O nama Marketing   |   Kontakt   |   English

Prvi SUV talijanske marke u povijesti dužoj od jednog stoljeća

Rođen je prvi Alfa Romeo SUV koji donosi uzbudljivo iskustvo vožnje, izvanredne performanse i sportsku eleganciju. Po prvi puta u povijesti dužoj od jednog stoljeća, ove prepoznatljive značajke iskonskog „Alfa duha” sada su pretočene u SUV vozilo. Njegovo je ime Alfa Romeo Stelvio, a napisat će nova pravila u segmentu premium SUV vozila srednje veličine.

A sada je marka publiku odlučila zapanjiti novim verzijama – Stelvio, Stelvio Super i Stelvio Business – sve spremne da požele dobrodošlicu brojnim obožavateljima koji su se već uvjerili u uspješnost ekskluzivnog „prvog izdanja”, plasiranog na tržite prije nekoliko tjedana za EMEA regiju te prije toga verzije Quadrifoglio koja je premijerno prikazana u Los Angelesu prošlog studenog.

Uzbudljivo rukovanje

Sam naziv nam govori da ovaj model donosi uzbudljivo iskustvo pri vožnji, uz izvrsnu udobnost i svestranost karakterističnu za kategoriju vozila iz koje dolazi. Stelvio je najviši talijanski planinski klanac, a autocesta 38 koja ide preko njega dugačka je 20 kilometara i ima preko 75 oštrih zavoja i ikonski status. Da biste uživali kako treba, sami ili u društvu prijatelja i obitelji, sada je tu SUV koji donosi kombinaciju užitka pri vožnji, talijanski dizajn i svestranost bez premca: Alfa Romeo Stelvio.

U duhu iskonske Alfa Romeo tradicije, novi SUV jamči besprijekornu upravljivost, dostojnu iskonskih sportskih automobila, ujednačenu raspodjelu težine i najizravniji prijenosni omjer u segmentu, uz najnapredniji ovjes s ekskluzivnom tehnologijom AlfalinkTM. A ne moramo ni spomenuti da su pri izradi rabljeni iznimno lagani i tehnološki napredni materijali, uključujući karbonska vlakna za pogonsku osovinu i aluminij za motore, sustav ovjesa, poklopac motora, blatobrane, vrata i vrata prtljažnika. Osim toga, za besprijekorno držanje ceste, SUV Stelvio opremljen je pogonom na sva četiri kotača Alfa Romeo Q4, a u dodatnoj se opremi može naručiti i mehanički samoblokirajući stražnji diferencijal. Pored izvrsnih performansi i besprijekorne upravljivosti, unutrašnjost automobila je prostrana i jamči užitak putnicima u vožnji, neovisno o odredištu.

Za automobile marke Alfa Romeo karakteristične su malena težina i iznimna učinkovitost, što im jamči spretnost i izvrsnu upravljivost na svim vrstama terena i pri svim vremenskim uvjetima. Novi SUV Stelvio nije iznimka. Jamči besprijekornu upravljivost, dostojnu iskonskih sportskih automobila, uz ujednačenu raspodjelu težine, izravan omjer upravljanja i najnapredniji ovjes te upotrebu iznimno laganih i tehnološki naprednih materijala, uključujući pogonsku osovinu od karbonskih vlakana i novu generaciju aluminijskih motora.
Osim toga, zahvaljujući sofisticiranom pogonu na sva četiri kotača Q4, kupci modela Stelvio mogu bezbrižno uživati u izvanrednoj razini upravljivosti, čak i na terenima s niskom razinom prianjanja. SUV se na zahtjev kupca može opremiti i mehaničkim samoblokirajućim stražnjim diferencijalom. Sjedanje za upravljač modela Alfa Romeo Stelvio uvod je u uzbudljivo iskustvo vožnje koje svako putovanje čini neodoljivim, neovisno o odredištu.

PROMO FOTO: ALFA ROMEO

Savršena raspodjela težine

Jedan od primarnih ciljeva pri dizajniranju modela SUV Stelvio bio je postići maksimalni užitak pri vožnji. Jedan od čimbenika koji je tome pridonio definitivno je savršena raspodjela težine između dvije osovine – značajka već tradicionalna za Alfa Romeo dizajn – što iziskuje posebno upravljanje obuhvaćenim težinama i materijalima, a postiže se prilagodbom rasporeda na automobilu i postavljanjem najtežih jedinica što je više moguće na sredinu.

Iznimno lagani materijali i aluminijski motori

Savršen omjer težine i snage rezultat je upotrebe iznimno laganih i tehnološki naprednih materijala, primjerice karbonskih vlakana za pogonsku osovinu i aluminija za motore, sustav ovjesa, poklopac motora, blatobrane, vrata i vrata prtljažnika. Ti elementi smanjuju ukupnu težinu vozila SUV i donose izvrsnu torzijsku krutost, jamče dugoročnu kvalitetu, tihu vožnju i izvanrednu razinu upravljivosti čak i u ekstremnim uvjetima.

Sustav ovjesa s ekskluzivnom tehnologijom AlfalinkTM

Novi ovjes s dvostrukim ramenima i poluvirtualnom upravljačkom osi koji optimizira učinak filtracije i jamči brzo, precizno upravljanje, razvijen je za prednji ovjes. Ovaj sustav je ekskluzivan na Alfa Romeo modelu Stelvio ;omogućuje uspješno svladavanje bočnog ubrzanja zahvaljujući uvijek savršenom odazivu. Stražnji ovjes upotrebljava četverozglobni ili poluzglobni sustav, patentiran od strane tvrtke Alfa Romeo, za iznimno precizno upravljanje karakterističnim kutovima kotača i upravljivost maksimalne razine za tu klasu automobila.

Najizravniji omjer upravljanja u segmentu

Neovisno o brzini i uvjetima, model SUV Stelvio uvijek donosi prirodnu, instinktivnu vožnju zahvaljujući najizravnijem omjeru upravljanja u segmentu (12,0).

Pogon na sva četiri kotača Alfa Romeo Q4

Planinski zavoj, šljunčana staza, snijegom prekrivene ravne dionice ili zavoji po kiši: sve ekstremne situacije i savršena mjesta za testiranje spretnosti i snage novog modela Alfa Romeo. Zahvaljujući gore navedenom sustavu Q4, koji donosi sve prednosti sustava pogona na sva četiri kotača u kombinaciji s užitkom pri vožnji pogona na stražnje kotače. Detaljno njegova struktura uključuje aktivno kućište prigona i prednji diferencijal dizajniran sukladno posebnim tehničkim zahtjevima marke Alfa Romeo i koji dobro reagira na visoke razine okretnog momenta uz iznimno kompaktne i lagane postavke. Sustav Q4 neprekidno nadzire brojne parametre za optimizaciju raspodjele momenta između dvije osovine sukladno tome što automobil čini i kolika je razina prianjanja na cestovnoj površini. U uobičajenim uvjetima držanja ceste Stelvio sa sustavom Q4 ponaša se kao vozilo s pogonom na stražnje kotače uz prijenos 100 % momenta na stražnju osovinu. Kako se kotači približavaju graničnoj vrijednosti prianjanja, sustav 50 % momenta prenosi na prednju osovinu. To rezultira najvišom razinom kvalitete po pitanju trakcije i stabilnosti upravljanja u zavojima.

PROMO FOTO: ALFA ROMEO

Mehanički samoblokirajući stražnji diferencijal

Mehanički samoblokirajući stražnji diferencijal, dostupan u dodatnoj opremi, prenosi više momenta na kotač s najvišom razinom držanja ceste kako bi se optimizirala trakcija u svim uvjetima vožnje.

