masovne proizvodnje jeftinih, oksidiranih vina. Inspiriran Mondavijevom vinarijom u Kaliforniji, osnivačev unuk Nicolas Catena prvi počeo proizvoditi vrhunska crna vina u Argentini i reafirmirao malbec, sortu koja je zbog nižih uroda i osjetljivosti na hladnoću bila napuštena i u Bordeauxu i Argentini. U dolini Uco pronašao je novi koncept terroira niskih temperatura, visokog intenziteta sunca i oskudnog andskog tla koji je odredio definiciju vrhunskih argentinskih vina. Bio je to početak procesa koji je Argentinu doveo u svjetsku vinsku elitu. Treća generacija u vinariji je otvorila vinarski Institut Catena koji u suradnji s vodećim svjetskim svečilištima radi na klasifikaciji vinograda i uspostavi održivih praksi u argentinskoj vinskoj industriji.
6. Marchesi Antinori, Toskana, Italija
Lani najbolje plasirana talijanska vinarija u ovom izboru, ove je godine ušla u sam vrh liste. Firentinska obitelj Antinori neprekidno vodi ovu vinariju od 12. stoljeća. Novu vinariju u Chiantiju sagradili su jer je dotadašnja, podignuta početkom 20. stoljeća, bila već pomalo disfunkcionalna. Patrijarh obitelji konzultirao je najslavnije europske arhitekte ali nijedan nije uspio utjeloviti njegovu viziju. Sve do Marca Casamontija iz studija Archea Associati koji je, kažu u obitelji, nakon jednog razgovora s Pierrom Antinorijem uzeo papir, skicirao pročelje vinarije i ostalo je povijest. Vinarija Antinori jedan je od navrjednijih primjeraka arhitekture vinarija na svijetu. Arhitekt Marco Casamonti
5. Montes, Colchagua Valley, Čile
Vinarija u prestižnoj čileanskoj vinskoj regiji Apalta vizija je četiri prijatelja; enologa Aurelia Montesa Basedena, vinskog marketingaša Douglasa Murraya, financijaša Alfreda Vidaurre i tehnologa Pedra Granda. Vinariju su osnovali 80-tih kao neku vrstu preuranjenog projekta za mirovinu. Njihova ambicija, međutim, nije bila nimalo penzionerska. Htjeli su podići čileanska vina na dotad neviđenu razinu.
Prepoznatljiva po anđelima na etiketama, Montes su postala jedna od najpoznatijih čileanskih vina. Anđeli su i simbol vinarije, raspoređeni po cijelom imanju, kao podsjetnik na nadnaravnu prisutnost koju je Aurelio Montes Baseden osjetio kad je prvi put došao u vinograde u Apalti. Cijela vinarija izgrađena je po feng shui principima, a Montesov restoran vodi veliki argentinski chef Francis Mallmann.
4. Bodega Garzón, Maldonado, Urugvaj
Bodega Garzón smještena je 60 kilometara od Punte del Este, u ekološkom vinogradu. Na 15.240 četvornih metara Bodega Garzón proizvodi 500 tisuća litara vina godišnje i jedna je od važnijih turističkih destinacija u Urugvaju. U sklopu vinarije rade restoran, wine bar, lounge i klub, a arhitektura i dimenzije podređene su krajoliku kompleksnim, linearnim formama koje se spuštaju prema tlu iznad vinarije i podruma, a uzdižu preko prirodnog vidikovca u dijelu za posjetitelje, otvarajući pogled na vinograde. Arhitekti Bórmida & Yanzón
3. Château Margaux, Bordeaux, Francuska
Chateaux Margaux ne zovu bez razloga Versaillesom Medoca, piše u obrazloženju nagrade. Iako s na imanju vina proizvode najmanje od 16. stoljeća, palača koja simbolizira Margaux sagrađena je u 19. stoljeću u neopaladijskom stilu. Pročelje vinarije nije samo amblem njihovih vina, već i simbol veličine i moći Bordeauxa. Arhitekt Louis Combes.
2. Marqués de Riscal, Rioja, Španjolska
Španjolska vinarija Marques de Riscal čiji dizajn potpisuje legendarni arhitekt Frank Gehry, lani je u ovom izboru zauzela šesto mjesto. Vinarija je osnovana 1858. godine, i u njoj su buteljirane prve rioje, s berbom 1862. Marques de Riscal uveo je i običaj prekrivanja boca zlatnom mrežicom, a vina s imanja postala su toliko popularna početkom 20. stoljeća da su ih pečatili kako bi osigurali autentičnost. Marqués de Riscal započela je i proizvodnju bijelih vina u obližnjoj Ruedi. Njihova bogata povijest i spremnost na izazivanje statusa quo utjelovljene su u Gehryjevu valovitom zdanju na kojemu odsjaji sunca predstavljaju terroir Rioje a ljubičaste, zlatne i srebrne nijanse vina Marqes de Riscala. Arhitekt Frank Gehry
1. Zuccardi Valle de Uco, Mendoza, Argentina
Druga pobjeda zaredom za spektakularnu argentinsku vinariju izgrađenu 130 kilometara južno od Mendoze, na 1100 metara nadmorske visine na Paraje Altamira, okruženom vinogradima u srcu doline De Uco pod Andama. Dizajn vinarije Zuccardi posveta je Andama koje definiraju lokalni terroir. Zgrada izlazi direktno iz tla i stapa se s planinama balansirajući dvije vizure bez remećenja krajolika. Arhitekti Tom Hughes, Fernando Raganato, Eugenia Mora