100 % Alfa Romeo sportski dizajn

Dimenzije modela Stelvio, duljina 468 cm, visina 167 cm i širina 216 cm, odražavaju snagu, dinamičnost i kompaktnost. Izvana je njegova atraktivna linija savršena kombinacija tradicije, dizajna i performansi, što je sastavni dio povijesti marke starije od jednog stoljeća. Postizanje te kombinacije, kako u prošlosti tako i sada, uključuje kombinaciju tri temeljna sastojka dizajna Alfa Romeo: savršene proporcije, jednostavnost i površinsku obradu vrhunske kvalitete. Od istih sastojaka nastala je Giulia – novi zaštitni znak marke Alfa Romeo i pokazatelj budućnosti marke – a oni su značajno prerađeni kako bi se prilagodili općenito drugačijem volumenu SUV modela. Kako bi dodatno naglasili njegove već lijepe linije, kupci mogu birati među 13 boja karoserije i 13 različitih naplataka od lake legure koji dodatno naglašavaju njegovu eleganciju.

Jednako elegantan, sportski štih prisutan je i u unutrašnjosti koja je jednostavna, elegantna i skrojena po mjeri poput vrhunskog odijela, besprijekorne kvalitete izrade i od vrhunskih materijala: koža, uključujući zrnatu, pravo drvo i tkanine odabrani su radi vizualnog i taktilnog dojma i iskombinirani u opipljivo remek djelo. Vozač je na sredini, koncept koji je dodatno naglašen vodoravnim tunelom, lagano valovitom armaturnom pločom i malenim kožom presvučenim kolom upravljača s izravnim omjerom koji se učinkovito prilagođava svim stilovima vožnje. Tu je i sklop s preglednim TFT zaslonom u boji za prikaz informacija (veličine 3,5″ ili 7″) na kojem se prikazuju sve važne informacije, a sučelje između vozača i automobila sastoji se od dvije okretne komande za jednostavnu i brzu upotrebu birača brzina Alfa DNA i sustava Alfa Connect. Ovisno o verziji, Alfa Connect ima zaslon visoke rezolucije od 6,5″ ili 8,8″ s ugrađenom funkcijom 3D navigacije, što je nova ljestvica u razvoju Infotainment sustava ostvarena u partnerstvu s tvrtkom Magneti Marelli.

PROMO FOTO: ALFA ROMEO

Inovativan inženjering za sigurnost bez premca

Alfa Romeo Stelvio opremljen je brojnim sofisticiranim sigurnosnim sustavima, nekima u osnovnoj razini opreme, a nekima kroz dodatnu opremu, ovisno o verziji. Ključan među njima je ugrađeni kočioni sustav (eng. Integrated Brake System – IBS), inovativni elektromehanički sustav koji kombinira sustav za nadzor stabilnosti i klasično servo kočenje za momentalni kočni odaziv uz kraći zaustavni put. Valja spomenuti i sustav upozorenja za udarac sprijeda i autonomni sustav kočenja u slučaju nužde s funkcijom otkrivanja pješaka koji vozača zvučno upozoravaju u slučaju potencijalnog udarca sprijeda i potom aktiviraju kočioni sustav. A tu je sustav upozorenja za napuštanje prometnog traka koji upozorava vozača kada nehotično prijeđe u drugi prometni trak. Vozilo je opremljeno i sustavom za nadzor mrtvog kuta (eng. Blind Spot Monitoring – BSM) s funkcijom otkrivanja vozila pod pravim kutom pri vožnji unatrag koji neprekidno nadzire mrtvi kut iza vozila s obje strane i upozorava vozača na potencijalne opasnosti. I kao posljednji, ali ne najmanje važan, tu je aktivan regulator brzine koji automatski prilagođava brzinu sukladno uvjetima u prometu.
Ugrađeni kočioni sustav za brzo i precizno kočenje.

Sustav upozorenja za udarac sprijeda i autonomni sustav kočenja u slučaju nužde s funkcijom otkrivanja pješaka
• LDW: Sustav upozorenja za napuštanje prometnog traka
• Sustav za nadzor mrtvog kuta (BSM) s funkcijom otkrivanja vozila pod pravim kutom pri vožnji unatrag.
• Aktivan regulator brzine (ACC).

Sukladno tehničkoj tradiciji marke Alfa Romeo, elektronički sustavi za pomoć ne smiju biti nametljivi, već im je osnovna namjena olakšati iskustvo pri vožnji, koja je sama po sebi uzbudljiva zahvaljujući savršeno dizajniranoj šasiji i sustavu ovjesa. Novi SUV Alfa Romeo Stelvio uzdaje se u tu filozofiju: strukturalno je jedinstven i uzbudljiv, a opet sadrži velik broj sofisticiranih sigurnosnih sustava, dostupnih u osnovnoj ili dodatnoj opremi, ovisno o verziji.

Ugrađeni kočioni sustav (IBS)

Novi Alfa Romeo SUV prvi je automobil na svijetu u tom segmentu s novim elektromehaničkim sustavom koji je kombinacija sustava za nadzor stabilnosti vozila i klasičnog servo kočenja. U kombinaciji s vrhunskom elektronikom i mehanikom, ovaj sustav ne samo da smanjuje težinu, već i jamči izvrstan „osjet” pri vožnji i uklanja vibracije papučice te jamči trenutačan odaziv pri kočenju, što u konačnici znači kraći zaustavni put.

Sustav upozorenja za udarac sprijeda i autonomni sustav kočenja u slučaju nužde s funkcijom otkrivanja pješaka

Sustav upozorenja za udarac sprijeda (FCW) je sustav koji upotrebljava radarski senzor i kameru ugrađenu u vjetrobransko staklo za otkrivanje prepreka ili vozila na putanji vozila i upozorava vozača u slučaju neizbježnog sudara. Ako vozač ne uspije reagirati, autonomni sustav kočenja u slučaju nužde (AEB) automatski koči kako bi se izbjegao udarac ili ublažile njegove posljedice. Osim toga, zahvaljujući funkciji otkrivanja pješaka, koja radi tako da tumači podatke s radara i kamere, sustav AEB može samostalno zaustaviti automobil pri brzinama do 65 km/h.

Sustav upozorenja za napuštanje prometnog traka (LDW).

Sustav prati oznake prometnog traka na cesti putem video nadzora ugrađenog u vjetrobransko staklo i, ako vozač nehotično prijeđe liniju prometnog traka, ili to učini bez uključivanja pokazivača smjera, odmah upozorava vozača putem zvučnih i vizualnih upozorenja.

Sustav za nadzor mrtvog kuta (BSM)

Sustav za nadzor mrtvog kuta (BSM) neprekidno nadzire mrtvi kut straga s obje strane na vozilu putem radarskih uređaja ugrađenih u stražnje blatobrane. U potencijalno opasnim situacijama svjetla na blatobranu signaliziraju vozaču da postoji prepreka s jedne strane vozila.
Sustav za otkrivanje vozila pod pravim kutom pri kretanju unatrag
Sustav provjerava područje iza automobila prilikom kretanja unatrag i upozorava ako se neko vozilo približava automobilu okomito pri brzini manjoj od 35 km/h.

Aktivan regulator brzine

Aktivan regulator brzine (ACC) neprekidno nadzire razmak od vozila ispred i smanjuje brzinu automobila ako razmak postane manji od propisane sigurnosne vrijednosti. Kada više nema nikoga ispred, aktivan regulator brzine automatski vraća vozilo na prethodno postavljenu brzinu vožnje.

Izvanredne performanse

Pored prepoznatljive elegancije i izvrsne razine upravljivosti, Alfa Romeo Stelvio svoj karakter u potpunosti otkriva s dva snažna motora – 2,0-litrenim benzinskim s turbopunjačem snage 280 ks i 2,2litrenim dizelskim snage 210 ks koji odražavaju sav sportski duh modela SUV, a jamče jedinstveno uzbuđenje pri vožnji čak i za najvještije vozače, posebice na kombiniranom terenu. U kombinaciji s automatskim mjenjačem s 8 brzina i pogonom na sva četiri kotača Q4, ovi motori pripadaju novoj generaciji potpuno aluminijskih motora s četiri cilindra i pogonskom osovinom od karbonskih vlakana. Inovativni i pouzdani, motori modela Stelvio vrhunac su tehnologije grupe, proizvode se u Italiji, u tvornicama Tremoli (benzinski) i Pratola Serra (dizleski), u pogonima namijenjenim isključivo proizvodnji motora Alfa Romeo upotrebom najnaprednijih postupaka, a najbolji su u klasi po pitanju performansi i potrošnje goriva. Jedna činjenica govori sve: 2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem snage 280 ks najbolji je u klasi po pitanju ubrzanja, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h za samo 5,7 sekundi.
Proizvodni program nadopunit će se novim motorima, uključujući 2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem snage 200 ks i 2,2-litreni dizelski motor snage 180 ks, oba s automatskim mjenjačem s 8 brzina i pogonom na sva četiri kotača Q4. 2,2-litreni dizelski motor snage 180 ks bit će dostupan i s pogonom na stražnje kotače.

2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem

Novi 2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem (izvedba od 280 ks od plasiranja na tržište i ona od 200 ks u skoroj budućnosti) motor je s 4 cilindra u potpunosti izrađen od aluminija i s pogonskom osovinom od karbonskih vlakana, a dolazi u kombinaciji s automatskim mjenjačem s 8 brzina i pogonom na sva četiri kotača Q4. Pored elektrohidrauličkog sustava ventila MultiAir, istaknute značajke ovog motora uključuju turbo „2 u 1” i izravno ubrizgavanje pod 200 bara koji zajedno omogućuju iznimno brz odaziv pri dodavanju gasa u svim rasponima broja okretaja te jamče iznimno nisku potrošnju goriva.
2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem snage 280 ks modela Alfa Romeo Stelvio (s maksimalnim okretnim momentom od 400 Nm pri 2.250 o/min) najbolji je u klasi po pitanju ubrzanja, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h za samo 5,7 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 230 km/h.

2,2-litreni dizelski motor

Drugi je motor 2,2-litreni dizelski motor, dostupan u dvije verzije snage: 210 ks prilikom plasiranja na tržište i 180 ks u skorijoj budućnosti, a prvi je dizelski motor u povijesti marke Alfa Romeo u potpunosti izrađen od aluminija. S četiri cilindra u redu opremljen je najnovijom generacijom sustava ubrizgavanja MultiJet II i sustavom regulacije brzine ubrizgavanja (eng. Injection Rate Shaping – IRS) i ima radni tlak 2.000 bara. Turbopunjač promjenjive geometrije s električnim upravljanjem donosi najnapredniju mehaniku, smanjuje vrijeme odaziva i istodobno jamči sve pogodnosti po pitanju učinkovitosti.

Sofisticirani užitak pri vožnji i visoke razine udobnosti također su zajamčeni zahvaljujući upotrebi međuprenosne osovine za balansiranje. A 2,2-litreni dizelski motor snage 210 ks, prvi takve vrste na tržištu, opremljen je senzorom brzine turbopunjača. Performanse su uzbudljive: 2,2-litreni dizelski motor snage 210 ks modela Stelvio postiže maksimalnu brzinu od 215 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,6 sekundi.

Automatski mjenjač s 8 brzina

Oba motora modela SUV Stelvio dolaze u kombinaciji s automatskim mjenjačem s 8 brzina, posebno kalibriranim za brzo i glatko mijenjanje brzina. Mjenjač ima blokirajuću spojku koja vozaču donosi snažan osjeća ubrzavanja nakon uključivanja stupnja prijenosa. Ovisno o odabranom načinu rada putem birača Alfa DNA, automatski mjenjač optimizira fluidnost i udobnost omogućujući lagodnu vožnju u svim okruženjima, uključujući grad, uz dodatno smanjenje potrošnje goriva i razina emisija CO2. Dostupne su i aluminijske komande za mijenjanje brzina koje se ugrađuju na stup upravljača.

PROMO FOTO: ALFA ROMEO

Udobnost i blagostanje za vozača i putnike u vozilu

Alfa Romeo Stelvio donosi sve tajne talijanskog gostoprimstva u svijet SUV modela srednje veličine: njegova je unutrašnjost ekskluzivna, ukusna i elegantna. Unutrašnjost je i prostrana, pa putnici mogu neometano uživati u njoj na svojim putovanjima. Ali, to nije sve. Model vozaču omogućuje osjećaj potpune kontrole i vladanja cestom zahvaljujući novom biraču Alfa DNA, ali prije svega zahvaljujući povišenom položaju vožnje, a koji se pritom nimalo ne razlikuje od užitka koji se očekuje od iskonskog sportskog automobila marke Alfa Romeo. Visoka razina udobnosti u unutrašnjosti zajamčena je i zahvaljujući dvozonskom automatskom klima-uređaju, sofisticiranom Infotainment sustavu Alfa Connect i izvrsnom audio sustavu s 8, 10 ili 14 zvučnika (u tom slučaju u dizajnu Harmana Kardona), ovisno o verziji. I posljednje, ali ne najmanje važno, tu je prtljažnik zapremnine 525 litara koji lako parira konkurenciji i ima praktična vrata s električnim upravljanjem i osam različitih razina otvaranja kojim se upravlja izravno putem okretnog birača Alfa. Model SUV Stelvio izrađen je baš po mjeri i čisto je utjelovljenje talijanskog ugodnog društva, udobnosti i ukusa.

Alfa Romeo Stelvio vozaču pruža osjećaj potpune kontrole i vladanja cestom zahvaljujući povišenom položaju vožnje i novom biraču Alfa DNA. Osim toga, novi model donosi sve tajne talijanskog gostoprimstva u segment premium SUV vozila srednje veličine: njegova unutrašnjost i oprema odaju dojam ekskluzivnog, ukusnog, elegantnog i luksuznog prostora. Dokaz su unutrašnjost u prekrasnim kombinacijama boja i izrađena od kvalitetnih materijala, dvozonski automatski klima-uređaj i sofisticirani Infotainment sustav Alfa Connect. Ali gostoprimstvo nije potpuno bez uživanja u glazbi, pa Stelvio ima sofisticirani audio sustav, u nekim slučajevima u kombinaciji sa subwooferom, za pravi „dvoranski” dojam, sa zvukom koji dopire do svih putnika. Model SUV Stelvio izrađen je baš po mjeri i odražava talijanski polet, udobnost i ukus.

Potpuno vladanje cestom zahvaljujući povišenom položaju vožnje

Jasno je da se pri dizajniranju i izradi modela Alfa Romeo Stelvio mislilo na želje kupca i nove potrebe. Položaj vožnje je izvanredan, pravo remek djelo: povišeno sjedalo omogućuje potpuno vladanje cestom, bez negativnog učinka po užitak pri vožnji kakav se očekuje od autentičnog sportskog automobila marke Alfa Romeo. Osjećaj potpune kontrole dodatno povećavaju velika stakla, a školjkasta sjedala pojačavaju sportski dojam pri vožnji.

Visokokvalitetni, autentični materijali za luksuznu unutrašnjost

Boje i materijali u unutrašnjosti pomno su odabrani: odabrani su vrhunski materijali, kao što su aluminij, pravo drvo, koža i tkanina, radi vizualnog i taktilnog dojma te pretvoreni u pravo remek djelo. Tako Alfa Romeo nastavlja svoju tradiciju fino izrađenih unutrašnjosti, ali rabi nove, originalne materijale i kombinacije boja kako bi naglasio izražajnu ulogu elegantne palete boja u samom identitetu svojih proizvoda.

PROMO FOTO: ALFA ROMEO

Alfa Connect 3D Nav 8,8″, Infotainment sustav najviše razine

Alfa Romeo Stelvio opremljen je najnaprednijim sustavom Alfa Connect, razvijenim u partnerstvu s tvrtkom Magneti Marelli, sa sofisticiranim značajkama i funkcijama, posebice HMI sučeljem najnovije generacije i regulacijom sustava putem okretne podloge i zaslona (6,5″ ili 8,8″, visoke rezolucije) savršeno uklopljenih u dizajn armaturne ploče. Osim toga, zahvaljujući tehnologiji „optičkog povezivanja”, korisniku je omogućena izvanredna razina vizualizacije i čitkosti na zaslonu.
S najnaprednijim sustavom glasovnog prepoznavanja uređaj omogućuje povezivanje sa svim mobilnim uređajima (mobilnim telefonima, pametnim telefonima i tabletima s operativnim sustavom Apple iOS i Android).

Najnovija generacija Infotainment sustava modela SUV Alfa Romeo upravlja DAB digitalnim radijom i HiFi digitalnim audio sustavom, ali i Bluetooth sustavom za telefoniranje u načinu rada bez upotrebe ruku i reprodukcijom audio sadržaja s USB uređaja i pametnih telefona.
Svi su modeli iz proizvodnog programa u osnovnoj opremi opremljeni zaslonom od 6.5″ (uz mogućnost 2D navigacije na zahtjev) i opcijski sustavom Connect 3D Nav 8,8″, s navigacijom s 3D zemljovidima najviše rezolucije i brzim izračunom rute, koja je dostupna i bez GPS signala zahvaljujući tehnologiji Dead Reckoning, te funkcijama za ažuriranje zemljovida navigacije TomTom s USB priključka, prikazom informacija o stilu vožnje i prikazom trenutačno odabranog načina vožnje Alfa DNA.

Alfa DNA

Alfa Romeo Stelvio opremljen je novim biračem Alfa DNA koji mijenja dinamičnost vozila sukladno odabiru vozača kroz sljedeće načine vožnje: Dynamic, Natural i Advanced Efficiency (novi način za uštedu energije).
Način rada Dynamic posebice naglašava performanse i reaktivnu upravljivost. Odaziv upravljača je precizniji, kočenje je neposrednije, a elektronički sustavi upravljanja ne ometaju uživanje u sportskoj vožnji. Način rada Natural savršen je za gradsku vožnju i vožnju po autocesti. Upravljivost je posebno prilagođena za udobnost i manju potrošnju goriva. I na kraju, novi način Advanced Efficiency povećava energetske uštede i smanjuje razine emisija.

Izvrstan kapacitet opterećenja i vrata prtljažnika s električnim upravljanjem i prilagodljivim otvaranjem

Pored uzbudljivost iskustva vožnje, Alfa Romeo Stelvio jamči najbolje po pitanju udobnosti i svestranosti uobičajenih za njegovu kategoriju vozila. Primjerice, prtljažnik zapremnine 525 litara parira najboljima među konkurencijom i ima praktična vrata s električnim upravljanjem koja se mogu konfigurirati, izravno putem okretnog birača Alfa, u osam različitih razina otvaranja za optimalan pristup prtljažniku. Unutrašnjost je i prostrana, pa putnici mogu neometano uživati u njoj na svojim putovanjima.

Audio sustavi izvanredne kvalitete za uzbudljivo iskustvo zvuka

Svi modeli iz proizvodnog programa u osnovnoj opremi imaju sofisticirani audio sustav s osam zvučnika (4 woofera i 4 visokotonska zvučnika). Osim toga, na zahtjev su dostupna još dva sustava: prvi ima 10 zvučnika (4 woofera, 4 visokotonska zvučnika, srednjetonski zvučnik i subwoofer u prtljažniku), dok drugi iz radionice Harmana Kardona ima čak 14 zvučnika (4 woofera, 4 visokotonska zvučnika, 5 srednjetonskih zvučnika i subwoofer).

PROMO FOTO: ALFA ROMEO

Pokriveni su svi zahtjevi, od onih privatnih kupaca do flotnih kupaca

Ovisno o tržištu, u proizvodnom su programu dostupne tri verzije (Stelvio, Super i Business). U trenutku plasiranja na tržište kupci mogu birati 13 boja karoserije i 13 modela naplataka od lake legure (od 17″ do 20″). Verzija Stelvio bogato je opremljena, pa tako ima, primjerice, 17″ naplatke od lake legure, 6,5″ Alfa Connect kotače, okretni birač Alfa, audio sustav s 8 zvučnika, sjedala presvučena crnom tkaninom (prednja klizna, prilagodljivog nagiba i visine), ugrađeni kočioni sustav (IBS), sustav upozorenja za napuštanje prometnog traka (LDW) te sustav upozorenja za udarac sprijeda (FCW) s autonomnim sustavom kočenja u slučaju nužde (AEB) i funkcijom otkrivanja pješaka. Oprema ove verzije nadopunjena je parkirnim senzorima, regulatorom brzine, vratima prtljažnika s električnim upravljanjem i senzorima za svjetlo i kišu.

Verzija Super još je bolje opremljena, s ekskluzivnim značajkama izvana i u unutrašnjosti: 18″ naplatci od lake legure, sjedala presvučena tehnološkom kožom i tkaninom u tri boje (crna, crna/smeđa ili crna/crvena) za armaturnu ploču i stranice vrata te čelični umetak u pragu. I na kraju tu je Stelvio Super koji se može naručiti s dodatnim luksuznim paketom Luxury Pack koji uključuje sjedala presvučena zrnatom kožom (u crnoj, smeđoj, crvenoj ili bež boji) s električnim prilagođavanjem i sustavom grijanja te umetke od pravog drva i paketom sportske opreme Sport Pack koji uključuje grijano sportsko kolo upravljača s posebnim hvatištem i kožnom presvlakom, trkaća sjedala presvučena kožom u crnoj, crvenoj ili smeđoj boji, s električnim prilagođavanjem, aluminijske umetke i čelične papučice.

Snažna je usmjerenost na tržište flota, korporativno i poslovno tržište te je razvijena posebna verzija za tu kategoriju kupaca: Stelvio Business. Dostupan je isključivo s dizelskim motorom, opremljen je sustavom 6,5″ Alfa Connect 2D nav, dvostrukim ksenon prednjim svjetlima od 35 W sa sustavom AFS i preklopivim retrovizorima s električnim upravljanjem. Drugim riječima, potpuno opremljen automobil sa svime što je potrebno za uživanje u vožnji za one koji Alfa Romeo Stelvio rabe za posao i za slobodno vrijeme.

Nova generacija modela Alfa Romeo proizvodi se u tvornici Cassino

SUV Stelvio proizvodi se u poznatoj tvornici FCA u Cassinu (Frosinone), jednoj od futurističkih lokacija grupacije, u pogonu koji se rabi isključivo za nove modele Alfa Romeo, primjerice, tamo se proizvodi glamurozni model Giulia, poznata po svom revolucionarnom dizajnu, sportskim performansama i tehnološkim kriterijima kojima je pokrenuta nova era marke 2015. godine. Danas se, uz iste sastojke i prema istom receptu, tamo proizvodi nova kategorija vozila, SUV Stelvio. Izgrađena 1972. pored povijesnog Benediktinskog samostana, tvornica Cassino opremljena je najnaprednijim tehnologijama za proizvodnju vrhunskih automobila i posluje sukladno strogim zahtjevima zaštite na radu i zaštite okoliša.

Rođen je prvi Alfa Romeo SUV koji donosi uzbudljivo iskustvo vožnje, izvanredne performanse i sportsku eleganciju. Po prvi puta u povijesti dužoj od jednog stoljeća, ove prepoznatljive značajke iskonskog „Alfa duha” sada su pretočene u SUV vozilo. Njegovo je ime Alfa Romeo Stelvio, a napisat će nova pravila u segmentu premium SUV vozila srednje veličine.

A sada je marka publiku odlučila zapanjiti novim verzijama – Stelvio, Stelvio Super i Stelvio Business – sve spremne da požele dobrodošlicu brojnim obožavateljima koji su se već uvjerili u uspješnost ekskluzivnog „prvog izdanja”, plasiranog na tržite prije nekoliko tjedana za EMEA regiju te prije toga verzije Quadrifoglio koja je premijerno prikazana u Los Angelesu prošlog studenog.

Uzbudljivo rukovanje

Sam naziv nam govori da ovaj model donosi uzbudljivo iskustvo pri vožnji, uz izvrsnu udobnost i svestranost karakterističnu za kategoriju vozila iz koje dolazi. Stelvio je najviši talijanski planinski klanac, a autocesta 38 koja ide preko njega dugačka je 20 kilometara i ima preko 75 oštrih zavoja i ikonski status. Da biste uživali kako treba, sami ili u društvu prijatelja i obitelji, sada je tu SUV koji donosi kombinaciju užitka pri vožnji, talijanski dizajn i svestranost bez premca: Alfa Romeo Stelvio.

U duhu iskonske Alfa Romeo tradicije, novi SUV jamči besprijekornu upravljivost, dostojnu iskonskih sportskih automobila, ujednačenu raspodjelu težine i najizravniji prijenosni omjer u segmentu, uz najnapredniji ovjes s ekskluzivnom tehnologijom AlfalinkTM. A ne moramo ni spomenuti da su pri izradi rabljeni iznimno lagani i tehnološki napredni materijali, uključujući karbonska vlakna za pogonsku osovinu i aluminij za motore, sustav ovjesa, poklopac motora, blatobrane, vrata i vrata prtljažnika. Osim toga, za besprijekorno držanje ceste, SUV Stelvio opremljen je pogonom na sva četiri kotača Alfa Romeo Q4, a u dodatnoj se opremi može naručiti i mehanički samoblokirajući stražnji diferencijal. Pored izvrsnih performansi i besprijekorne upravljivosti, unutrašnjost automobila je prostrana i jamči užitak putnicima u vožnji, neovisno o odredištu.

Za automobile marke Alfa Romeo karakteristične su malena težina i iznimna učinkovitost, što im jamči spretnost i izvrsnu upravljivost na svim vrstama terena i pri svim vremenskim uvjetima. Novi SUV Stelvio nije iznimka. Jamči besprijekornu upravljivost, dostojnu iskonskih sportskih automobila, uz ujednačenu raspodjelu težine, izravan omjer upravljanja i najnapredniji ovjes te upotrebu iznimno laganih i tehnološki naprednih materijala, uključujući pogonsku osovinu od karbonskih vlakana i novu generaciju aluminijskih motora.
Osim toga, zahvaljujući sofisticiranom pogonu na sva četiri kotača Q4, kupci modela Stelvio mogu bezbrižno uživati u izvanrednoj razini upravljivosti, čak i na terenima s niskom razinom prianjanja. SUV se na zahtjev kupca može opremiti i mehaničkim samoblokirajućim stražnjim diferencijalom. Sjedanje za upravljač modela Alfa Romeo Stelvio uvod je u uzbudljivo iskustvo vožnje koje svako putovanje čini neodoljivim, neovisno o odredištu.

PROMO FOTO: ALFA ROMEO

Savršena raspodjela težine

Jedan od primarnih ciljeva pri dizajniranju modela SUV Stelvio bio je postići maksimalni užitak pri vožnji. Jedan od čimbenika koji je tome pridonio definitivno je savršena raspodjela težine između dvije osovine – značajka već tradicionalna za Alfa Romeo dizajn – što iziskuje posebno upravljanje obuhvaćenim težinama i materijalima, a postiže se prilagodbom rasporeda na automobilu i postavljanjem najtežih jedinica što je više moguće na sredinu.

Iznimno lagani materijali i aluminijski motori

Savršen omjer težine i snage rezultat je upotrebe iznimno laganih i tehnološki naprednih materijala, primjerice karbonskih vlakana za pogonsku osovinu i aluminija za motore, sustav ovjesa, poklopac motora, blatobrane, vrata i vrata prtljažnika. Ti elementi smanjuju ukupnu težinu vozila SUV i donose izvrsnu torzijsku krutost, jamče dugoročnu kvalitetu, tihu vožnju i izvanrednu razinu upravljivosti čak i u ekstremnim uvjetima.

Sustav ovjesa s ekskluzivnom tehnologijom AlfalinkTM

Novi ovjes s dvostrukim ramenima i poluvirtualnom upravljačkom osi koji optimizira učinak filtracije i jamči brzo, precizno upravljanje, razvijen je za prednji ovjes. Ovaj sustav je ekskluzivan na Alfa Romeo modelu Stelvio ;omogućuje uspješno svladavanje bočnog ubrzanja zahvaljujući uvijek savršenom odazivu. Stražnji ovjes upotrebljava četverozglobni ili poluzglobni sustav, patentiran od strane tvrtke Alfa Romeo, za iznimno precizno upravljanje karakterističnim kutovima kotača i upravljivost maksimalne razine za tu klasu automobila.

Najizravniji omjer upravljanja u segmentu

Neovisno o brzini i uvjetima, model SUV Stelvio uvijek donosi prirodnu, instinktivnu vožnju zahvaljujući najizravnijem omjeru upravljanja u segmentu (12,0).

Pogon na sva četiri kotača Alfa Romeo Q4

Planinski zavoj, šljunčana staza, snijegom prekrivene ravne dionice ili zavoji po kiši: sve ekstremne situacije i savršena mjesta za testiranje spretnosti i snage novog modela Alfa Romeo. Zahvaljujući gore navedenom sustavu Q4, koji donosi sve prednosti sustava pogona na sva četiri kotača u kombinaciji s užitkom pri vožnji pogona na stražnje kotače. Detaljno njegova struktura uključuje aktivno kućište prigona i prednji diferencijal dizajniran sukladno posebnim tehničkim zahtjevima marke Alfa Romeo i koji dobro reagira na visoke razine okretnog momenta uz iznimno kompaktne i lagane postavke. Sustav Q4 neprekidno nadzire brojne parametre za optimizaciju raspodjele momenta između dvije osovine sukladno tome što automobil čini i kolika je razina prianjanja na cestovnoj površini. U uobičajenim uvjetima držanja ceste Stelvio sa sustavom Q4 ponaša se kao vozilo s pogonom na stražnje kotače uz prijenos 100 % momenta na stražnju osovinu. Kako se kotači približavaju graničnoj vrijednosti prianjanja, sustav 50 % momenta prenosi na prednju osovinu. To rezultira najvišom razinom kvalitete po pitanju trakcije i stabilnosti upravljanja u zavojima.

PROMO FOTO: ALFA ROMEO

Mehanički samoblokirajući stražnji diferencijal

Mehanički samoblokirajući stražnji diferencijal, dostupan u dodatnoj opremi, prenosi više momenta na kotač s najvišom razinom držanja ceste kako bi se optimizirala trakcija u svim uvjetima vožnje.

100 % Alfa Romeo sportski dizajn

Dimenzije modela Stelvio, duljina 468 cm, visina 167 cm i širina 216 cm, odražavaju snagu, dinamičnost i kompaktnost. Izvana je njegova atraktivna linija savršena kombinacija tradicije, dizajna i performansi, što je sastavni dio povijesti marke starije od jednog stoljeća. Postizanje te kombinacije, kako u prošlosti tako i sada, uključuje kombinaciju tri temeljna sastojka dizajna Alfa Romeo: savršene proporcije, jednostavnost i površinsku obradu vrhunske kvalitete. Od istih sastojaka nastala je Giulia – novi zaštitni znak marke Alfa Romeo i pokazatelj budućnosti marke – a oni su značajno prerađeni kako bi se prilagodili općenito drugačijem volumenu SUV modela. Kako bi dodatno naglasili njegove već lijepe linije, kupci mogu birati među 13 boja karoserije i 13 različitih naplataka od lake legure koji dodatno naglašavaju njegovu eleganciju.

Jednako elegantan, sportski štih prisutan je i u unutrašnjosti koja je jednostavna, elegantna i skrojena po mjeri poput vrhunskog odijela, besprijekorne kvalitete izrade i od vrhunskih materijala: koža, uključujući zrnatu, pravo drvo i tkanine odabrani su radi vizualnog i taktilnog dojma i iskombinirani u opipljivo remek djelo. Vozač je na sredini, koncept koji je dodatno naglašen vodoravnim tunelom, lagano valovitom armaturnom pločom i malenim kožom presvučenim kolom upravljača s izravnim omjerom koji se učinkovito prilagođava svim stilovima vožnje. Tu je i sklop s preglednim TFT zaslonom u boji za prikaz informacija (veličine 3,5″ ili 7″) na kojem se prikazuju sve važne informacije, a sučelje između vozača i automobila sastoji se od dvije okretne komande za jednostavnu i brzu upotrebu birača brzina Alfa DNA i sustava Alfa Connect. Ovisno o verziji, Alfa Connect ima zaslon visoke rezolucije od 6,5″ ili 8,8″ s ugrađenom funkcijom 3D navigacije, što je nova ljestvica u razvoju Infotainment sustava ostvarena u partnerstvu s tvrtkom Magneti Marelli.

PROMO FOTO: ALFA ROMEO

Inovativan inženjering za sigurnost bez premca

Alfa Romeo Stelvio opremljen je brojnim sofisticiranim sigurnosnim sustavima, nekima u osnovnoj razini opreme, a nekima kroz dodatnu opremu, ovisno o verziji. Ključan među njima je ugrađeni kočioni sustav (eng. Integrated Brake System – IBS), inovativni elektromehanički sustav koji kombinira sustav za nadzor stabilnosti i klasično servo kočenje za momentalni kočni odaziv uz kraći zaustavni put. Valja spomenuti i sustav upozorenja za udarac sprijeda i autonomni sustav kočenja u slučaju nužde s funkcijom otkrivanja pješaka koji vozača zvučno upozoravaju u slučaju potencijalnog udarca sprijeda i potom aktiviraju kočioni sustav. A tu je sustav upozorenja za napuštanje prometnog traka koji upozorava vozača kada nehotično prijeđe u drugi prometni trak. Vozilo je opremljeno i sustavom za nadzor mrtvog kuta (eng. Blind Spot Monitoring – BSM) s funkcijom otkrivanja vozila pod pravim kutom pri vožnji unatrag koji neprekidno nadzire mrtvi kut iza vozila s obje strane i upozorava vozača na potencijalne opasnosti. I kao posljednji, ali ne najmanje važan, tu je aktivan regulator brzine koji automatski prilagođava brzinu sukladno uvjetima u prometu.
Ugrađeni kočioni sustav za brzo i precizno kočenje.

Sustav upozorenja za udarac sprijeda i autonomni sustav kočenja u slučaju nužde s funkcijom otkrivanja pješaka
• LDW: Sustav upozorenja za napuštanje prometnog traka
• Sustav za nadzor mrtvog kuta (BSM) s funkcijom otkrivanja vozila pod pravim kutom pri vožnji unatrag.
• Aktivan regulator brzine (ACC).

Sukladno tehničkoj tradiciji marke Alfa Romeo, elektronički sustavi za pomoć ne smiju biti nametljivi, već im je osnovna namjena olakšati iskustvo pri vožnji, koja je sama po sebi uzbudljiva zahvaljujući savršeno dizajniranoj šasiji i sustavu ovjesa. Novi SUV Alfa Romeo Stelvio uzdaje se u tu filozofiju: strukturalno je jedinstven i uzbudljiv, a opet sadrži velik broj sofisticiranih sigurnosnih sustava, dostupnih u osnovnoj ili dodatnoj opremi, ovisno o verziji.

Ugrađeni kočioni sustav (IBS)

Novi Alfa Romeo SUV prvi je automobil na svijetu u tom segmentu s novim elektromehaničkim sustavom koji je kombinacija sustava za nadzor stabilnosti vozila i klasičnog servo kočenja. U kombinaciji s vrhunskom elektronikom i mehanikom, ovaj sustav ne samo da smanjuje težinu, već i jamči izvrstan „osjet” pri vožnji i uklanja vibracije papučice te jamči trenutačan odaziv pri kočenju, što u konačnici znači kraći zaustavni put.

Sustav upozorenja za udarac sprijeda i autonomni sustav kočenja u slučaju nužde s funkcijom otkrivanja pješaka

Sustav upozorenja za udarac sprijeda (FCW) je sustav koji upotrebljava radarski senzor i kameru ugrađenu u vjetrobransko staklo za otkrivanje prepreka ili vozila na putanji vozila i upozorava vozača u slučaju neizbježnog sudara. Ako vozač ne uspije reagirati, autonomni sustav kočenja u slučaju nužde (AEB) automatski koči kako bi se izbjegao udarac ili ublažile njegove posljedice. Osim toga, zahvaljujući funkciji otkrivanja pješaka, koja radi tako da tumači podatke s radara i kamere, sustav AEB može samostalno zaustaviti automobil pri brzinama do 65 km/h.

Sustav upozorenja za napuštanje prometnog traka (LDW).

Sustav prati oznake prometnog traka na cesti putem video nadzora ugrađenog u vjetrobransko staklo i, ako vozač nehotično prijeđe liniju prometnog traka, ili to učini bez uključivanja pokazivača smjera, odmah upozorava vozača putem zvučnih i vizualnih upozorenja.

Sustav za nadzor mrtvog kuta (BSM)

Sustav za nadzor mrtvog kuta (BSM) neprekidno nadzire mrtvi kut straga s obje strane na vozilu putem radarskih uređaja ugrađenih u stražnje blatobrane. U potencijalno opasnim situacijama svjetla na blatobranu signaliziraju vozaču da postoji prepreka s jedne strane vozila.
Sustav za otkrivanje vozila pod pravim kutom pri kretanju unatrag
Sustav provjerava područje iza automobila prilikom kretanja unatrag i upozorava ako se neko vozilo približava automobilu okomito pri brzini manjoj od 35 km/h.

Aktivan regulator brzine

Aktivan regulator brzine (ACC) neprekidno nadzire razmak od vozila ispred i smanjuje brzinu automobila ako razmak postane manji od propisane sigurnosne vrijednosti. Kada više nema nikoga ispred, aktivan regulator brzine automatski vraća vozilo na prethodno postavljenu brzinu vožnje.

Izvanredne performanse

Pored prepoznatljive elegancije i izvrsne razine upravljivosti, Alfa Romeo Stelvio svoj karakter u potpunosti otkriva s dva snažna motora – 2,0-litrenim benzinskim s turbopunjačem snage 280 ks i 2,2litrenim dizelskim snage 210 ks koji odražavaju sav sportski duh modela SUV, a jamče jedinstveno uzbuđenje pri vožnji čak i za najvještije vozače, posebice na kombiniranom terenu. U kombinaciji s automatskim mjenjačem s 8 brzina i pogonom na sva četiri kotača Q4, ovi motori pripadaju novoj generaciji potpuno aluminijskih motora s četiri cilindra i pogonskom osovinom od karbonskih vlakana. Inovativni i pouzdani, motori modela Stelvio vrhunac su tehnologije grupe, proizvode se u Italiji, u tvornicama Tremoli (benzinski) i Pratola Serra (dizleski), u pogonima namijenjenim isključivo proizvodnji motora Alfa Romeo upotrebom najnaprednijih postupaka, a najbolji su u klasi po pitanju performansi i potrošnje goriva. Jedna činjenica govori sve: 2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem snage 280 ks najbolji je u klasi po pitanju ubrzanja, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h za samo 5,7 sekundi.
Proizvodni program nadopunit će se novim motorima, uključujući 2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem snage 200 ks i 2,2-litreni dizelski motor snage 180 ks, oba s automatskim mjenjačem s 8 brzina i pogonom na sva četiri kotača Q4. 2,2-litreni dizelski motor snage 180 ks bit će dostupan i s pogonom na stražnje kotače.

2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem

Novi 2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem (izvedba od 280 ks od plasiranja na tržište i ona od 200 ks u skoroj budućnosti) motor je s 4 cilindra u potpunosti izrađen od aluminija i s pogonskom osovinom od karbonskih vlakana, a dolazi u kombinaciji s automatskim mjenjačem s 8 brzina i pogonom na sva četiri kotača Q4. Pored elektrohidrauličkog sustava ventila MultiAir, istaknute značajke ovog motora uključuju turbo „2 u 1” i izravno ubrizgavanje pod 200 bara koji zajedno omogućuju iznimno brz odaziv pri dodavanju gasa u svim rasponima broja okretaja te jamče iznimno nisku potrošnju goriva.
2,0-litreni benzinski motor s turbopunjačem snage 280 ks modela Alfa Romeo Stelvio (s maksimalnim okretnim momentom od 400 Nm pri 2.250 o/min) najbolji je u klasi po pitanju ubrzanja, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h za samo 5,7 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 230 km/h.

2,2-litreni dizelski motor

Drugi je motor 2,2-litreni dizelski motor, dostupan u dvije verzije snage: 210 ks prilikom plasiranja na tržište i 180 ks u skorijoj budućnosti, a prvi je dizelski motor u povijesti marke Alfa Romeo u potpunosti izrađen od aluminija. S četiri cilindra u redu opremljen je najnovijom generacijom sustava ubrizgavanja MultiJet II i sustavom regulacije brzine ubrizgavanja (eng. Injection Rate Shaping – IRS) i ima radni tlak 2.000 bara. Turbopunjač promjenjive geometrije s električnim upravljanjem donosi najnapredniju mehaniku, smanjuje vrijeme odaziva i istodobno jamči sve pogodnosti po pitanju učinkovitosti.

Sofisticirani užitak pri vožnji i visoke razine udobnosti također su zajamčeni zahvaljujući upotrebi međuprenosne osovine za balansiranje. A 2,2-litreni dizelski motor snage 210 ks, prvi takve vrste na tržištu, opremljen je senzorom brzine turbopunjača. Performanse su uzbudljive: 2,2-litreni dizelski motor snage 210 ks modela Stelvio postiže maksimalnu brzinu od 215 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,6 sekundi.

Automatski mjenjač s 8 brzina

Oba motora modela SUV Stelvio dolaze u kombinaciji s automatskim mjenjačem s 8 brzina, posebno kalibriranim za brzo i glatko mijenjanje brzina. Mjenjač ima blokirajuću spojku koja vozaču donosi snažan osjeća ubrzavanja nakon uključivanja stupnja prijenosa. Ovisno o odabranom načinu rada putem birača Alfa DNA, automatski mjenjač optimizira fluidnost i udobnost omogućujući lagodnu vožnju u svim okruženjima, uključujući grad, uz dodatno smanjenje potrošnje goriva i razina emisija CO2. Dostupne su i aluminijske komande za mijenjanje brzina koje se ugrađuju na stup upravljača.

PROMO FOTO: ALFA ROMEO

Udobnost i blagostanje za vozača i putnike u vozilu

Alfa Romeo Stelvio donosi sve tajne talijanskog gostoprimstva u svijet SUV modela srednje veličine: njegova je unutrašnjost ekskluzivna, ukusna i elegantna. Unutrašnjost je i prostrana, pa putnici mogu neometano uživati u njoj na svojim putovanjima. Ali, to nije sve. Model vozaču omogućuje osjećaj potpune kontrole i vladanja cestom zahvaljujući novom biraču Alfa DNA, ali prije svega zahvaljujući povišenom položaju vožnje, a koji se pritom nimalo ne razlikuje od užitka koji se očekuje od iskonskog sportskog automobila marke Alfa Romeo. Visoka razina udobnosti u unutrašnjosti zajamčena je i zahvaljujući dvozonskom automatskom klima-uređaju, sofisticiranom Infotainment sustavu Alfa Connect i izvrsnom audio sustavu s 8, 10 ili 14 zvučnika (u tom slučaju u dizajnu Harmana Kardona), ovisno o verziji. I posljednje, ali ne najmanje važno, tu je prtljažnik zapremnine 525 litara koji lako parira konkurenciji i ima praktična vrata s električnim upravljanjem i osam različitih razina otvaranja kojim se upravlja izravno putem okretnog birača Alfa. Model SUV Stelvio izrađen je baš po mjeri i čisto je utjelovljenje talijanskog ugodnog društva, udobnosti i ukusa.

Alfa Romeo Stelvio vozaču pruža osjećaj potpune kontrole i vladanja cestom zahvaljujući povišenom položaju vožnje i novom biraču Alfa DNA. Osim toga, novi model donosi sve tajne talijanskog gostoprimstva u segment premium SUV vozila srednje veličine: njegova unutrašnjost i oprema odaju dojam ekskluzivnog, ukusnog, elegantnog i luksuznog prostora. Dokaz su unutrašnjost u prekrasnim kombinacijama boja i izrađena od kvalitetnih materijala, dvozonski automatski klima-uređaj i sofisticirani Infotainment sustav Alfa Connect. Ali gostoprimstvo nije potpuno bez uživanja u glazbi, pa Stelvio ima sofisticirani audio sustav, u nekim slučajevima u kombinaciji sa subwooferom, za pravi „dvoranski” dojam, sa zvukom koji dopire do svih putnika. Model SUV Stelvio izrađen je baš po mjeri i odražava talijanski polet, udobnost i ukus.

Potpuno vladanje cestom zahvaljujući povišenom položaju vožnje

Jasno je da se pri dizajniranju i izradi modela Alfa Romeo Stelvio mislilo na želje kupca i nove potrebe. Položaj vožnje je izvanredan, pravo remek djelo: povišeno sjedalo omogućuje potpuno vladanje cestom, bez negativnog učinka po užitak pri vožnji kakav se očekuje od autentičnog sportskog automobila marke Alfa Romeo. Osjećaj potpune kontrole dodatno povećavaju velika stakla, a školjkasta sjedala pojačavaju sportski dojam pri vožnji.

Visokokvalitetni, autentični materijali za luksuznu unutrašnjost

Boje i materijali u unutrašnjosti pomno su odabrani: odabrani su vrhunski materijali, kao što su aluminij, pravo drvo, koža i tkanina, radi vizualnog i taktilnog dojma te pretvoreni u pravo remek djelo. Tako Alfa Romeo nastavlja svoju tradiciju fino izrađenih unutrašnjosti, ali rabi nove, originalne materijale i kombinacije boja kako bi naglasio izražajnu ulogu elegantne palete boja u samom identitetu svojih proizvoda.

PROMO FOTO: ALFA ROMEO

Alfa Connect 3D Nav 8,8″, Infotainment sustav najviše razine

Alfa Romeo Stelvio opremljen je najnaprednijim sustavom Alfa Connect, razvijenim u partnerstvu s tvrtkom Magneti Marelli, sa sofisticiranim značajkama i funkcijama, posebice HMI sučeljem najnovije generacije i regulacijom sustava putem okretne podloge i zaslona (6,5″ ili 8,8″, visoke rezolucije) savršeno uklopljenih u dizajn armaturne ploče. Osim toga, zahvaljujući tehnologiji „optičkog povezivanja”, korisniku je omogućena izvanredna razina vizualizacije i čitkosti na zaslonu.
S najnaprednijim sustavom glasovnog prepoznavanja uređaj omogućuje povezivanje sa svim mobilnim uređajima (mobilnim telefonima, pametnim telefonima i tabletima s operativnim sustavom Apple iOS i Android).

Najnovija generacija Infotainment sustava modela SUV Alfa Romeo upravlja DAB digitalnim radijom i HiFi digitalnim audio sustavom, ali i Bluetooth sustavom za telefoniranje u načinu rada bez upotrebe ruku i reprodukcijom audio sadržaja s USB uređaja i pametnih telefona.
Svi su modeli iz proizvodnog programa u osnovnoj opremi opremljeni zaslonom od 6.5″ (uz mogućnost 2D navigacije na zahtjev) i opcijski sustavom Connect 3D Nav 8,8″, s navigacijom s 3D zemljovidima najviše rezolucije i brzim izračunom rute, koja je dostupna i bez GPS signala zahvaljujući tehnologiji Dead Reckoning, te funkcijama za ažuriranje zemljovida navigacije TomTom s USB priključka, prikazom informacija o stilu vožnje i prikazom trenutačno odabranog načina vožnje Alfa DNA.

Alfa DNA

Alfa Romeo Stelvio opremljen je novim biračem Alfa DNA koji mijenja dinamičnost vozila sukladno odabiru vozača kroz sljedeće načine vožnje: Dynamic, Natural i Advanced Efficiency (novi način za uštedu energije).
Način rada Dynamic posebice naglašava performanse i reaktivnu upravljivost. Odaziv upravljača je precizniji, kočenje je neposrednije, a elektronički sustavi upravljanja ne ometaju uživanje u sportskoj vožnji. Način rada Natural savršen je za gradsku vožnju i vožnju po autocesti. Upravljivost je posebno prilagođena za udobnost i manju potrošnju goriva. I na kraju, novi način Advanced Efficiency povećava energetske uštede i smanjuje razine emisija.

Izvrstan kapacitet opterećenja i vrata prtljažnika s električnim upravljanjem i prilagodljivim otvaranjem

Pored uzbudljivost iskustva vožnje, Alfa Romeo Stelvio jamči najbolje po pitanju udobnosti i svestranosti uobičajenih za njegovu kategoriju vozila. Primjerice, prtljažnik zapremnine 525 litara parira najboljima među konkurencijom i ima praktična vrata s električnim upravljanjem koja se mogu konfigurirati, izravno putem okretnog birača Alfa, u osam različitih razina otvaranja za optimalan pristup prtljažniku. Unutrašnjost je i prostrana, pa putnici mogu neometano uživati u njoj na svojim putovanjima.

Audio sustavi izvanredne kvalitete za uzbudljivo iskustvo zvuka

Svi modeli iz proizvodnog programa u osnovnoj opremi imaju sofisticirani audio sustav s osam zvučnika (4 woofera i 4 visokotonska zvučnika). Osim toga, na zahtjev su dostupna još dva sustava: prvi ima 10 zvučnika (4 woofera, 4 visokotonska zvučnika, srednjetonski zvučnik i subwoofer u prtljažniku), dok drugi iz radionice Harmana Kardona ima čak 14 zvučnika (4 woofera, 4 visokotonska zvučnika, 5 srednjetonskih zvučnika i subwoofer).

PROMO FOTO: ALFA ROMEO

Pokriveni su svi zahtjevi, od onih privatnih kupaca do flotnih kupaca

Ovisno o tržištu, u proizvodnom su programu dostupne tri verzije (Stelvio, Super i Business). U trenutku plasiranja na tržište kupci mogu birati 13 boja karoserije i 13 modela naplataka od lake legure (od 17″ do 20″). Verzija Stelvio bogato je opremljena, pa tako ima, primjerice, 17″ naplatke od lake legure, 6,5″ Alfa Connect kotače, okretni birač Alfa, audio sustav s 8 zvučnika, sjedala presvučena crnom tkaninom (prednja klizna, prilagodljivog nagiba i visine), ugrađeni kočioni sustav (IBS), sustav upozorenja za napuštanje prometnog traka (LDW) te sustav upozorenja za udarac sprijeda (FCW) s autonomnim sustavom kočenja u slučaju nužde (AEB) i funkcijom otkrivanja pješaka. Oprema ove verzije nadopunjena je parkirnim senzorima, regulatorom brzine, vratima prtljažnika s električnim upravljanjem i senzorima za svjetlo i kišu.

Verzija Super još je bolje opremljena, s ekskluzivnim značajkama izvana i u unutrašnjosti: 18″ naplatci od lake legure, sjedala presvučena tehnološkom kožom i tkaninom u tri boje (crna, crna/smeđa ili crna/crvena) za armaturnu ploču i stranice vrata te čelični umetak u pragu. I na kraju tu je Stelvio Super koji se može naručiti s dodatnim luksuznim paketom Luxury Pack koji uključuje sjedala presvučena zrnatom kožom (u crnoj, smeđoj, crvenoj ili bež boji) s električnim prilagođavanjem i sustavom grijanja te umetke od pravog drva i paketom sportske opreme Sport Pack koji uključuje grijano sportsko kolo upravljača s posebnim hvatištem i kožnom presvlakom, trkaća sjedala presvučena kožom u crnoj, crvenoj ili smeđoj boji, s električnim prilagođavanjem, aluminijske umetke i čelične papučice.

Snažna je usmjerenost na tržište flota, korporativno i poslovno tržište te je razvijena posebna verzija za tu kategoriju kupaca: Stelvio Business. Dostupan je isključivo s dizelskim motorom, opremljen je sustavom 6,5″ Alfa Connect 2D nav, dvostrukim ksenon prednjim svjetlima od 35 W sa sustavom AFS i preklopivim retrovizorima s električnim upravljanjem. Drugim riječima, potpuno opremljen automobil sa svime što je potrebno za uživanje u vožnji za one koji Alfa Romeo Stelvio rabe za posao i za slobodno vrijeme.

Nova generacija modela Alfa Romeo proizvodi se u tvornici Cassino

SUV Stelvio proizvodi se u poznatoj tvornici FCA u Cassinu (Frosinone), jednoj od futurističkih lokacija grupacije, u pogonu koji se rabi isključivo za nove modele Alfa Romeo, primjerice, tamo se proizvodi glamurozni model Giulia, poznata po svom revolucionarnom dizajnu, sportskim performansama i tehnološkim kriterijima kojima je pokrenuta nova era marke 2015. godine. Danas se, uz iste sastojke i prema istom receptu, tamo proizvodi nova kategorija vozila, SUV Stelvio. Izgrađena 1972. pored povijesnog Benediktinskog samostana, tvornica Cassino opremljena je najnaprednijim tehnologijama za proizvodnju vrhunskih automobila i posluje sukladno strogim zahtjevima zaštite na radu i zaštite okoliša.

Intervju

Kolumna

Službene informacije

Foto / video